analgiins ([info]analgiins) rakstīja,
@ 2009-12-19 20:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Janīna Kursīte atbildēja uz lūgumu komentēt Nikolaja Kabanova uzvedību Saeimas sēdē.

 

Labvakar!

Nedēļa pagāja ļoti trauksmaini, negribējās atbildēt īsi un formāli, tāpēc ar atbildi aizkavējos.

Pirmkārt un galvenokārt, paldies Jums par to, ka sekojat līdzi, kas Saeimā notiek ne tikai pieņemamo likumprojektu, bet arī deputātu ētikas jomā.

Mēģināšu pastāstīt, kā es personiski raugos uz deputātu (tai skaitā N.Kabanova) neparlamentāru rīcību vai neparlamentāru izteiksmes veidu. Esmu pārliecinājusies (vairākkārtīgi), ka sodīšana, ar pirkstu vilkšana pa attiecīga likuma pantiem, t.i. burtiskā pieeja, neved pie pozitīva rezultāta, bet tikai saasina situāciju. Gluži kā bērnudārzā vai skolā, kad, mēginot iztiesāt vienu vainīgo, uzzini, ka arī otrais un trešais ir ko nodarījuši vai šķietami nodarījuši. Šī nodarbe beigās noved strupceļā. Protams, ir reizes, kad cita ceļa un citas izejas nav kā reaģēt tieši, konkrēti, skarbi.
Gan deputāta N.Kabanova (pokera spēle datorā), gan J.Strazdiņa (receptes izrakstīšana) un D.Staķes (lūgums pēc receptes) gadījumā ir vairāki aspekti:
1. Ētikas komisijai nav nepārprotami dokumentāru pierādījumu, kurā brīdī minētās darbības notikušas. Tam vajadzētu profesionālu izmeklēšanu.
2. Visi trīs tomēr nenoliedza, ka tas noticis budžeta pieņemšanas sēdē.
N.Kabanovs kā iemeslu minēja, ka nevarējis vairs izturēt nepārtrauktās un apnicīgās deputāta N.Buzajeva runas. Cilvēciski es to ļoti labi saprotu (man arī ir vilinājums aizpiest ausis viņa runu laikā, un ne tikai man vien), kaut gan Buzajevam  nedrīkst pārmest, ka kopš dzimšanas ir neskaidra dikcija un ļoti griezīga balss. Tāpat arī viena daļa opozīcijas deputātu (vismaz manā skatījumā) runāja ļoti tendenciozi un priekšvēlēšanu ievirzē aicinot uz to, kas reāli nav iespējams. Ir ļoti grūti saglabāt ieinteresētu sejas izteiksmi, kaut arī, protams, pieklājība prasa uzklausīt. Savukārt D.Staķei bija kāds no tuviniekiem saslimis un steidzīgi bija vajadzīgas zāles. Es personiski nevaru pārmest, jo situācijas mēdz būt dažādas, it sevišķi gripas epidēmijas laikā. Un ārsta (šai gadījumā J.Strazdiņa) pienākums ir palīdzēt. Vai varēja sagaidīt pārtraukumu, vai radinieks bija atnācis steidzīgi pēc receptes, lai dotos uz aptieku, nevaru izspriest.
3. Deputāti ir tādi paši cilvēki kā visi citi - ar visām cilvēkiem piemītošajām vājībām. Protams, būtu svarīgi, ka par šīm vājībām piedomātu vairāk, lai mazāk būtu iespēja paklupt.
4. Naida atmosfēra ir nomācoša. Sodot naids nevis noplok, bet stiprinās. Ar studentiem esmu vienmēr mēģinājusi tikt galā jokojot, piesaistot uzmanību (kad tā atslābusi) ar kādu atraktīvu uzrunas veidu u.c. Man personiski uztraucis un joprojām uztrauc, ka deputāti (ne visi, protams, bet viena daļa gan) neieklausās savu kolēģu teiktajā. Esmu par to publiski runājusi. Ja sākumreakcija bija negatīva, tad tagad šķiet, ka situācija vismaz daļēji ir uzlabojusies, jo saeimas priekšsēdētājs daudz noteiktāks un skarbāks kārtības uzturēšanā sēžu zālē.
5. Jā, es balsoju par ētikas komisijas pieņemto vēstuli, lai gan personiski papildinātu to ar vienu papildpiezīmi. Proti, ka no tā vien, cik akurāti deputāts sēž zālē, no tā vien vēlētājs nevar spriest, cik piemērots šis cilvēks būs vai ir deputāta darbam. Akurātība citreiz robežojas ar svētulību. Kaut neapšaubāmi ir nerakstīta uzvedības etiķete un rakstīts ētikas kodekss, ko nevajadzētu pārkāpt.
6. Žurnālisti, kuriem arī nav viegli izturēt visas dienas garumā diezgan vienveidīgu procedūru (kāda ir budžeta pieņemšana), ķer momentus, kad kāds neviļus nožāvājas, aizklīst tīmeklī kādos neceļos vai urbina degunu. Tas nebūt nenozīme, ka tas notiek visas dienas garumā un katrreiz. Es saprotu, ka skatītāju šādas ainas vispārējā nomācošā atmosfērā tracina. Bet es nevaru un negribu aicināt uz sišanu, sodīšanu vai citu agresīvu atbildes reakciju. Man tuva pieeja, kurā cits citu mēģina izprast un ietekmēt, ja tas iespējams, netieši. Kad visas netiršās ietekmēšanas iespējas izsmeltas, tikai tad ķeras pie skarbām metodēm.

Cieņā -
Janīna Kursīte
Priecīgus Ziemassvētkus, sekmīgu jauno gadu!


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?