Vajag, vajag, vajag - [entries|archive|friends|userinfo]
Vajadzību katalogs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 27th, 2008|02:32 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

vajag

[piene_ne]
malku.
iesakiet kur pirkt un kādu.
un ko vispār tie steri īsti nozīmē.

update: milzīgs paldies visiem par padomiem!
linkpiedāvāt variantu

Comments:
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:August 27th, 2008 - 02:46 pm
(Link)
Steri ir malkas tilpums.
Malku pērk atkarībā no krāsns tipa. Ja ir Atmos katls, tad tajā nevar kurināt bērzu (daudz darvas) un skujkokus (sveķi)... der alksnis, apse, kļava utt.
Pirkt... hm, pilnas vietas ar info, bet malka ļoti dārga jau... liekas, ka tagad par kravu ir ~ 130Ls. Ja vajag, varu dabūt kontaktus no kāda, kas veda mums uz māju.

Vēl jāzina, cik liela krāsns, cik garas un rupjas pagales vēlies. Rupjās ilgāk deg, bet, ja krāsns maziņa tad tādas neder.
[User Picture]
From:[info]nenoteiksme
Date:August 27th, 2008 - 03:09 pm
(Link)
Džīz, un kāpēc atceros laikus, kad kravu varēja dabūt pa 10Ls..? :|
Lai vai kā - citreiz paša mežs arī der.
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:August 27th, 2008 - 03:16 pm
(Link)
Jā, pirms kādiem 3-4 gadiem tāds pats kravas daudzums bija pa 50Ls ... bet tad arī algas bija citas.
[User Picture]
From:[info]unima
Date:August 27th, 2008 - 02:47 pm
(Link)
cik zinu tad 1 sters ir 0.7 m3 malkas ...
nu katraa zinjaa sters ir mazaak kaa kubikmetrs.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:August 27th, 2008 - 02:49 pm
(Link)
Skatoties, kur malku bāž. Ja podiņu krāsnī vai plītī - nevajag tīru bērza malku, pārāk karsts. Var pasūtīt (palūri Rīgas Santīma avīzē, vai ss.lv sludinājumos). Ir skaldīta, ir visādi dēļu gali (šāļi), ir skaidu briketes. Dabā var nopirkt netālu no Āgenskalna tirgus, tur ir placis, kur reizēm stāv malkas mašīnas.

Sters ir mistiska vienība, kurai nav vienotas definīcijas. Svārstās no kubikmetra līdz 0,75 x 0,75 metriem. Anyway, tā ir figņa, viss atkarīgs no tā, kā malku sakrauj. Var pasūtīt no www.malkaspasaule.lv, viņi brēc, ka krauj godīgi, nevis kā visi citi.

[User Picture]
From:[info]savanna
Date:August 27th, 2008 - 02:51 pm
(Link)
Par to kraušanu ir tā, ka, ja pasūta mazas pagales, tad tās tiek samestas mašīnā (loģiski), bet, ja ir rupja skaldījuma malka, tad jau telefoniski vienojas, ka malka būs mašīnā kārtīgi sakrāmēta un pie izkraušanas to pārbauda. Ja solījumu netur, var lamāties un visu nemaksāt.
[User Picture]
From:[info]tipa75
Date:August 27th, 2008 - 03:54 pm
(Link)
šos esmu pārbaudījusi - ir skaldīta, bet sauskaltušais skuju koks bija vareni bluķēni tomēr. Atveda ātri, solīdi viss OK. Pilnīgi sausa jau nebija, bet es arī pasūtīju februārī.
[User Picture]
From:[info]tipa75
Date:August 27th, 2008 - 03:51 pm
(Link)
sters ir 1x1x1metrs sakrautas malkas, tātad ar atstarpītēm - ja krautu cīši, cīši, tad sanāktu uz 0,75x0,75m malkas.
SS uc sludekļos vistcamāk dabūsi mirtu malku. Placī, pie Āgenskalna tirgus pārmaksāsi krietni. Ir tie " savi" nummuri, kur malku jāpasūta iepriekš - ir lētāk. Pajautā, kam ir malkas apkure.
Ja vajag parastai " normālai" krāsnij, tad vislabāk ir jaukta malka. vislētākā ir alkšņa malka - viņai apaļi bluķīši ar zaļpelēku mizu un sarkanīgu koksni - viegli skaldās, taču ir arī visvēsākā. laba ir priedes malka - silta, taču viņu negrīgst kamīnos lietot - sprakšķ dzirksteles. Bērza ir karta, laba, vēl viskarstāka ir ozola. Tādus kā bērzs un ozols nedrīkst dedzināt vienus pašus - var saplēst krāsni no karstuma un tas nozīmē " pisec pēc pilnas programmas"
Ja tev ir apkures sistēmas krāsns, tas vēsās malkas tev nederēs - darva rodas, ja dūmi vēsi - tipa atdziest pirms izskrien no mājas, tad darva skurstenī " neizdeg" un tek lejup. Tāpēc vajag karstās malkas.
ja gribas skopoties, taupīties - var kurināt skaidu briketes. Mīnuss - vairāk pelnu, biežāk krāsns jātīra.
From:(Anonymous)
Date:October 29th, 2008 - 08:14 pm
(Link)
Mūsdienās briketes dod vairāk karstuma un mazāk pelnu, nekā vēsās malkas. Un ar tiem sludinājumiem arī ir visādi. Ir profesionāļi, kas vienu tekstu gadiem liek un skaidri pasaka, cik kādu malku atvedīs par nosaukto ciparu.
From:(Anonymous)
Date:February 14th, 2009 - 09:20 pm

atļaušos iespamot

(Link)
Par briketēm taisnība. Pelnu maz, un var degt ilgāk, nekā malka pie zināmiem nosacījumiem.
Par steriem arī taisnība, tas ir 1*1*1m sakrāmēts, tikai vairākums sludinājumu sterus apzīmē ar m3, bet bermetrus ar steriem.
Divus gadus tiku piemānīts uz apjomu un mitrumu arī, gribēju jau ņemt kastes no malkaspasaule.lv vai lielgribuli.lv Steiga norima, padomāju, kur es tās kastes pēc tam bāzīšu un apsegt arī slinkums. Beigās paņēmu pa kravai no katra sausamalka.lv un malkastirgus.lv Atšķirība, ka pirmie pārdod krāmētu, otrie bērtu un melo arī par mitrumu, grūti bija iekurināt. Sakarīgs serviss ir abiem, bet ja ir runa par sausu malku tūlītējai kurināšanai, tad izvēlētos pirmo. Protams, ja ir labs šķūnītis ar šķirbainām sienām, izdevīgāk ir ņemt zaļu malku, no aprīļa līdz augustam tā paspēj izžūt pilnībā.