Vajag, vajag, vajag - Hektors un laime [entries|archive|friends|userinfo]
Vajadzību katalogs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Hektors un laime [Jan. 18th, 2016|06:12 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
vajag
[adelise]
Sveiki,
man, lūdzu, vajadzētu kādu, kuram ir grāmatas Hector and the Search for Happiness angļu un oriģinālajā - franču valodā. Būtu ļoti forši, ja man varētu nobildēt pirmās nodaļas pirmo lapu. Un tam, kam ir grāmatiņa franciski, lūdzu, arī aptuvenu tulkojumu, kas tur rakstīts.
Tīri intereses pēc, jo, kā sagadījies kā ne, aizvakar sāku lasīt šo grāmatu vācu valodā, šodien iegāju Rozes grāmatnīcā, uzšķīru šo pašu grāmatu latviski un - teksts diena kā pret nakti. Nav runa pat par to, ka tur citādi vārdi (kas būtu loģiski pat), bet par to, ka teksts idejiski ir pilnīgi citādāks, kaut vai, piemēram, vācu versijā rakstīts, ka "dzīvoja jauns psihiatrs", bet latviešu "dzīvoja psihiatrs, viņa jaunības gadi jau bija pagājuši". Kā arī - vācu versijā viņam ir draudzene, bet latviešu - sieva.
Turklāt, kad pašķīru tālāk latviešu versiju - tur pirmās nodaļas bija tādas, kādu nemaz nav vācu versijā. Hmm.

Tā notiek grāmatu tulkošana? Būtu forši ari kāda tulka viedokli par šo te. Es pati arī esmu mazliet studējusi tulkošanu, zinu, ka mēdz izmainīt šo un to tekstā, lai vieglāk saprotams iztulkotajā valodā, bet ideju jau tak parasti tik ļoti neizmaina.

Interesanti, vienu vārdu sakot.
linkpiedāvāt variantu

Comments:
[User Picture]
From:[info]dooora
Date:January 18th, 2016 - 06:31 pm
(Link)
[User Picture]
From:[info]phz
Date:January 18th, 2016 - 06:40 pm
(Link)
Tā nav tā pati grāmata (Le voyage d'Hector ou la recherche du bonheur (2002)), bet gan turpinājums (Hector veut changer de vie (2014)), tāpēc arī ir jau sieva -
Romāna autors Fransuā Lelors (1953) ir studējis medicīnu, psiholoģiju un strādājis par psihiatru, līdz beidzot savu ārsta praksi slēdza, lai ceļotu un rakstītu, atbildot sev un saviem lasītājiem uz svarīgiem eksistenciāliem jautājumiem. Kopā ar savu sievu viņš dzīvo Parīzē un Bangkokā. 2004. gadā viņš iekaroja miljonu lasītāju mīlestību ar bestselleru «Hektors meklē laimi», kuram sekoja vairākas citas grāmatas par Hektora piedzīvojumiem. Romāns «Hektors sāk jaunu dzīvi» iznāca 2013. gadā.
http://pl-inga.blogspot.com/2015/08/fransua-lelors-francois-lelord-hektors.html
http://apollo.tvnet.lv/zinas/romans-ar-francu-sarmu-un-vieglumu-hektors-sak-jaunu-dzivi/701614
From:[info]adelise
Date:January 18th, 2016 - 07:36 pm
(Link)
Ahā, paldies! Patiešām. Es, savukārt, nodomāju, ka grāmatas virsraksts arī vienkārši mazliet citādāk iztulkots. Nepiefiksēju, ka cita grāmata.
Paldies, tad mana mistērija atrisināta un izrādās, ka nav vaina tulkojumā :)