Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 16th, 2022|07:53 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tad viens Damaskas pilsonis, vārdā Ananija, izdzirda balsi, kas sacīja: "Celies un ej uz to ielu, kas top saukta tā Taisnā, un meklē Jūdas namā to tarsieti, kam vārdā Zauls, jo redzi, tas Dievu lūdz."
Iela, kas top saukta tā Taisnā, ir taisnāka par korķu viļņi, tomēr nav tik taisna kā varavīksne. Sv. Lūkass izturas visai piesardzīgi, viņš nesaka vis "uz to ielu, kas ir taisna" bet gan uz ielu, kas top saukta tā Taisnā. Kāda smalka ironija; manuprāt tas ir vienīgais joks visā Bībelē.
/ M. Tvens
LinkLeave a comment

Comments:
From:[info]avralavral
Date:January 16th, 2022 - 09:34 pm
(Link)
Varbūt arī nē; es tekstā neatrodu norādi, ka iela varētu nebūt fiziski taisna. Tur ir: ἐπὶ τὴν ῥύμην τὴν καλουμένην εὐθεῖαν
tas kaloumenē grieķu valodā ir vienkāršs un nepretenciozs, tas norāda uz tai vietā plaši lietotu, "oficiālu" ielas nosaukumu, tikai mūsdienu tulkojumā, kalkējot šo izteiksmi, var izklausīties pēc nez kāda īpaša mājiena. līdzīgi kā "Jānis, saukts Garais", u.tml.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:January 16th, 2022 - 11:23 pm
(Link)
to, ka iela nemaz nav taisna, nospriež Marks Tvens, kad viņš 1867. g. ceļo šajā reģionā un veic ceļojuma piezīmes. Ņemot vērā, ka viņš par daudz ko ironizē un pārspīlē, domāju viņš šādi atrada tikai kārtējo veidu kā izklaidēt lasītāju. Viņa valodu zināšanas, cik noprotu, bija tikai angļu un nedaudz vācu, tāpēc tavs komentārs par to kā tas izklausās grieķiski iespējams būtu viņam noderējis :)
Intereses pēc tagad sameklēju to Taisno ielu. Nuu varbūt arī nav super taisna, jā, bet nav arī līkumota. https://en.wikipedia.org/wiki/Straight_Street (pirmais attēls linkā uzņemts ap 1890-1900)