algadzis ([info]algadzis) rakstīja,
@ 2011-02-22 13:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ienākumu deklarācija
Gads pagājis.
Nākas iesniegt elektronisko deklarāciju! Kārtējo reizi Elektronskās deklarācijas sistēma taisa šķēršļus, tā vietā, lai visu padarītu vienkāršāku.
Pirmkārt, janvāra laikā bija jāpiesakās atkal uz fiksēto ienākumu nodokli 2011. gadam.
Otrkārt, februāra laikā bija jāiesniedz ienākumu deklarācija un līdz 15. martam jāsamaksā nodoklis.

Ar pirmo viss bija vienkārši - kad man tā arī neizdevās pareizi uzrakstīt fiksētā nodokļa iesniegumu EDS (kaut ko prasīja papildus, ko es nesapratu), aizgāju uz VID un iesniedzu to kā iepriekš papīra veidā.

Ar deklarāciju bija grūtāk: sākumā nevarēju saprast, kas man šoreiz ir jāaizpilda.
Tātad, jāspiež uz "Jauns" kreisajā izvēlnē, no izkrītošā saraksta jāizvēlas "Iedzīvotāju ienākumu nodokļu dokumenti", no otrā saraksta starp visiem nevajadzīgajiem dokumentiem jāatrod vienīgais nepieciešamais - "IeIeN gada deklarācija", jāspiež "Turpināt".
Te radās pirmās grūtības - nevarēja saprast, kas jādara tālāk. Izrādījās, fiksētā nodokļa maksātājiem uzreiz jāizvēlas "D5" izvēlnē pašā lapas apakšā.
Otrās grūtības - ir trīs lauki, bet nevar neko ievadīt. Izrādījās, jāspiež uz "Izveidot pielikumu". Tagad var ievadīt kopējos ieņēmumus un jau samaksāto avansu, nodoklis tad aprēķinās pats.
Tad jāspiež "Pārbaudīt un saglabāt" un jāpāriet uz "Uz sarakstu" kreisās puses izvēlnē. Ja viss bija pareizi, deklarācijai ir jāparādās tabulā ar statusu "gatavs iesniegšanai" kreisajā pusē.

Te nu es biju strupceļā - deklarācija ir "gatava iesniegšanai", bet, acīmredzot, nav vēl iesniegta. Kas, pie velna, ir jādara, lai to iesniegtu? Es biju gatavs kārtējo reizi iet uz VID konsultāciju, tomēr atradu internetā rakstu "kā iesniegt ikgadējo valsts amatpersonas deklarāciju VID EDS sistēmā?". Kaut arī tas domāts valsts ierēdņiem, iesniegšanas problēma tur bija paskaidrota - "parādās tāds kā vimpelis, broša vai nezinu, kas tas ir domāts", un uz šī daiktiņa arī bija jāspiež! Taisnība, laukā "Darbības" ir trīs tizlas ikoniņas bez nekādiem uzrakstiem vai paskaidrojumiem. Kā varēja uzminēt, ka jāspiež kāda no tām? Droši vien tikai izlasot 3000 lapu biezo lietošanas instrukciju.
Tātad, nospiežu sarkano sūdiņu (pirmo no trim ikoniņām) parādās lapa, ka man vajagot kaut kādu elektronisku atslēgu, bet tās neesot. Uz manu ēpastu pa to laiku atsūtījās kaut kāds kods, ko arī ierakstīju dotajā laukā. Atgriežoties sarakstā, statuss deklarācijai bija mainījies uz "Iesniegts".

Fū, var noslaucīt sviedrus, kaut gan nākotnē šī idiotiskā sistēma vēl sagādās pārsteigumus.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?