pajautaa

Pensija un sociálás iemaksas Lietuvá

« previous entry | next entry »
Mar. 9., 2011 | 03:54 pm
posted by: siidz in pajautaa

Labdien!

Divus gadus strādāju Lietuvā lietuviešu uzņēmumā un sociālie nodokļi tikuši maksāti Lietuvas VSAA (jeb „Sodra"). Gribētu zināt, kas notiek ar Lietuvai maksātajiem nodokļiem pēc tam, kad atgriežos atpakaļ Latvijā? Noskaidroju, ka pensiju par tiem diviem nostrādātajiem gadiem Lietuva man nemaksās, jo darba stāžam jābūt vismaz 15 gadi. Tātad šīs sociālās iemaksas vienkārši ir ienākušas Lietuvas valsts kasē un man par šiem diviem gadiem nekas nepienākas?

Vai ir iespēja atgūt sociālās iemaksas?

Jau iepriekš pateicos!

UPD:
Sanému véstuli no VID:
Labdien,

Saskaņā ar Eiropas Savienības (turpmāk: ES) likumdošanas aktiem (Regulas Nr.883/2004 un Nr.987/2009) jebkurā no ES dalībvalstīm veiktās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas paliek attiecīgās valsts budžetā un netiek pārskaitītas uz citu valstu budžetiem. Runājot par iespēju tās atgūt – tādas nav, tāpat kā Latvijā, arī citās valstīs sociālās apdrošināšanas iemaksas nav atgūstamas.

Pieļauju, ka atgūt (piem., kā Latvijā) ir iespējams daļu no nomaksātā ienākuma nodokļa, ja tas ticis pārmaksāts – konkrētāku informāciju jājautā tai Lietuvas valsts iestādei, kas nodarbojas ar nodokļu iekasēšanu.

Kas attiecas uz to, vai divu gadu garumā veiktās iemaksas dod/nedod Jums kādu labumu?

Ja darba attiecības Lietuvā esat pārtraukusi nesen un joprojām esat tur, Jums noteikti ir tiesības pieprasīt Lietuvā bezdarbnieka pabalstu. Pieļauju, ka ar 2 gadus ilgs darba stāžs varētu būt pietiekams, lai Jums būtu tiesības pabalstu saņemtu, turklāt tas tiktu aprēķināts atbilstoši faktiski veikto iemaksu apjomam.

Attiecībā uz pensiju Jums nav sniegta īsti precīza informācija. Neviena ES dalībvalsts nevar atteikties izskatīt Jūsu iesniegumu pensijas piešķiršanai, ja esat šajā valstī kādreiz strādājusi un veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas (turklāt 2 gadu garumā) un varat to pierādīt ar attiecīgiem dokumentiem (piem., darba līgumu, paziņojumu par nodokļu nomaksu utml.). Jebkura pakalpojuma piešķiršana / atteikšana to piešķirt pamatā sastāv no 2 daļām:

1. no personas tiesību noteikšanas saņemt attiecīgo pakalpojumu

2. no personai piešķiramā un izmaksājamā pakalpojuma apmēra aprēķināšanas.


Jūsu vēstulē pieminētais darba stāžs, proti 15 gadi – pamatā ir izšķirošs 1.posmā (tiesību noteikšanā). Ja, sasniedzot pensionēšanās vecumu (atbilstoši Lietuvas likumdošanai, šobrīd, cik man zināms, tie ir 60 gadi), Lietuvā būsiet nostrādātajusi tikai 2 gadus un pieprasīsiet šīs valsts pensiju, Lietuvai atbilstoši ES likumdošanai būs jāpieskaita šiem 2 gadiem darba stāžs, ko būsiet dzīves laikā ieguvusi citās ES dalībvalstīs (piem., Latvijā). Ja kopējais vairākās valstīs iegūtais stāžs sasniegs 15 gadus – Jums VAJADZĒTU BŪT TIESĪBĀM saņemt Lietuvas pensiju.

Savukārt Lietuvā faktiski nostrādātajiem diviem gadiem būs nozīme, veicot pensijas apmērā aprēķinu – jo Lietuva maksās Jums pensiju tikai par tiem gadiem, kas faktiski būs iegūti šīs valsts teritorijā, proti, 2 gadiem.

Idejiski: ja savas dzīves laikā būsiet strādājusi vairākās ES dalībvalstīs, tad sasniedzot attiecīgo vecumu katrā no valstīm, varēsiet saņemt pensiju no katras no šīm valstīm un tās apmērs būs proporcionāls katrā no valstīm faktiski nostrādātājiem gadiem!
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

Dūda

from: [info]zhagata
date: Mar. 9., 2011 - 04:59 pm
#

nu cik zinu, Lietuva skaitās ārzemes, tātad ir iespēja atgūt iemaskātos nodokļus (neprasi kur un kā, nezinu)

Atbildēt | Diskusija


siidz

from: [info]siidz
date: Mar. 9., 2011 - 05:33 pm
#

Tik daudz es arí esmu dzirdéjusi, bet, kad zvaníju uz Sodra (VSAA), šie par to neko nezina (vai ar izliekas nezinám) :(

Atbildēt | Iepriekšējais


Jugita

from: [info]angel_girl
date: Mar. 10., 2011 - 09:30 am
#

pazvani uz VIDu.

Atbildēt