02:31 pm - ģenētiski modificētā pārtika
hei, vai kāds var paskaidrot, pamatu izvietot zīmītes veikalā? ir vairāki iemesli, kapēc ģenētiski modificētā pārtika var būt bīstama mūsu ekosistēmai, bet nevienu pārliecinošu iemeslu - kapēc tās ēšana būtu kaitīga patērētājam tiešā veidā neredzu.
tie aktīvie pret sludinātāji saliek visu kopā vienā putrā gan loģiskos, gan neloģiskos argumentus un es tiem neuzticos.
(zīmīšu izlikšana, lai cilvēks zin ko ēd ir laba lieta. bet vai informēšana par ģmo kautkā atšķiras no informēšanas par leišu olām? katrā ziņā man tas liekas daudz nekaitīgāk par "krējuma izstrādājuma" lietošanu.)
| From: | watt |
Date: | April 3rd, 2010 - 02:45 pm |
---|
| | | (Link) |
|
vismaz tie, kas negrib, var nelietot. nevis tā kā agrāk ar krējuma izstrādājumu bija: par "krējumu" sauca gan īsto mantu, gan draņķi kas ar palmu eļļu pietaisīts. (un par sviestu sauca arī sūdu kam 40% hidrogenizētu eļļa)
tur es piekrītu, bet liek iekavās, jo ģmo man neliekas ne tuvu tik nelietīgi un krāpniecīgi, kā saules sistēmas brendiji un viltus piena izstrādājumi. vai arī amerikāņu ēdiens, kas balstīts uz cieti un high fructose corn syrup. jebkas, kas ir organisks ir ģenētiski modificēts. vienkārši cilvēks šo procesu paātrina.
Faktiskais iemesls noteikti ir tas, ka pastāv uzskats - ĢMO ietekme uz cilvēka organismu vēl nav izpētīta. Bet, kas man patīk šai marķējumā - kā pircējam ir iespēja neradīt pieprasījumu pēc ĢMO saturošām precēm un tādējādi pasargāt no to ekoloģiskajām sekām.
nu davaj, pastāsti kādu spekulāciju! kādā veidā nemodificēto kartupeļu ietekme uz organismu ir labāk izpētīta par modificēto?
Nemācēšu pastāstīt gan :) Un, manuprāt, pilnīgi pietiek ar ekoloģisko aspektu, lai atturētos no ĢMO pirkšanas.
From: | (Anonymous) |
Date: | April 8th, 2010 - 01:22 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Cha, palasi te:
http://lleo.aha.ru/dnevnik/2008/02/26.html
pārāk garš intro, kas tur ir par tēmu?
Gluži vienkārši. Pagaidām neviens tā īsti nevar pateikt, vai ģenētiski modificēta tiek tikai pārtika vai arī tās patērētājs. Mutācijas dabā notiek ļoti viegli un vairākās paaudzēs.
Kurā brīdī tiek modificēts patērētājs? Miegā? WTF?
Apēdot. Manuprāt, Tu nenovērtē, cik plašas izmaiņas ģm dārzeņos tiek veiktas; tā nav vienkārši selekcionēšana, tā ir grābstīšanās gar pašiem pamatiem, turklāt nemaz nesaprotot, kas tur īsti notiek. Nevienam nav ne jausmas, kā tas ietekmēs mūsu bērnu kvalitāti.
Pēc 20 gadiem droši vien man būs vienalga, bet pašlaik man viena atvase aug un tiek apsvērta nākamā, tādēļ labāk neeksperimentēšu.
Tfu, bērnu dzīves kvalitāti, protams :)
Kā izmaiņas tā gēnos, ko mēs ēdam var izmainīt mūsu gēnus? Es zinu, ka vīrusi var mainīt nēsātāja gēnus. Bet kartupeļi?? Rudzi? Kā?
Skaidrs, ka tas, ko ēdam, ietekmē bērnu un dzīves kvalitāti; bet nevaru iedomāties, kā ģenētiski modificēta labība var būt kaut tuvu tik kaitīga kā E-garšvielas.
"nemaz nesaprotot, kas tur īsti notiek. Nevienam nav ne jausmas," ir ok argumenti, tikai neredzu atšķirību starp kartupelis parastais un kartupelis uzlabotais. kapēc nav panika par to, ka "
kotlešu masas" iedarbība nav izpētīta?
Tur jau tā lieta, ka tie vairs īsti nav ne rudzi, ne kartupeļi, bet kaut kas cits. Ja kartupeli mēs ēdam simtiem gadu, tad ar ģm pārtikas lietošanu mums nav pilnīgi nekādas pieredzes.
Ja pareizi atceros, galvenais arguments par labu ģm pārtikas atļaušanai bija iespēja nodrošināt ēdamo badu mirstošajiem. Nu, trešās pasaules valstī varbūt arī dzīvoju, bet trūcīgs neesmu un neko sačakarētu ēst negribu.
:) ok, vienīgais racionālais, ko es varu izlobīt ir, ka nevajag ēst cilvēka gaļu. jo cilvēki spēj modificēt citas būtnes, tapēc tos kaitināt nevajadzētu.
un vēl es uzdevu savām smadzenēm meklēt atbildi uz šo pašu jautājumu un nojautas ir. bet ne ģenētikas plaknē. no vārda "ģenētiski" ĢMO saīsinājumā pagaidām neredzu iemesla baidīties.
nu ģenētiskā līmenī šī pārtika, kā zinātnieki uzskata, ietekmēt mūs nevarot, bet tas, ka tā pārtika ir alerģiskāka, tas gan ir fakts.