Señorita Sabelotodo ([info]iza) rakstīja [info]must_see kopienā,
@ 2006-08-15 18:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Chinatown (1974)
Būtiskais sīkums – pastāvīga kadrējuma nepareizība, liekas detaļas – ausis, rokas, kājas, galvas, kas brīžiem parādās nevietā, bet citreiz tiek nogrieztas pretēji oficiālajiem kompozīcijas likumiem - it kā pilnīgi neveikli. Arī varoņu skatieni brīvi klīst ārpus skatītāja redzesloka. Efekts? – sajūta, ka redzu tikai nelielu daļu no kopējās bildes, kustību, to, ka aina turpinās.

Braucošo mašīnu ainās arī kameras kustības ir visai dīvainas. Efekts? – reibst galva

Krāsu iedalījums galveno varoņu tēlos – lielāko filmas daļu Evelīna velkā sēru tērpus (melnus, melnus), bet Džeiks - gaišus uzvalkus. Klasiska kombinācija, viens otru papildinoši pretstati, nejaušība, utt. – brīva vieta asociācijām un preferencēm. Eleganti papildina jau tā ļoti pieklājīgo krāsu gammu, no kuras visas filmas garumā krīt ārā tikai Džeika baltais deguna plāksteru komplekts. Efekts? - tiek pastiprināta nepareizības / bildes nepabeigtības sajūta.
Ā, jā - un Evelīnas lūpas ir uzkrītoši tādā pašā tonī kā asinis, kas tek no Džeika pāršķeltā deguna. Efekts? – mērens mulsums, kam piemīt atklājuma un rozīnītes potenciāls.
(Un vispār - protams, ka kamera nepārtraukti jūsmo par Feju Danaveju kā parādību - skrupulōzos tuvplānos tiek izceltas ondulācijas, deguns, uzacu loki, kakla līnija)

Varonīgie sīkumi – Džeiks zivi ēd tikai ar dakšiņu (viņa ainas partneris Hjūstōns aka Noā Kross izmanto abus tradicionālos ēdamrīkus) un smaida tikai tad, kad melo. Evelīna ar rokām aizsedz krūtis (kailas, protams) tad, kad sākas saruna par viņas tēvu – visnotaļ dabisks žests.

Spēcīgākās ainiņas – ar ūdeņraža pārskābi (protams, banāli nozagts kaislīgās ticamības moments), kam seko gultas saruna:

Evelyn Mulwray: Gribu tevi iepazīt vēl tuvāk.
Jake Gittes: Ne tagad.

Evelyn Mulwray: Vai tas ir saistīts ar kādu sievieti?
Jake Gittes: Protams.
Evelyn Mulwray: Viņa ir mirusi?
[telefōna zvans]

un, protams, šī:
Evelyn Mulwray: She's my daughter.
[Gittes slaps Evelyn]
Jake Gittes: I said I want the truth!
Evelyn Mulwray: She's my sister...
[slap]
Evelyn Mulwray: She's my daughter...
[slap]
Evelyn Mulwray: My sister, my daughter.
[More slaps]
Jake Gittes: I said I want the truth!
Evelyn Mulwray: She's my sister AND my daughter!

Īpaša visas filmas daļa ir visas brūnās ēnas (graujošs efekts - saruna mašīnā, kur redzamas tikai abu acis, bet ne mutes) un skaņas / mūzika, kas ar perfektu precizitāti atzīmē tās vietas filmā, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Visa atslēga: Forget it, Jake. It's Chinatown.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?