01:43 pm
Tiem, kas vēl nav gatavojuši, tiem novēlu
mieru tikai mieru, abet tiem, kuri jau cienājuši savus viesus ar
kārumiem - tiem medaļu.
Bija mazliet grūtāk, kā biju paredzējusi -
viss pirms viesu ierašanās bija grūtāk, bet tad, kad manos apartamentos
ievēlās trīs viesi (alfabētiskā secībā) - begemots, tante un vilibaldis
(kas izrādījās nav viņš, bet ir Viņa), tad jau kļuva daudz vieglāk.
No sākuma devu salātus,
kuru sastāvā bija baby spināti, ledus salāti (bet labāk, ja to vietā
ir kāds sarkanais rūgtais salātiņš (kurus brīvdienās nav iespējams nekur
dabūt)), ķirštomātiņi, cietā tipa siers (man bija kkāds jaunums (ko
lōģiski neatceros kā sauc), no centrāltirgus franču siera stenda) un
liellopa langets. Vienīgais kur jāpiebilst kā gatavo ir - gaļa. Gaļu
sagriež tā, lai sanāk taisnstūris (lai vieglāk cept), ierīvē ar olīveļļu
un pipariem (es izmantoju 5 piparu maisījumu). Tikmēr uzkarsē pannu,
kad panna karsta, liek virsū gaļu un cep no katras puses (tā kā kubiņu
no visām pusēm) pa ~ 1,5 minūtēm (man bija 2 gaļas gabali, kas bija ~
5x5 cm plati un 10 cm gari gabali). Kamēr cep gaļu, labāk pieturēt, lai
nedodies neapgāžas uz kādu citu sānu. Kad gaļa apcepta uz pannas, liek
uz ~200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz ~10 minūtēm. Tikmēr sagatavo
marinādi gaļai no - 4 ēd.k. sausa sarkanvīna, 3 ēd.k. sarkanā vīna
etiķa, 1/2 tēj.k. vorčesteras mērces. Pēc gaļas ballītes cepeškrāsnī,
atļauj viņai ievilkt gaisu un mazliet atdzist pirms liek marinādē, kad
gaļa atpūtusies, liek marinādē un aizmirst par
gaļu līdz nākamajam rītam. No rīta priecīgi izvelk gaļu no
ledusskapja, sagriežam pēc iespējas plānākos gabaliņos (kas man nesanāca
tik plāni, jo nazis nav superīgs). Kad gaļa sagriezta, var kārtot
salātus uz šķīvja. Visu beigās aplej ar mērci. Mērces sastāvs ir tāds
pats kā marināde, jo mērce ir gaļas marināde + olīveļļa un sojas mērce
(pēc garšas, cik sāļu gribās). Marināde būs ar gaļas sulu un pipperiem,
kas dos mērcei "zagadku". Visu aplej smuki noformētam šķīvim un "wuala".
Pēc tam satraukumā devu milzu porciju ar orzotto
(nu šausmīgi smalks nosaukums grūbu ēdienam, hihihi), kura sastāvā bija grūbas, sīki sagriezts sīpols, ķiploks,
paprika, kūpināts cūķa cauraudzīts, ļoti daudz ķirbja (kas iepriekš
cepeškrāsnī apcepts eļļā un garšvielās un pēc tam sablenderēts),
bundžiņa ar konservētiem tomātiem savā sulā, mazliet linsēklas, sojas
mērce, saldās paprikas pulveris, asās paprikas pulveris, biš oregano, un dekoram -
rukola un cepeškrāsnī saceptas vītinātas cūkas cauraudža šķēlītes.
Grūbas iemērcu uz nakti - pirmajā dienā skaloju kādas 7 reizes. No rīta
skaloju vēl 10 reizes, kamēr ūdens beidz mainīt krāsu un ir daudzmaz
dzidrs. Katlā apcepu dārzeņus, tomātus kopā ar cauraudzi, pieliku
garšvielas un bēru klāt grūbas. Tad liku klāt ķirbi, lai ķirbis veidotu
tumīgumu un krāsu. Kad šķiet, ka ir pareizā konsistence, pielej labāk
vēl klāt šķidrumu vai ķirbja putriņu - grūbas uzsūks mitrumu tā ka acis
nepaspēsi pamirkšķināt. Kad viss gatavs, iespraud apcepto vītināto cūķi
un rukolu grūbās un "wuala 2".
Saldie
keks-cepumi - neizskatīgi, bet garšīgi. Katliņā 100 gramos
sviesta izkausē 4 ēd.k. medus un 4 ēd.k. brūnā cukura. Kad cukurs
izkusis, pievieno 200 gr smalki sagrieztas dateles un turpina vārīt 4
minūtes. Tad pievieno 1 glāzi uz pannas apgrauzdētas auzu pārslas, glāzi
izsijātu miltu kopā ar 1 tēj.k. cepamā pulvera, 2 rīvētus ābolus un 1
ēd.k. citrona. Tad iegūto masu liek uz cepamās plāts, apber ar
valriekstiem un "iezīmē" turpmāko cepumu aprises (man bija kvadrātiņi)
ar picas vai parasto nazi. Cep cepeškrāsnī vidēji 180 grādos, kamēr
apakša nesāk degt klāt (nu toč nezinu cik ilgi!). Kad gatavi, sagriež
nepieciešamajos izmēros un atļauj atpūsties. Es dekorēju ar šokolādes
glazūru, kuru var izveidot jebkurš - sajaucot veikalā iepērkamo
šokolādes glazūru (kas laikam sastāv no pūdercukura un kakao) ar ūdeni.
Un, kad viesi jau sāk nemierīgi dīdīties pa dīvānu, uzsildam ūdeni
kafijai vai tējai un sakām trešo reizi "wuala 3".
Vēlos pateikties
saviem viesiem šajā satraucošajā svētdienā un par tik pozitīvo
novērtējumu. Nebiju gaidījusi tik labus vārdus, tāpēc paldies paldies
paldies vēlreiz :]Un paldies mūsu vienīgajam vīrietim par veiklajām
kājām uz piemājas veikalu pēc vīna papildinājumiem (kas beigās izrādījās
arī šampanieša papildinājumi). Āh, un vēl paldies viņam par bildēm.
Vai ku gari. Galvenais izlasiet iepriekšējo rindkopu, pārējais ir mazsvarīgi :]