pajautaa

nepieciešams gudrs padoms par akad.grādu saīsinājumiem - help!

« previous entry | next entry »
Jan. 8., 2011 | 12:30 am
posted by: comtesse in pajautaa

kāds man var pateikt, kur meklēt informāciju par LR zinātnisko/augstākās izglitības grādu saīsinātajiem apzīmējumiem?

Ja akadēmisko maģistra grādu, piemēram, materiālzinātnē, apzīmē ar Mg.sc.ing, tad es nesaprotu, kā apzīmē profesionālā maģistra grādu tai pašā materiālzinātnē? Arī Mg.sc.in., vai piemēram Mg.ing vai vēl kaut kā/vai vispār nekā?

Paldies jau iepriekš par palīdzību vai norādēm, kur meklēt atbilstošo nozaru (arī citu) grādu saīsnes!

p.s. vienīgais mans secinājums pēc 2 pavadītām dienām meklējot IZM un LZA utml. netos, un www.likumi.lv ir tas, ka mūsu valstī arī šajā jomā ir tā, ka galvu var nolauzt, bet noskaidrot nav saprotams, kur.

upd. @1:31
paldies padomniekiem, bet re, kā tas viss beidzās... http://www.kkdi.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=38
pēc tā secinājums - prof.maģistrs tu esi tāds pats saīsinājums kā akadēmiskais... nu vai ziniet...LR tomēr ir īpaša valsts.
Jautājums par šāda dalījuma jēgu, ja rezultāts tāds pats - citam pajautā topikam.

Lai visiem jauks rīts

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

from: [info]zelda_lii
date: Jan. 8., 2011 - 12:36 am
#

Googlēji? ar vārdiem academic degrees kaudze ar info parādās, varbūt tev noder.

Atbildēt | Diskusija


comtesse

from: [info]comtesse
date: Jan. 8., 2011 - 01:15 am
#

We've found 0 definitions containing the term MG.SC.ING (5.78 seconds):
(We couldn't find a direct abbreviation for MG.SC.ING)



http://www.abbreviations.com/bs.aspx?st=MG.SC.ING&SE=3&r=1

etc..

Atbildēt | Iepriekšējais


watt

from: [info]watt
date: Jan. 8., 2011 - 12:52 am
#

es teiktu, ne-akadēmiskos grādus neapzīmē nekādi, tos tak par grādiem pat īsti nevar saukt.

Atbildēt | Diskusija


jff

from: [info]jff
date: Jan. 8., 2011 - 01:07 am
#

+1

Man pat pie bakalaura došanas par profesionālo izglītību jau kuņģis apgriežas, bet profesionālais maģistrs - tas jau pēc pilnīga oksimorona izklausās.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


comtesse

http://izm.izm.gov.lv/nozares-politika/izglitiba/4218.html

from: [info]comtesse
date: Jan. 8., 2011 - 01:08 am
#

6. Augstākā izglītība (ISCED 5 līmenis)
....... Akadēmiskās augstākās izglītības programmas dod tiesības iegūt bakalaura akadēmisko grādu noteiktā zinātnes nozarē (ir izdalītas 8 zinātņu nozaru grupas - izglītības zinātnēs, humanitārajās zinātnēs, sociālajās zinātnēs, dabas zinātnēs, inženierzinātnēs, lauksaimniecības zinātnēs, veselības zinātnēs, vides zinātnēs. Katra no grupām ietver vairākas zinātnes nozares ).

...
Pēc bakalaura profesionālā grāda ieguves studijas var turpināt maģistrantūrā maģistra profesionālā grāda ieguvei. Profesionālās augstākās izglītības maģistra grādu piešķirs, ja kopējais studiju ilgums ir vismaz 5 gadi.

Personas, kas ieguvušas maģistra grādu, ir tiesīgas turpināt studijas doktorantūrā doktora grāda iegūšanai. ......
Tie, kuri domā par tālāko zinātnisko vai pētniecības darbu, var turpināt studijas arī maģistrantūrā maģistra akadēmiskā grāda ieguvei.

Tomēr augstākās izglītības programmu iedalījums akadēmiskajās un profesionālajās nav vienīgais. Pastāv vēl viens profesionālās augstākās izglītības iedalījums. Augstskolu likums un Profesionālās izglītības likums nosaka divu līmeņu profesionālo augstāko izglītību - pirmā līmeņa profesionālo augstāko jeb koledžu izglītību un otrā līmeņa profesionālo augstāko jeb augstskolu izglītību.
...bla bla.

Otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās iegūtā kvalifikācija atbilst 5.profesionālo kvalifikāciju līmenim. ( Piektais līmenis - noteiktas nozares speciālista augstākā kvalifikācija, kas dod iespēju patstāvīgi analizēt, pieņemt lēmumus, projektēt un/vai plānot, organizēt, vadīt, kontrolēt, un/vai veikt zinātniskās pētniecības darbu attiecīgajā nozarē). Parasti tajās vienlaikus ar kvalifikāciju tiek iegūts arī bakalaura profesionālais grāds noteiktā tautsaimniecības jomā. Šīs programmas tiek pieskaitītas “universitātes tipa” augstākās izglītības programmām.

7. Pēcdiploma studijas (ISCED 6.līmenis)
Maģistra grāds dod tiesības studēt doktorantūrā, kas ilgst 3-4 gadus. Latvijā ir iespējams studēt doktora programmas sekojošos virzienos.............

Atbildēt | Iepriekšējais