- Par rīsiem
- 6.2.11 21:14
- skuka solīja, ka es ielikšot rīsu recepti, ko divas reizes pēdējās nedēļas laikā esmu taisījis. Te būs.
Tas notiek, visai brīvi interpretējot dažas persiešu recepšu grāmatā atrodamās receptes.
Rīsi 150-200 ml
Divtik ūdens
Eļļa un sviests (ja vajag)
Turku jogurts
Pāris sīpoli
Žāvētas plūmes (sauja)
Indijas rieksti (sauja)
Garšvielas - kurkuma, turmeriks, kanēlis, kristnagliņas, sāls, kardemons (ja grib).
Rīsus katliņā apcep druska eļļas vai sviesta, bet tā lai nepiedeg.
Aplej ar divtik daudz ūdens (man ir tāda mērglāze, parasti ņemu 150-200 ml rīsu, un tātad 300-400 ml ūdens), pieliek sāli, piejauc kādu tējkaroti turmerika, uzvāra, uguni nogriež mazu, mazu, un ar vāku ciet lēnā garā vāra, līdz ūdens pazudis.
Tikmēr sagriež un druskā eļļas sacep pāris sīpolus kopā ar žāvētajām plūmēm (kādu sauju, tās der sagriezt sīkāk), un Indijas riekstiem, pieber pa tējkarotei kurkumas, turmerika, kanēļa, kādas dažas kriustnagliņas.
Tad ņem turku jogurtu, un aptuveni pusē no veikalā nopērkamā trauciņa daudzuma iemaisa turmeriku, lai ir smuki dzeltens, mazliet, bet ļoti piesardzīgi, var pašķīdīt ar ūdeni, bet nepārcensties, iejauc drusku no rīsiem.
Tad jogurtu liek pietiekama izmēra pannas dibanā - vislabāk, ja panna ir tāda ar apaļīgu dibenu, ne plakana.
Rīsus sajauc ar visu sacepto un liek pa virsu jogurtam. Jāpielūko, lai jogurts paliek apakšā, maisīt tur neko tagad vairs nevar un nevajag. Ja rīsu katliņā tomēr ir kāds mitrums, to var pārliet rīsiem pāri.
Pannu liek uz karstas uguns, un brīdi pacep, gar malām vajadzētu redzēt, ka jogurts sāk burbuļot; cepšanas mērķis ir apakšā sacept brūnu jogurta garoziņu, bet sadedzināt arī nevajag.
Pēc brīža uguni sataisa pavisam mazu, pārklāj dvieli, uzliek vāku un ļauj vēl minūtes 15-20 sust.
Pirmajā reizē garoziņa sanāca perfekta, rīsus varēja izgāzt uz šķīvja, un tie saglabāja smuku kūkas formu. Otrajā reizē rīsu bija vairāk, un laikam jogurta mazliet par maz, bet garšīgi bija arī bez kūkas formas - ā, jā, pirms likšanas uz jogurta es tajā reizē rīsos iemaisīju arī biezpienu. - 25 piezīmesvieta jūsu piezīmēm
- 6.2.11 21:22
-
nu man ir nedaudz riktīgs "aplauziens" - tumeriks vai tad nav tas pats kurkums, tik citā vārdā saukts?
Lai kā - lielumliels Paldies par recepti! - Atbildēt
- 6.2.11 21:32
-
Jā, paskatījos rakstos, un tā patiešām ir. Tad paliek gan noslēpums, kas mums ir vienā vai otrā trauciņā ar uzrakstu Turmeriks vai Kurkuma, jo abas substances atšķiras
- Atbildēt
- 6.2.11 21:36
-
ar ko atšķiras jājautā - kā izpaužas - kā to reāli "var sataustīt?"? - garša, krāsa, izcelsmes valsts?
- Atbildēt
- 6.2.11 21:42
-
mēs kukņā turmeriku un kurkumu saucam par haldiņu. nezināju, ka broļi lietuvji haldiņu sauc par krāšņo/krāsaino Cibas zoli.
- Atbildēt
- 6.2.11 22:21
-
bet vai šis nav tas pats gadījums kā ar karija maisījumu, kurš variē no dzeltena līdz orandžbrūnam un arī smaržas ziņā atšķiras?
