pajautaa

Makdonalds

« previous entry | next entry »
Maijs. 3., 2009 | 12:31 pm
posted by: brr in pajautaa

Makdonaldā ir kādi nebūt veģetārie burgeri?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {35}

.

from: [info]hessin
date: Maijs. 6., 2009 - 01:38 am
#

nav nācies saskarties ar jocīgiem veģetāriešiem, kas, piemēram, ēd soju ar gaļai līdzīgu struktūru - nu kā aizstājēju, jo it kā jādzīvo bez gaļas, it kā nē .. -- tas tāds wdf. Tāpēc mans priekšstats par veģetārismu nav sabojāts :)

bet vēl atļaušos pabārstīties ar faktiem un savu viedokli:
daļa uzskatu un pētījumi uzturzinātnē ir novecojuši vai nekad īsti nav bijuši korekti.
Dzelzi var mierīgi uzņemt neēdot gaļu - jā, augos nav 3vērtīgā dzelzs, bet 2vērtīgā, kuru grūtāk ir absorbēt - ēdienreizē jāpiekož klāt produkti, kas palīdz absorbēt, jāizvairās no tiem, kas traucē (loģiski :)). Vispār gaļēdājiem ir jāuzmanās , lai dzelzi nesaēdas vairāk kā vajag - tā 3vērtīgā uzkrājas organismā un ir pamats uzskatīt, ka tas ir arī viens no vēža izraisītājiem.

Par neaizvietojamām aminoskābēm - neko nezinu :) Tās vai nu dabū no augiem vai organisms pats saražo kopā ar proteīniem. Galu galā -- nav jau tā, ka zīdītāji paši no zila gaisa visu to 3vērtīgo dzelzi u.c. lietas dabon - viņi saražo un cilvēks arī pats to var darīt. Vienīgā problēma ir ar B12 vitamīnu, ko rada kaut kāda baktērija. Var arī cilvēka organisms to saražot, bet to viņš izdara par vēlu - kaut kur zarnās. Bet nu te vajadzētu ielauzties *modernajām tehnoloģijām" un zinātnei, kam arī varam pateikties par to, ka nedzīvojam alās vēl joprojām, un nevis modificēt soju, bet ražot produktus, kas bagātināti ar B12, kas vispār jau tiek darīts. Nu man tas liekas racionālāk, nekā uzturēt veselas fermas tikai, lai tiktu pie B12. ā, un vēl B12 var dabūt ēdot augsni :), nu ok, nemazgātus dārzeņus, bet tas īsti prātīgi nav, ja nezina, kas vēl tajā augsnē ir.

Vajag jau zināšanas, lai izveidotu pilnvērtīgu uzturu bez gaļas, nevajag savu dārziņu, bet aiziet uz tirgu, ne lielveikalu; Grenlandē utml varētu būt problēmas, bet neteiktu, ka tās vietas ir baigi piemērotas cilvēkiem vispār. Tāpat ne tradicionālā latviešu virtuve, ne vietējās ēstuves ir veģetāriešiem draudzīgas. Dažreiz var vien pamirkšķināt acis - kā to gaļu visur spēj iebāzt.

Atbildēt | Iepriekšējais