pajautaa

« previous entry | next entry »
Sep. 19., 2021 | 11:11 pm
posted by: adele_varbut in pajautaa

Sveiki!

Vai kādam ir pieredze ar valsts apmaksātu psiholoģisko vai psihoterapeitisko palīdzību? Atradu šo informāciju un mēģinu saprast, cik reāla ir iespēja patiešām šādu palīdzību saņemt: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/psihiska-veseliba Varbūt, ka šis izklausās pēc nejēdzīga jautājuma, bet man patiešām nav pieredzes ar šādu jautājumu pārrunāšanu ar ģimenes ārstu un, pirms to aktualizēju, gribētu saprast, vai kādam līdzīgā situācijā ir bijis pozitīvs rezultāts. Šī izklausās pēc palīdzības, kas būtu nepieciešama diezgan daudziem cilvēkiem, un domāju - vai nav tā, ka ir ļoti grūti pierādīt, ka tev kaut kas tāds vispār ir vajadzīgs, speciālisti ir aizņemti kādu gadu uz priekšu, vai arī kādi citi šķēršļi, ko nevaru iedomāties.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {4}

from: [info]marina_
date: Sep. 20., 2021 - 08:45 am
#

man nav personīga pieredze, bet es esmu šo pakalpojumu veidojusi un monitorēju arī to, kādas ir rindas.
- algoritmi ir veidoti tā, ka ģimenes ārsts var visai viegli nosūtīt (ja ir veselības traucējumi - teiksim, bezmiegs, trauksme, ilgstošs skumju stāvoklis vai tml neirotiski traucējumi, viegla depresija utt). Nenosūtīt var tikai, ja sūdzības ir vairāk sociāla rakstura (nespēju atrisināt attiecības ar ģimeni) vai indikācijas uz atsevišķām diagnozēm vai to smagumiem, kur nepieciešama psihiatra konsultācija, lai novērstu situāciju, ka konsultē psihologs tur, kur būtu nepieciešama ārsta uzraudzība
- rindas kopš maija tiešām aug, bet joprojām tās ir ok līmenī - ir, protams, grandi, pie kuriem rinda ir uz 3 mēnešiem, bet teorētiski mūsu sistēma uzrāda, ka speciālisti joprojām ir pieejami plus mīnuss 2 nedēļu laikā. tur ir pašam jāizvēlas, pie kura tu gribētu iet un jāzvana noskaidrot, kad var pierakstīties. ja tev neapmierina rinda, tad zvani nākamajam.

Atbildēt | Diskusija


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Sep. 20., 2021 - 10:28 am
#

Liels, paldies, šis bija tiešām noderīgs komentārs! Mani interesē pamatā autistiskā spektra traucējumu diagnostikas iespēja - vai šis varētu ietilpt sarakstā? Man pašai izskatās ļoti neskaidri, jo, no vienas puses, šī ir konkrēta diagnoze, bet, no otras puses, šķiet, ka par autismu pieaugušajiem runā ārkārtīgi maz, pamatā to diagnosticē bērniem, un man pat nav īsti skaidrs, kāds speciālists to darītu pieaugušajiem. Un tas iemesls, kāpēc tas ir aktuāli un šo ir vajadzība risināt, jau būtībā ir sociālas dabas problēmas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]marina_
date: Sep. 20., 2021 - 10:37 am
#

bērniem autismu vai autiskā spektra traucējumus diagnosticē īpaši apmācīti psihologi (ļoti reti, kurš Latvijā to ir apguvis), kas strādā vienā komandā (uzraudzībā) ar psihiatru.
Pieaugušajiem Latvijā to dara psihiatrs un tā noteikti nebūs šāda "brīvstāvoša" psihologa kompetence. Tas ko pēc tam var darīt psihologs - palīdz apgūt jaunas prasmes, lai sociālās ciešanas nebūtu tik lielas, bet tas viss notiek multidisciplinaŗā komandā ar psihiatru. Lai šādu pakalpojumu saņemtu, es drīzāk aicinātu vērsties kādā no ambulatorajiem centriem ("Pārdaugava"vai "Veldre"), kur strādā brīnišķīgi psihiatri un nepieciešamības gadījumā cilvēkam piedāvās kompleksu bezmaksas atbalstu multidisciplinārās komandas ietvaros - psihologs, mākslas vai kustības vai mūzikas terapeits utt. Tas ir bez maksas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Sep. 20., 2021 - 02:13 pm
#

Liels, liels paldies par šiem komentāriem!

Atbildēt | Iepriekšējais