pajautaa

Svētku eglīte

« previous entry | next entry »
Dec. 1., 2011 | 11:46 pm
posted by: brunhilde in pajautaa

Kas Jums kopš bērnības asociējas ar svētku eglīti - spēles, dziesmas, dāvanas, kolektīvais noskaņojums? Piedzēris Salavecis un mazmeitiņa Sniegbaltīte - jebkas, kas uzjundī nostalģiju vai riebumu.
Būšu no sirds pateicīga par jebkuru atbildi, īpaši no tiem, kas atceras astoņdesmitos.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {26}

:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Dec. 2., 2011 - 12:00 am
#

Ķekatas - Ziemassvētkos vienmēr gājām ķekatās - saģērbāmies dažādās maskās un tērpos un gājām no mājas uz māju (no vecāku draugiem uz/pie nākamajiem) - mūsu bariņš vienmēr palielinājās no nama uz namu, kamēŗ līz beidzamajam tikām :) katrā namā bija dažādas rotaļas un rituāli, bija lustīgi :)

un zem egles, dāvanas saņemot, bija protams dzejoļi jāskaita, vai jādzied...
un vēl zirņi - kas bija visi jānoēd, lai naudiņas nākamgadā būtu :)

Atbildēt | Diskusija


brunhilde

from: [info]brunhilde
date: Dec. 2., 2011 - 12:09 am
#

paldies! Vai tas izdevās tā dabiski forši, vai arī brīžiem bija neveikli pārrāvumi? Vai visi iesaistītie bija ar līdzīgu tradīciju izpratni vai atšķirīgi cilvēki?
Cenšos saprast, kā uztaisīt kaut ko sirsnīgu, viegli ironisku un priecīgu reizē, t.i., pasākumu, kas būtu pacilājošs gan kristiešiem, gan pagāniem, gan rūdītiem ateistiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Dec. 2., 2011 - 12:35 am
#

tas bija pasen riktīgi :)
laikos, kad to nemaz darīt nedrīkstēja ;)
viss bija sirsnīgi, dabiski, enerģiski un azartiski - un svinētstika ar sev līdzīgiem, ar draugiem ;)

/tu vaicāji par bērnību tak ;) lūk ij atmiņas :)/

p.s. (tik tā - no tagadējās pieredzes jau) gan kristiešus, gan ateistus, gan lielus, gan mazus - dikten smuki vieno latviešu "pagānu" svētku svinēšana - saulgrižu tradīcijas un rituāli ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


marre

from: [info]marre
date: Dec. 2., 2011 - 12:53 am
#

caur mūsu māju manā bērnībā arī nāca ķekatas, bet man mazai tas riebās un es vienmēr kaut kā izmanījos neiet līdzi. man likās nelabi iet tādā dullā barā un iegāzties svešās mājās(tad man likās, ka tur, kur aiziet, viss ir jāizrij- arī tas man kaut kā nelikās forši).
katrā ziņā nekādas labās atmiņas par šiem svētkiem man nav, bet tas, protams, baigi subjektīvi. es ticu, ka var uztaisīt riktīgi foršas ķekatas, galvenais lai ir jestri ļautiņi, nevis tādi mazi heiteri kā es bērnībā :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


+++

from: [info]zefiirs
date: Dec. 2., 2011 - 02:22 am
#

nu mēs ar māsīcām esam gājušas, divatā(kādreiz ar vecāko, pēc tam jaunāko), taisījām baigos priekšnesumus, mums bija vesela programma izdomāta, bija forši, gājām uz kaimiņu mājām, nu mums ciematā jau vairāk vai mazāk tur blakus mūs zināja, tad kaut kur drusku tālāk, nu gadījās visādi, bet kopumā forši, un mēs neko neizrijām :DD mums kaut ko garšīgu jau vienmēr iedeva, kas bija jauki, protams, bet tas process bija ļoti foršs, to, ko mums iedeva, tāpat pēc tam mājās izcienājām (:

aaa, un vēl bija interesanti apskatīties kā citi svin, dažiem pilna māja cilvēku, citi divatā/vienatā, parasti jau cilvēki tomēr priecīgi par ķekatniekiem, un, kā teicu, mums tur viss pārdomāts bija - dziesmas, dejas:D, dzejoļi, ticējumi, pat mīklas, hah

Atbildēt | Iepriekšējais