- Atbildēt
- 6.2.11 22:27
-
kurkums ir kurkums bet karijs ir garšvielu maisījums, kas karijam starp citu piedod tā dzelteno krāsu.
- Atbildēt
- 6.2.11 22:27
-
tas ir maisījums - uz ko arī uzsvars ;)
kurkums/tumeriks - ir tīra garšviela - nejaukta :) - Atbildēt
- 6.2.11 21:22
-
es vot jums visu laiku gribu pajautāt, vai tad kurkuma un turmeriks nav viens un tas pats?
- Atbildēt
- 6.2.11 21:27
-
ir pilnīgi viens un tas pats
- Atbildēt
- 6.2.11 21:30
-
es ar tā visu laiku domāju, bet tad anonymous un skuka sāka postēt receptes, kur ir gan viens, gan otrs :)
- Atbildēt
- 6.2.11 21:33
-
Mums te ir kaut kādas jukas garšvielu plauktā tātad. Visu laiku biju pārliecināts, ka turmeriks ir tas, ko parasti izmantoju galvenokārt kā krāsvielu un gandrīz bez aromāta, bet otrs - ar aromātu - ir kurkuma. Tagad nav ne jausmas, kas tas otrais tāds ir.
- Atbildēt
- 6.2.11 21:34
-
nu paga, paga - mans receptes ir mats matā norakstītas no grāmatas, tur nevar būt abi! paulam recepte vairāk improvizēta.
- Atbildēt
- 6.2.11 21:36
-
pārbaudīju - manās receptēs nav ne viena, ne otra - ne tumerika, ne kurkumas!
Lai gan tajā jēra biryani varētu dārgā safrana vietā lieotot kurkumu. Tomēr safrana smaržas jau tai nebūs, tik tas dzeltenums. - Atbildēt
- 6.2.11 21:38
-
es iepriekš biju arī redzējusi pie tevis minētu gan vienu, gan otru kā atsevišķas garšvielas, ne šodienas receptēs, bet mazliet senāk: http://klab.lv/users/blond/149784.html
- Atbildēt
- 6.2.11 22:36
-
Mja, bet ko lai dara, ka man ir divas tādas dažādas burciņas!:)
- Atbildēt
- 6.2.11 21:33
-
Velns, tiešām tas pats! Bet mums burciņā tumeriks ir gandrīz ez smaržas, taču kurkuma smaržo drusku pēc kumina:) nu ko, jāber būs abus kopā.
- Atbildēt
- 6.2.11 21:42
-
par smaržu un garšu "atbild" ražotājs un garšvielu "vecums" - vari droši jaukt kopā ;)
/ražotāji mēdz "piekrāsot", mēdz arī smaržas "uztjūnot" - cik zinu, lai zem kāda vārda nebūtu (kurkums vai tumeriks) - viena krāsa, viena garša un smarža :)/ - Atbildēt
- 6.2.11 22:40
-
Jā, tā jau mēs arī nospriedām. Un dažādu valstu ražotāji droši vien lieto ari dažādus nosaukumus (man tie vairs nav orģinālajās burciņās).
- Atbildēt
- 6.2.11 22:44
-
par dažādvalstu nosaukumiem - tā arī ir :)
piem.: http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Curc_lon.html - Atbildēt
- 6.2.11 21:37
-
Rimčikos tagad ir tāds ļoti labs, biezs, puslitra spainišos ar bārdainu turku virsū. Ideāls.
- Atbildēt
- 6.2.11 21:39
-
līdzīgs Lassi - ja ne gandrīz tas pats..
vari izmantot BioLakto bez ekstrā piedevām ;) - Atbildēt
- 6.2.11 21:44
-
:D un viss sākās ar vienkāršu rīsu recepti :D
/es par komentgūzmu un info augstāk/ - Atbildēt
- 6.2.11 22:58
-
love me like you do
Jūs šovakar esat mani favorītākie lasāmie. Nekautrējoties atzīšos - speru recepšu pierakstus, glabāju pie sevis un mēģināšu visu pēc kārtas, kad vien būs attiecīgās iespējas.
- Atbildēt
- 13.2.11 21:11
-
love me like you do
Ziņoju. Sanāca garšvielu atombumba. Izmantoju brūnos rīsus un grieķu jogurtu (netīšām sajuka spainīši), bet rezultāts bija gandrīz ok. Prasījās vairāk dārzeņus klāt.
- Atbildēt