pajautaa

obligātā veselības apdrošināšana

« previous entry | next entry »
Nov. 22., 2010 | 07:15 pm
posted by: maigs in pajautaa

Garš un piņķerīgs jautājums.
Dzīvoju Nīderandē ar citiem latviešiem. Nīderlandē nedrīkst būt divu valstu apdrošināšanas, bet ir obligāti jābūt apdrošinātam. Ja tu esi divus gadus nodzīvojis laimīgs nemaksājot apdrošināšanu mazā ciemā un aizbrauc atpakaļ uz Latviju, neviens gailis pakaļ nedzied, bet situācija bija tāda, ka latvieši pārvācās uz citu pilsētu, bija jāpiereģistrējās citā pašvaldībā un tur, pābaudot datubāzes, kāds uzraka, ka vot, divus gadus nav maksāta apdrošināšana un tad tu dabū negarlaicīgu sodu - katra mēneša apdrošināšanu atmaksāt uzreiz (90 eiro mēnesī reiz 24 mēneši), latvieši pacietīgi visu atmaksāja, bet es iepazinos ar jauku somu meiteni un viņa stāsta, ka viņa nemaksājot apdrošināšanu pilnīgi oficiāli, jo Somijā visi ir apdrošināti un tā kā Nīderlandē nedrīkst būt apdrošināts no divām valstīm, bet Somijā viņa nevar no tā atteikties (citādi jāatsakās no nacionalitātes). Somijā visi apdrošināti no dzimšanas, nevienam nekas nav papildus jāmaksā.
Kā ir ar Latviju? Mēs taču visi maksājam sociālo apdrošināšanu caur nodokļiem un mēs nevaram atteikties maksāt tikai sociālo nodokli, mums tak arī būtu kaut kas līdzīgs kā "atteikties no nacionalitātes" situācijā. Jā, ir VOAVA karte bet tur rakstīts "īslaicīgi" cik nopietni/nenopietni tas ir? Šeit maksājot 90 eiro mēnesī tu dabū tieši tādu pašu karti kā VOAVA, rodas jautājums, vai šeit nerodas interešu konflikts? Vai es varētu uz viņu biroju aiziet un pateikt - eu veči, man ir tāda karte, vispār es Latvijā esmu apdrošināta jau no dzimšanas? Lūdzu, apgaismojiet, ja mana domāšana ir pilnīgi greiza.
Vēl viens fakts - kopš neilgiem laikiem tu vairs nevari Latvijā paņemt apdrošināšanu tad, ja tu piemēram, gadu gribi dzīvot citā valstī. Dzīvoju 4 gadus atpakaļ 1 gadu Vācijā, toreiz man bija Latvijas if apdrošināšana, kad tagad gribēju ko līdzīgu uzgūglēt, tātad iespējas vairs neatradu.
APGAISMOJIET MANI TAUTIEŠI!

Paldies

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {26}

Eva

from: [info]milk
date: Nov. 22., 2010 - 11:48 pm
#

Tev visizdeviigaak ir pirkt apdroshinaashanu LV, jaa, tieshi celjojumu. Ir vairaaki varianti (es straadaaju BTA, taadeelj par to arii varu pateikt).

1) Ja es studnets un ir ISIC karte - 94.88 gadaa ar segumu 75 000 LVL (sheit ietilpst mediciiniskaa apdroshinaashana ar visiem zobaarstiem, evakuaacija, repatriaacija + pases nozaudeeshana)

2) Ja neesi students, bet straadaa - 245.03 gadaa ar segumu taadu pashu kaa augstaakmineetais.

JA Tu nokaarto EVAK karti, kas ir bezmaksas un kas nodroshina bezmaksas pacientu iemaksas, bet tomeer MILZIIGS naudas daudzums tev jaamaksaa tomeer pashai, mees dodam atlaidi 70% apmeeraa, taadeejaadi cenas ir shaadas:

1) 47.44 LVL
2) 73.51 LVL

Kaut kaa taa. Ja ir veel kaadi jautaajumi, varu meeghinaat paliidzeet.

Atbildēt | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Nov. 23., 2010 - 12:02 am
#

mani interesē, kāds labums LV apdrošināšanas firmai no tāda ceļotāja, kas maksā 73.51 LVL gadā, bet tā paša gada laikā sadzīvo pilnu maku ar ārstniecības izmaksām, kas attiecīgajā ārvalstī ir krietni augstākas nekā LV?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Eva

from: [info]milk
date: Nov. 23., 2010 - 12:04 am
#

Es Tev varu nosuutiit noteikumus, vai iedot izlasiit. Nav taa kaa LV, kad tu esi ticis pie apdroshinaashanas kartes un vari skriet pie visiem privaataarstiem. Celjojumu apdroshinaashana sedz neatliekamos gadiijumus, nevis profilistiskas paarbaudas pie kaut kaadiem aarstiem. Jeega no apdroshinaashanas ir taada, ka savaadaak ar vienu shaadu neatliekamo gadiijumu var iedziivoties krietnos paraados. Taapat zobaarstnieciibu nesedz, jo gribas salabot zobus, bet sedz tad, kad ir taa, ka pie zoabarsta JAAIET un TAGAD.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Nov. 23., 2010 - 12:33 am
#

1) nav runas par skriešanu pie privātārstiem, bet gan par elementārām veselības pakalpojumu izmaksām, kuras ceļojumu apdrošināšana nespēj segt.
2) ceļojumu apdrošināšana un obligātā veselības apdrošināšana ir divas dažādas lietas, un man šķiet dīvaini, ka apdroš. firmas darbinieks iesaka iegādāties polisi, kas attiecīgajā gadījumā ir ne visai derīga. pirkt LV polisi tikai tāpēc, lai nodrošinātos pret izmaksām, ja gadās zem tramvaja paskriet? un ko ar citām medicīnas izmaksām, maksāt pašam?

ne mana cūka, ne mana druva, es izstājos.

Atbildēt | Iepriekšējais