Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 23rd, 2022|07:47 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
"Tas, ka cilvēki varētu vēlēties atbrīvoties no grūtas izvēles, ko negrozāmi fakti bieži tiem uzspiež, nav pārsteigums. Bet retais grib no tās atbrīvoties tā, ka kāds izvēli izdara viņa vietā. Cilvēki vienkārši vēlas, lai izvēle nebūtu jāizdara vispār. Un viņi ir gatavi pārāk viegli noticēt, ka izvēle īsti nav nepieciešama, ka to viņiem tikai uzspiež konkrēta ekonomikas sistēma, kurā viņi dzīvo. Patiesībā viņiem riebj, ka ekonomiskā problēma pastāv."
/Frīdrihs Hajeks
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:August 23rd, 2022 - 04:36 pm
(Link)
Šis ir ļoti precīzi. Vēl to varētu citiem vārdiem izteikt, ka nav ideālu problēmu risinājumu. Jebkurš risinājums ir kompromiss (trade-off). Piemēram, modernā lauksaimniecība pabaro miljardus pasaules iedzīvotāju, bet kaitē videi. Vai arī samazināsi enerģijas patēriņu, bet vairosi nabadzību. Itin par visu ir jāpieņem kompromisa lēmumi, cik daudz mēs gribam labo rezultātu + negatīvās sekas.

Nepārtraukti jādomā, cik viens variants ir liels kompromiss vienā aspektā, bet cits risinājums citā aspektā. Diemžēl, nav ideālu risinājumu, tāpēc nākas domāt un diskutēt un meklēt kompromisus, kas apmierina vairākumu. Pat parastam cilvēkam jau negribas par to domāt, jo vienmēr ir jāapzinās arī risinājumu sliktās sekas.
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:August 23rd, 2022 - 05:07 pm
(Link)
Jā!
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:August 24th, 2022 - 10:53 am
(Link)
Jā, lielā mērā tā ir. Bet pretruna tāda, ka ļoti biedē doma, ka visas izvēles var izdarīt tavā vietā, pat ja ir grūtības pieņemt labu lēmumu.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:August 24th, 2022 - 01:20 pm
(Link)
Nu, kā nekā šī ir grāmata par sociālisma sliktajām īpašībām ar nosaukumu: ceļš uz kalpību