Krāslavieša gardums

Posted on 2014.12.05 at 03:23
Tags: ,
Krāslavā par sevišķu gardumu uzskatīja svaigu gurķi ar medu. Tikko šķītu gurķi nomizoja, sagrieza šķēlītēs un aplēja ar svaigu medu. Ēda un apgalvoja, ka tā sagatavots gurķis ir labākais gardums, svaigs gurķis ar medu veicinot kuņģa darbību un radot arī omulības sajūtu. Gurķi ar medu dēvēja par krāslaviešu nacionālo ēdienu, bet Krāslavu - par gurķu galvaspilsētu. Gurķi tur ļoti labi padevās, izauga neparasti lielas ražas. Katra krāslavieša dārziņā bija dažas gurķu vagas, un saskaņā ar vietējām paražām katrs garāmgājējs, pazīstams vai svešs, bez atļaujas prasīšanas drīkstēja pieiet gurķu dobei un nošķīt vienai reizei gurķus. Uz ielas bieži gadījās redzēt - iet krāslavietis, rokā trauks ar medu, bet kabatā gurķis.
Jēgers, dz. 1930, Krāslavā, 1963, E 6, 172.
/Linda Dumpe, "Latviešu tautas ēdieni. Latvijas vēstures institūta etnogrāfisko ekspedīciju materiāli", 2009)

Comments:


[info]unpy at 2014-12-05 05:28 (Saite)
Šis nav aizmirsts līdz šai baltai dienai un Rīgas "Tavernā", starp citu, šito arī var dabūt.
*
[info]inese_tk at 2014-12-05 13:37 (Saite)
svešās dobēs pēc gurķiem arī vēl šobaltdien var droši kāpt?
[info]unpy at 2014-12-05 13:40 (Saite)
Par šo gan neesmu pārliecināts:))
cits laiks
[info]siltavieta at 2014-12-05 09:32 (Saite)
man (kurzemē) bērnībā šito stāstīja kā joku, ka latgalē ēd gurķi ar medu
*
[info]inese_tk at 2014-12-05 13:38 (Saite)
es bērnībā neēdu tomātus un man tos mēģināja iebarot ar cukuru
[info]digna at 2014-12-05 20:16 (Saite)
/rīstās un lūdz tomātu dieviem piedošanu/
cits laiks
[info]siltavieta at 2014-12-08 09:53 (Saite)
jā, šis joks arī mums bija populārs
[info]zurka at 2014-12-20 13:00 (Saite)
mans vectēvs vienmēr teica - kam man arbūzs, ja gurķis ar medu tikpat labs (viņš gan ne no krāslavas, bet no latgales gan)
Previous Entry  Next Entry