pajautaa

Electronic heat cost allocators

« previous entry | next entry »
Sep. 28., 2022 | 08:33 am
posted by: arkls in pajautaa

nu ko - kam ir pieredze ar alokatoriem?

man uzstādīja un teica visādus ieteikumus ekonomiskākajai versijai:
* radiatoru priekšā nevar atrasties mēbele
* uz radiatoriem virsū neko nelikt
* pirms vēdināšanas izslēgt radiatoru 10min
* naktī neaizvērt aizkarus tā, lai nosegtu sensoru (jo tas mēra ap 20 cm istabas virzienā) - nu šis man visvairāk nepatīk

pats atradu vēl šādu te:
https://www.sanobaltic.com/failid/File/8_padomi_ka_taupit_siltumenergiju_lv_vers2.pdf

lūgums padalīties ar pieredzi / ieteikumiem / utt..

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

Entitious

from: [info]unknown_entity
date: Sep. 28., 2022 - 10:06 am
#

Apkure ir termodinamika, jeb sajēga par to, kā notiek siltumapmaiņa.
Radiatōrs ir konvekcijas iekārta, kas "sūc" auksto gaisu no apakšas un "pumpē" silto gaisu uz augšu. Tādēļ telpās ar radiatōriem grīdas mēdz būt aukstas, bet griesti silti. Ar laiku notiek siltuma blīvuma palielināšanās pie griestiem, tad tas sāk "piezemēties". Ja ir 2stāvu dzīvoklis (kā man kādu laiku bija, runāju no pieredzes), tad dēļ šī otrais stāvs vienmēr būs siltāks, jo siltais gaiss ceļas cik augstu vien var. Jāpiezīmē, ka siltums krietni mazāk izplatās uz sāniem, jo starošanas koeficients ir zems un parasti starojošās virsmas laukums ir mazs. Ja piestum skapi radiātōram priekšā, siltais gaiss, ceļoties, sildīs skapim aizmuguri, tad griestus, tad tikai nonāks līdz istabas vidum no augšas. Efektivitāte krietni mazāka kā nenoslēptam radiātōram. Vadoties no šī, varētu domāt, ka kādu zemāku skapīti tak var piestumt priekšā, bet labāk nē, jo jebkurš siltuma avots (arī konvekcijas) tomēr arī izstaro siltumu (krietni mazāk par konvekciju, bet tomēr), šis paātrina apakšējo gaisa slāņu uzsilšanu.

Iekārta, ko minēji, ir termometrs, kas mēra gaisa temperatūru SAVĀ APKĀRTNĒ. Ja tu uzkarinasi aizkaru radiatoram+sensōram priekšā, tu izveido sitlā gaisa kabatu - aiz aizkara būs silts, istabā krietni aukstāks, jo siltumam jāceļo līdz griestiem, tad jāizplešas pa tiem un tad tikai jānolaižas līdz cilvēka augstumam.
Man viena kaimiņiene pēc apkures sistēmas apgreida uz termostatiem sūdzējās, ka radiators nedarbojas - termostatam truli aizkars virsū - termostatam pašam silti, jams griež radiatoru ciet, rezultātā istabā auksti.

Par burbuļošanu vai pussiltu radiatoru - atgaisot vajag. Ja ir pilsētas apkure, tad atgaisot vajag regulāri, jo ūdenim plūstot tas maisās un gaisa burbulīši atbrīvojas un savācas augstākajos punktos. IZŅEMOT paneļu mājas, kurām augstākais punkts ir kautkur pie bēniņiem un ir viens liels atgaisotājs uz visu sistēmu Vai arī ēkas ar siltummaini, kurām ir atsevišķi slēgtie kontūri (nereti ūdens vietā tiek dzenāts kautkas cits). Šis ir jānoskaidro ar apsaimniekotāju.
Automātiskie atgaisotāji maksā 5-10 ēras, ja pašam roku nav, jebkurš santehniķis var tos salikt kur un cik vajag. Atgaisojot krītas spiediens slēgtajās sistēmās, tas ir regulāri jāpārbauda un jāatjauno.

Atbildēt