pajautaa

Par optiku

« previous entry | next entry »
Maijs. 14., 2010 | 12:46 pm
posted by: zetinja in pajautaa

Vaig optiķa padomu jautājumā, kā mainās ieliektas lēcas stiprums, ja lēcu pagriež un caur to skatās slīpi?

Dzīvē tas izskatās, tā - Ir cilvēkam brilles zolīdās mīnuss dioptrijās. parastās ikdienas brilles vairāk vai mazāk ir taisnas un caur lēcu mēs skatāmies taisni. Un ir sporta saulesbrilles, kurām aiz tonētās lēcas iekšpusē stiprinās mazs rāmītis optisko lēcu ielikšanai. Tā kā sporta brilles ir diezgan "apaļas" un pieguļ sejai, tad šis te rāmītis ari ir liekts, līdz ar to lēca sanāk pret seju mazliet slīpi. Kā tas ietekmē attēlu un kā mainās dioptrijas? Man kaut kā intuitīvi liekas, ka tur vajadzētu likt ceturtdaļu vai pusdioptriju mazāku stiprumu, bet varbūt te tomēr ir kāds, kas šo jautājumu labāk pārzina un var sniegt pamatotu atbildi, kas un kapē tur notiek? Kā ir?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 14., 2010 - 01:01 pm
#

Cik ir runāts ar cilvēkiem, kam ir optiskās sporta saulesbrilles - neviens optiķis nedod nekādu garantiju, ka šādas izliektas brilles derēs; taisa apmēram eksperimentālā kārtā "kā sanāk". Pie tam, ja taisa optiskus pašus saulesbriļļu stiklus, vairumā veikalu par to noplēsīs kosmisku ciparu.
Pameklē xc.lv forumā, tur bija diezgan plaša diskusija par šo tēmu ar konkrētiem optikas veikaliem, kuros var vai nevar kaut ko konsultēt.

Atbildēt | Diskusija


Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Maijs. 14., 2010 - 01:16 pm
#

Paldies. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]liesa_miesa
date: Maijs. 14., 2010 - 10:52 pm
#

Ir vēl variants uztaisīt saulesbrillēs lēcas pa taisno (bez papildus rāmīšiem). Sūtīju reiz no šejienes http://www.sportrx.com eksperimenta kārtā, jo LV neviens neko tādu uztaisīt nemācēja. Jāsaka, man tie mīnusi ir relatīvi mazi, bet baigo komfortu nejutu lietojot šīs brilles. Tiesa, ja tur pasūta, tad viņi prasa ievadīt visus datus precīzi, kā optometrists izrakstījis. Var jau būt, ka viņi samazina to lēcu stiprumu ņemot vērā izliekumu.

Atbildēt