« previous entry | next entry »
Aug. 14., 2013 | 10:07 am
posted by: zaglis in pajautaa

Sveiki, gribēju uzzināt par veselības aprūpi UK, Londonā, reģistrēšanos un 

Pēc šī saprotu, ka nav obligāti jāpiesakās kā rezidentam un jāmaksā tie 55 paundi, ja ir no EEA vai Šveices. Tiešām tā ir? Es varu dzīvot UK, cik ilgi gribu un man nevajag pieteikties kā rezidentam? Vai arī es saprotu nepareizi un tomēr jebkurā gaddījumā nepieciešams reģistrēties? Ja tā - ko man tas dod, ko man vajag, lai to darītu un cik ilgā laikā tas ir jāizdara?

Otrs jautājums: kā UK var dabūt savu ģimenes ārstu? Tā Latvijas izsniegtā EHC ir, bet konkrēti savu ģimenes ārstu un būt drošs, ka slimības laikā būs pie kā griezties? 

Un trešais - kā ar dzīvesvietas atrašanu bez tās apskates? Vai tā ir prātīgi darīt? Ko tad labāk skatīt aģentūru vai privātos piedāvājumus?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {21}

and_eli

Visu pa plauktiņiem :)

from: [info]and_eli
date: Aug. 15., 2013 - 04:56 pm
#

Ierodies UK - atrodi mājvietu, saņem kādu rēķinu uz savu vārdu, tajā adresē, vai vēstuli no HMRC - tax credit, child benefit utt, vai bankas vēstuli (viņi paši paņems to, kas viņiem der), atrodi job centre plus numuru un piesaki vizīti uz National insurance number, norādītajā datumā dodies uz job centre plus interviju ar visiem dokumentiem, vidēji pēc 2-6 nedēļām saņemsi lapu ar savu NI numuru - tagad tavas darba meklēšanas iespējas ir neierobežotas.

GP - mēs izdarījām sekojoši: izvēlējāmies tuvāko, vēlamo NHS, reģistratūrā pateicām, ka vēlamies noformēt pieteikumu pie GP, reģistratore iedeva formas, aizpildījām, izmērījām asinsspiedienu/pulsu, nosvērāmies un gatavs, iesniedzām veidllapu reģistratūrā, devāmies mājās un divu nedēļu laikā saņēmām reģistrācijas apstiprinājumu, ar NHS nummuru. Bet kamēr mums nebija GP, palīdzības saņemšana no ārsta nebija kavēta, arī bez reģistrēšanās mūs pieņēma un palīdzēja, vienkārši tas kaitēja vienīgi tikai mums pašiem, jo ikviena saslimšanas epizode ir svarīga kopējā kartotēkā:)
Pie sava GP neejam, izvēlējāmies citu GP mūsu praksē, ko uzskatām par labāku mums un piesakām vizītes tikai pie viņa:)

Dzīvesvetai ir noteicošā nozīme dzīvojot UK - apdrošināšanas (automašīnai) summas tas ietekmē, ietekmē banku attieksmi, arīdzan konta atvēršanu. Aģentūras izīrētie dzīvokļi ir pietiekoši dārgi, jārēķinās arī ar kredītvēstures pārbaudi bankā, ja Tev nav konta, tad tas neder. Tātad iesākumā atliek draugi, kas dzīvo "tīrā adresē" un vai privātie piedāvājumi, kas visticamāk būs mazliet galvas lauzēji nākotnē, un protams iespējams, ka daudz labumi ies secen, ja adrese būs "pieķengāta"...

Atbildēt | Diskusija


and_eli

Re: Visu pa plauktiņiem :)

from: [info]and_eli
date: Aug. 15., 2013 - 05:04 pm
#

Ar to vēlējos pateikt, ka Tev nav obligāti jāapmeklē GP, pie kura Tu esi reģistrēts, Tu vari izvēlēties Tev piemērotāko GP no NHS, kurā Tu esi reģistrēts:)
Man personīgi nekad nav bijušas problēmas tikt pie ārsta nekavējoties, kad man ir nepieciešams, izmanto "out of hours" klīnikas pēc darbalaika, svētku dienās, sestdienās, svētdienās - tas ir bez maksas. Pašā NHS vienmēr darbojas dežūrārsts, jeb "emergency doctor", mūsu klīnikā tas ir pēc pulkstens 5pm, dzīvās rindas kārtībā. Ja zvani uz klīniku, tad norādi, ka vajadzīgs "emergency doctor" tajā pašā dienā, iemeslu, kāpēc tā uzskati un noteikti saņemsi atsaucību, vai vismaz padomu, kā rīkoties tavā gadījumā:) Bet plānotās vizītes piesaki agri no rīta Tev vēlamajā laikā un pie vēlamā daktera. Lai veicas!

Atbildēt | Iepriekšējais


Re: Visu pa plauktiņiem :)

from: [info]zaglis
date: Aug. 15., 2013 - 06:13 pm
#

Kontam, protams, UK bankā, vai ne? Vienam no mums ir Loidā, bet strādāts tikai pagājušajā vasarā, otram nav.

Ar dzīvesvietas atrašanu pagaidām ir ļoti švaki! Paldies liels! :)

Atbildēt | Iepriekšējais