pajautaa

Bezdarbnieka pabalsts

« previous entry | next entry »
Dec. 29., 2008 | 11:53 am
posted by: brr in pajautaa

Vai uz to var pretendēt jebkura persona, kas bijusi nodarbināta vismaz pēdējos 6 mēnešus, vai arī darba attiecībām ir jābūt izbeigtām, balstoties uz kādu konkrētu darba likuma punktu?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {4}

Dieva nāve

liekam te jau 5 reizi, laikam.

from: [info]goddes
date: Dec. 29., 2008 - 11:58 am
#

http://www.vsaa.lv/vsaa/content/?cat=678

Atbildēt


from: [info]emoedgars
date: Dec. 29., 2008 - 11:58 am
#

Atkarīgs no tā, kā, kad aizgāji, stāžs, vecums, uz kādiem nosacījumiem (pēc paša vēlēšanās/abpusējās vienošanās), vai neesi juridiskā persona... utt utjp...

Atbildēt


Dūda

from: [info]zhagata
date: Dec. 29., 2008 - 12:01 pm
#

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir:
(likuma Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam 3. un 5. pants)

* ja iegūts bezdarbnieka statuss (Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums);
* ja ir apdrošināšana bezdarba gadījumam (likums Par valsts sociālo apdrošināšanu);
* ja kopējais sociālās apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 1 gadu un Latvijā par šo personu pēdējo 18 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas ne mazāk kā 12 mēnešus ir veiktas vai bija jāveic
sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam;

* ja apdrošināšanas iemaksas pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas ir veiktas mazāk kā 12 mēnešus, bet tās ir bijušas arī pēc statusa iegūšanas, tad tiesības uz pabalstu un nepieciešamās 12 mēnešu iemaksas tiek noteiktas par pēdējo 18 mēnešu periodu pirms pabalsta pieprasīšanas dienas.

Tiesības uz pabalstu ir arī bezdarbniekam, par kuru pēdējo 18 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam nav veiktas vai ir veiktas mazāk kā 12 mēnešus, bet bezdarbnieks šajā periodā piederējis pie vienas no šādām kategorijām:

* ir atguvis darbspējas pēc invaliditātes;
* ir kopis bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam.

Šajos gadījumos pabalsts pienākas tikai tad, ja tā pieprasītājs 1 mēneša laikā pēc darbspēju atgūšanas vai bērna invalīda 16 gadu vecuma sasniegšanas (vai bērna nāves dienas, nesasniedzot 16 gadu vecumu), būs reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Par sociāli apdrošinātām tiek uzskatītas, saskaņā ar LR Satversmes tiesas 2001. gada 13. marta spriedumu, arī tās personas, par kurām pēc 2001. gada 14. marta obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bija jāveic, bet tās faktiski nav veiktas vai veiktas nepilnā apmērā.

Pieprasot bezdarbnieka pabalstu, jāiesniedz:

* iesniegums pabalsta piešķiršanai;
* uzvārda maiņu apliecinošs dokuments, ja pabalsta pieprasītāja dokumentos ir dažādi uzvārdi;
* apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti (darba grāmatiņa, arhīva izziņas, darba līgumi un to izpildi apliecinoši dokumenti u.c.) .

Papildu dokumenti
1. Ja pabalstu pieprasa persona, kura pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas kopusi bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņēmusi bērnu kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu:

* bērna dzimšanas apliecība.

2. Ja pabalstu pieprasa persona, kura pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas bija kopusi bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam vai persona pati pēc invaliditātes atguvusi darbspējas, papildus sākumā minētajiem dokumentiem nepieciešama:

* bērna dzimšanas apliecība un Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas izziņa par bērnam noteikto invaliditāti;
* Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas lēmuma izraksts, kas apliecina, ka pabalsta pieprasītājam pēc invaliditātes atjaunojušās darbspējas.

Pieprasot pabalstu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Dokumentus var iesniegt jebkurā VSAA nodaļā.

Bezdarbnieka pabalstu piešķir saskaņā ar likuma Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam 13.pantu:

* no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis visus dokumentus, kas apliecina tiesības uz pabalstu;
* no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis visus dokumentus, kas apliecina tiesības uz pabalstu, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, ja persona kļuvusi par bezdarbnieku pēc darba attiecību izbeigšanas pēc paša vēlēšanās vai sakarā ar pārkāpumu.

Atbildēt | Diskusija


ena

from: [info]ena
date: Apr. 1., 2011 - 01:10 pm
#

sveika! cibā - atbildēs - esmu pamanījusi, ka Tev ir mazais, vai arī vienkārši esi ļoti zinoša ar bērniem saistītos jautājumos :)

ļoti vēlos lūgt kādam padomu par iešanu bezdarbniekos tagad, kad esmu aizgājusi no darba (4 gadu stāžs), bērnam ir 1,5 g un ar darbavietu sarunājām, ka uz dažām dienām skaitījos darbā.

ja Tev atradīsies brīdis padoma sniegšanai, būšu ļoti priecīga :)
var arī @ dzina@tundra.lv

Atbildēt | Iepriekšējais