Par bardaku un lieliem kokiem

« previous entry | next entry »
Okt. 10., 2012 | 07:00 pm
posted by: havana in pajautaa

Juridiskie jautājumie ir jebkas tikai ne mana stiprā puse, tā kā liels lūgums palīdzēt tiem, kas tomēr no tā visa kaut ko saprot. 

Sakarā ar mājas iegādi diemžēl ir radušies negaidīti sarežģījumi ar pašvaldību. 
Māja atrodas pilsētā, privātmāju rajonā (nav ne pilsētas centrs, ne vēsturiskā vecpilsēta vai kas tamlīdzīgs). 

Strīds Nr. 1. 
Iepriekšējie saimnieki pēc sevis ir atstājuši milzīgu cūkkūti, kas ietver sevī (vismaz) 6 šķūnīšus un piebūves, kas līdz malām piebāztas ar burtiski "viskauko" - sākot no linoleja ruļļiem un veciem dīvāniem līdz ziepju kluču un gāzmasku kastēm. Tad nu visu tīrot un nojaucot n-tās piebūves ir sakrājušās palielas kokmateriālu kaudzes, kas 5 mēnešus stāv iegādātā zemesgabala teritorijā. 
Šodien pēkšņi atbrauc pilsētas pārvaldes vadītājs ar pašvaldības policijas eskortu un sāk draudēt, ka, redz, mums te tāds "bardaks", stāv jau nez cik ilgi utt. un rakstīšot mums administratīvo sodu. 
Jautājums - vai tiešām viņš tā var darīt? Ok, es saprotu, ka tā izdarīt viņš tiešām var, bet tomēr: 

a) kur likumā ir definēts, kas ir "sakārtots" un kas ir "nesakārtots" īpašums? Un kur definēts laiks, cik ilgi drīkst šāda nekārtība būt un kad ir jāpielieto administratīvie sodi? Tikpat labi es varu vēl kādas 10 privātmājas parādīt, kuras ir ielaistas, nesakoptas un iaskatās vienkārši baisi, bet tām nez kādēļ nekādi aizrādījumi netiek veikti; 

b) pirms mēs nopirkām to īpašumu, gadiem ilgi neviens stūris tai visā zemesgabalā nebija sakopts un neko - iepriekšējiem saimniekiem nekādi administratīvie sodi netika uzlikti, bet mēs tieši otrādi - cenšamies teritoriju sakopt;
 
c) ir zināmi daudzi gadījumi, kad tāpat tika uzlikti administratīvie sodi par nesakoptu īpašumu, bet šajos gadījumos tie bija veci, pamesti īpašumi, kas atradās tādā stāvoklī jau 5 un vairāk gadus. Pie mums atnāk jau pēc 5 mēnešiem; 

d) neviens kaimiņš nav sūdzējies, tieši otrādi, visi priecīgi, ka beidzot teritorija tiks sakopta. Ir arī daudzi citi iemesli, kādēļ nepiekrītu pārvaldes vadītāja lēmumam. Bet pat mans veselais saprāts šaubās, ka arguments "Tas taču nav godīgi!" kaut ko mainīs. 

Strīds Nr. 2 
Ceļa malā, tieši mājas priekšā, aug liela un veca liepa (h ~ 15-20 m). Uzrakstījām pašvaldībai iesniegumu ar lūgumu koku nocirst, jo, pirmkārt, apgrūtina redzamību no īpašuma teritorijas izbraucot uz ceļa un, otrkārt, koks ir ļoti tuvu mājai, kā jau lielam kokam arī sakņu sistēma ir diezgan spēcīga, tādēļ ir iemesls baidīties, ka koka saknes negatīvi ietekmēs pamata konstrukcijas. 
Tad nu šodien, kā jau minēts, atbrauca minētais pārvaldes vadītājs, paskatījās uz koku, nobļāvās "Bet jūs jau te visu redzat!", teica, ka koku cirst nemaz nevajag. 

Jautājums - vai tas ir viss? Vai tiešām ar viņa viedokli pietiek, lai izšķirtu šo jautājumu? Vai tad tomēr pašvaldībai nav pienākums pieaicināt kādu speciālistu, lai tad arī viņš attiecīgi novērtē, vai koks ir jācērt vai nē? 

(Pagaidām) tas tā kā būtu viss. Būšu pateicīga arī par kādiem ieteikumiem, padomiem vai jebkādu citu info, kas varētu palīdzēt šajā situācijā. 
Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

from: [info]sii
date: Okt. 10., 2012 - 07:25 pm
#

Kaut kas par tēmu varētu būt attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos (vai kā nu tur) - jāpaskatās tie!

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Okt. 10., 2012 - 09:14 pm
#

Tieši tā, sāc ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kam jābūt gan pašvaldības mājaslapā, gan likumi.lv Tajos jābūt gan par teritorijas sakārtošanu, gan kārtību, kādā var cirst kokus. Koka izvērtēšanai var pieaicināt dendrologu, iemet gūglē "dendrologa atzinums" un palasies, kādi gadījumi tur parādās.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]havana
date: Okt. 10., 2012 - 09:36 pm
#

oho! Paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais