pajautaa

Pašnodarbinātā statuss

« previous entry | next entry »
Nov. 4., 2009 | 03:11 pm
posted by: dominika in pajautaa

Sveiki, cibiņi!

Gribu lūgt konsultāciju sakarā ar pašnodarbinātā statusu. Droši vien starp jums ir pašnodarbinātie, kas varēs no savas pieredzes par to pastāstīt. Es noteikti aiziešu arī uz VIDu pakonsultēties, taču vispirms gribu pārliecināties, vai maz vērts tērēt tam laiku.


Lieta tāda - man ir iespēja dabūt pagaidu darbu, alga varētu būt no 70 Ls - 140 Ls mēnesī (tas ir gabaldarbs), bet jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam. Vai šādas naudas dēļ to vispār ir vērts darīt, t.i. vai visa papīru kārtošana, atskaites un tml. nesanāk sarežģītāk kā atrast citu darbu?
Kādi nodokļi man būs jāmaksā pašai, cik lielu summu tie sastādīs (procentuāli)? Vai saprotu pareizi, ka nodokļi jāmaksā reizi ceturksnī vai tomēr katru mēnesi? Kā tas prakstiski notiek - vienkārši jāpārskaita noteikta summa uz kādu VID kontu?
Lasīju arī, ka pašnodarbinātā statusu piešķir uz gadu, un pēc tam tas jāatjauno. Vai ir iespējams no tā atteikties arī ātrāk, ja man tas vairs nav izdevīgi? Vai pēc tā gada statuss pazūd automātiski, vai ir jāiet no tā atteikties?
Līdz šim esmu slēgusi vienkāršus autoratlīdzības līgumus, vai tad, ja kļūšu par pašnodarbināto, varēšu strādāt arī saskaņā ar tādiem? T.i. ar vienu uzņēmumu līgums man būtu kā pašnodarbinātai, ar citu slēgtu vienkāršu autoratlīdzības līgumu. Vai arī tas nav iespējams? Kas notiek, ja atrodu darbu, kur ar mani grib slēgt darba līgumu kā ar štata darbinieku?

Atvainojos, ja mani jautājumi šķiet muļķīgi, diemžēl esmu pilnīgs analfabēts šajās lietās - līdz šim esmu paļāvusies uz saviem darba devējiem un neesmu interesējusies par visu apakšā esošo nodokļu mehānismu, bet laikam pienācis laiks kļūt atbildīgākai. Un labāk taču ir pajautāt, nekā savārīt ziepes un tad mēģināt tās izsmelt. :)
Paldies jau iepriekš!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {17}

Ūūlę

Re: izklausās tiešām vienkārši

from: [info]chimera
date: Nov. 5., 2009 - 02:42 pm
#

es ne par ko tomēr nepriecāšos un nebēdāšos, man tie atmaksātie nodokļi simts gadus nebija vajadzīgi [man pats princips liekas absurds], bet come on, man acīs skatoties meloja "tas viss tikai, lai jūs ņaudiņu dabūtu atpakaļ", un ha-ha-ha.

ja nav izejas - tad nav.
bet, ja kas, es savā laikā pat par telefonintervētāju strādāju ar autoratlīdzības līgumu, un tur tik tiešām no radošuma nebija ne vēsts.

Atbildēt | Iepriekšējais