- Par rīsiem
- 6.2.11 21:14
-
skuka solīja, ka es ielikšot rīsu recepti, ko divas reizes pēdējās nedēļas laikā esmu taisījis. Te būs.
Tas notiek, visai brīvi interpretējot dažas persiešu recepšu grāmatā atrodamās receptes.
Rīsi 150-200 ml
Divtik ūdens
Eļļa un sviests (ja vajag)
Turku jogurts
Pāris sīpoli
Žāvētas plūmes (sauja)
Indijas rieksti (sauja)
Garšvielas - kurkuma, turmeriks, kanēlis, kristnagliņas, sāls, kardemons (ja grib).
Rīsus katliņā apcep druska eļļas vai sviesta, bet tā lai nepiedeg.
Aplej ar divtik daudz ūdens (man ir tāda mērglāze, parasti ņemu 150-200 ml rīsu, un tātad 300-400 ml ūdens), pieliek sāli, piejauc kādu tējkaroti turmerika, uzvāra, uguni nogriež mazu, mazu, un ar vāku ciet lēnā garā vāra, līdz ūdens pazudis.
Tikmēr sagriež un druskā eļļas sacep pāris sīpolus kopā ar žāvētajām plūmēm (kādu sauju, tās der sagriezt sīkāk), un Indijas riekstiem, pieber pa tējkarotei kurkumas, turmerika, kanēļa, kādas dažas kriustnagliņas.
Tad ņem turku jogurtu, un aptuveni pusē no veikalā nopērkamā trauciņa daudzuma iemaisa turmeriku, lai ir smuki dzeltens, mazliet, bet ļoti piesardzīgi, var pašķīdīt ar ūdeni, bet nepārcensties, iejauc drusku no rīsiem.
Tad jogurtu liek pietiekama izmēra pannas dibanā - vislabāk, ja panna ir tāda ar apaļīgu dibenu, ne plakana.
Rīsus sajauc ar visu sacepto un liek pa virsu jogurtam. Jāpielūko, lai jogurts paliek apakšā, maisīt tur neko tagad vairs nevar un nevajag. Ja rīsu katliņā tomēr ir kāds mitrums, to var pārliet rīsiem pāri.
Pannu liek uz karstas uguns, un brīdi pacep, gar malām vajadzētu redzēt, ka jogurts sāk burbuļot; cepšanas mērķis ir apakšā sacept brūnu jogurta garoziņu, bet sadedzināt arī nevajag.
Pēc brīža uguni sataisa pavisam mazu, pārklāj dvieli, uzliek vāku un ļauj vēl minūtes 15-20 sust.
Pirmajā reizē garoziņa sanāca perfekta, rīsus varēja izgāzt uz šķīvja, un tie saglabāja smuku kūkas formu. Otrajā reizē rīsu bija vairāk, un laikam jogurta mazliet par maz, bet garšīgi bija arī bez kūkas formas - ā, jā, pirms likšanas uz jogurta es tajā reizē rīsos iemaisīju arī biezpienu.