pajautaa

« previous entry | next entry »
Nov. 7., 2005 | 03:57 pm
posted by: terrible_lie in pajautaa

Godātie klātesošie juristi vai jebkurš cits, kura rīcībā ir man nepieciešamā informācija. Vai bērnam pastāv iespēja atteikties no kāda no saviem vecākiem? Jā pastāv, tad kāda ir procedūra, lai to īstenotu?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {16}

DM

from: [info]seagull
date: Nov. 7., 2005 - 05:13 pm
#

Tas, ko mini ir Civillikums, 188. pants. Nevis atsakās no vecākiem, bet tiek atbrīvots no juridiskā pienākuma viņus apgādāt.
Principā tas ir aktuāli tikai brīdī, kad kāds jau caur tiesu iesniedzis uzturlīdzekļu prasību - tad pretprasībā norādāms, ka vecāki savā laikā nav pildījuši vecāku pienākumus, tādēļ bērns no pienākuma uzturēt vecākus ir atbrīvojams.
Kā to varētu noformulēt kā prasību, godīgi sakot, nestādos priekšā... Varbūt kā prasību par fakta konstatēšanu - tad sīkāk jāskatās Civilprocesa likumā - bet arī tādai fakta konstatēšanai nozīmē tik daudz, ka gadījumā, ja vēlāk otra puse iesniegs prasību tiesā, tad šis bērns būs atbrīvots no pierādīšanas pienākuma (Jo fakts jau vienreiz ar tiesas spriedumu konstatēts).

Un tīri formāli, par iespēju tiešām vismaz no tēva ieraksta atbrīvoties -

Ja atklājas, ka juridiskais tēvs nav bioloģiskais tēvs, var 2 gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas (vai brīža, kad bērns varēja uzzināt, ka viņa juridiskais tēvs nav bioloģiskais) celt prasību par paternitātes pieņēmuma vai paternitātes 'brīvprātīgās'(maldu, viltus vai spaidu ceļā panāktu) atzīšanas apstrīdēšanu. (atzīšanu gan var apstrīdēt tikai un vienīgi tad, ja abi juridiskie vecāki ir miruši)

Atbildēt | Iepriekšējais