algadzis ([info]algadzis) rakstīja,
@ 2010-05-11 23:49:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Elektroniskās deklarēšanas sistēma
Piereģistrēties EDS bija diezgan vienkārši.

Izlēmu reģistrēties EDS, cerot, ka tas patiešām atvieglo visādu ieņēmumu papīru kārtošanu. Drosmīgi devos uz VID, paņēmu numuriņu un teicu darbiniecei, ka gribu EDS. Mani nosūtīja uz citu lodziņu. Tur es teicu, ka gribu EDS, un mani nosūtīja pie trešā lodziņa, kurš atradās līdzās pirmajam. Īsti nezinu, kāpēc tā, varbūt otrajā nedarbojās printeris. Tātad pie pēdējā lodziņa man izdrukāja dokumentus (kādus - var apskatīt šeit), iespējams, viņiem vairāk patiktu, ja es tos būtu jau atnesis aizpildītus no mājām, bet bija tā kā bija. Nosēdos malā un sarakstīju visu, ko zināju. Nezināju savu IP adresi, bet to varēja arī neaizpildīt. Noteikti bija jāraksta ēpasts. Atdevu dokumentus, gribēju vienu no diviem "Par elektronisko parakstu" eksemplāru ņemt līdzi, bet nedeva, jo atsūtīšot pa pastu. Pēc kādas nedēļas tā arī notika. Uzreiz uz ēpastu saņēmu ziņu ar savu numuru un pagaidu paroli. Pirmo reizi ieejot sistēmā, man prasīja personas kodu, es, kā parasti, to ierakstīju XXXXX-DDMMGG, bet parādījās kļūdas paziņojums, ka kods jāraksta bez defises. Ja jau šī sistēma ir tik gudra, ka saprata, ka vienīgā kļūda ir defise, tad arī varēja pati šo defisi noņemt!

Kā vēl var veikties piesakoties uz EDS, var izlasīt jau minētā bloga citā rakstā.

Lai vai kā, reģistrēties nebija sarežģīti, lietot sistēmu gan nav tik vienkārši. Lielu jautrību sagādā instrukcija. Pirmkārt, EDS lietošanas instrukcija ir rakstīta 29 PDF failos. Jā gan, internetā lietojamai sistēmai instrukcija nevar izlasīt interneta lapas veidā. Otrkārt, šie faili ir pa 100 lappusēm gari (nejokoju). Treškārt, to nosaukumos nav numuru, tātad, nopumpējot visus 29 failus uz sava datora tie sakārtosies pēc alfabēta un to, ka lasīt jāsāk ar "lti_eds_www.pdf" uzminēt būs diezgan grūti.

EDS iekšienē atgādina kaut kādus džungļus, nekādu ceļu karti te atrast nevar. Tā, piemēram, dažādos gadījumos izskatās kreisā izvēlne:
EDS EDS EDS
Vienā gadījumā sistēmas tiek parādītas sarakstā, citā saritinātas. Saprast, vai atrodies pareizā vietā, un ko darīt tālāk, nav viegli. Ar grūtībām atradu savu nodokļu stāvokli - izrādās jāmaksā 25 latu fiksētā nodokļa avanss (jau ar procentiem). Ja kas, kontus, uz kuriem kaut ko maksāt, var atrast šajā lapā. Nosūtīju uz attiecīgo kontu, cerot, ka tas nav jāpavada ar kaut kādiem dokumentiem, par laimi viss bija kārtībā un šis parāds pazuda. Fū, vismaz tas labi.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?