[info]mindbound wrote
on January 15th, 2009 at 10:19 am

Šķiet, ka tehnogēnās attīstības logaritmiskā līkne šobrīd ir sasniegusi to posmu, kurā horizontālais vērtības pieaugums sāk kļūt par vertikālo. Uz cik liela t ass vērtību intervāla šis posms ir kartēts, man ir grūti spriest, taču pie jelkura grafējuma tas neizbēgami ir ļoti īss, salīdzinot ar līdzšinējo, horizontāli augošo, līknes daļu.

Principā, "daži gīki garāžā" visnotaļ varētu radīt stiprā tipa AI; tieši pēc šāda scenārija tapa gan pirmās darbaspējīgās šķidrās degvielas raķetes (GIRD-X, Canders), gan pirmais personālais dators (Apple I, S. Džobss, S. Vozņaks), gan pirmie lāzeri, sinhrotroni, elektronu mikroskopi, kodolreaktora prototipi, šo sarakstu varētu turpināt ilgi gan glosējumā, gan laikā. Būtībā, korporācijas un militāristi ļoti bieži ir tikai veiksmīgi adoptējuši (gan ar, gan bez autora vēlmes sadarboties) šos made by someone risinājumus, vai nu izmantojot tos nemainītā veidā - vienīgi piekarot preču zīmi vai slepenības grifu -, vai pārveidojot pamatideju savām vajadzībām. Turklāt, ārpuskomerciālā informācijas dalīšana un apmaiņa mūsdienās ir jau sasniegusi to līmeni, kad "gīks garāžā" var bez grūtībām komunicēt un kolaborēt ar citiem tādiem no visas pasaules 24/7.

Manuprāt, viena no tendencēm, kurām vajadzētu pievērst īpašas rūpes un uzmanību, ir open source risinājumi hardware un communications sfērās. Pirmās labās gribas pazīmes šajā sfērā ir jau visnotaļ redzamas ("open schematics" ierīces, projekti uz P2P balstītam mobilo sakaru tīklam, "open" un "do-it-yourself" risinājumi &c.), taču, manuprāt, šajā scēnā joprojām pietrūkst motivācijas un apziņas par šādu pieeju kā The Good Thing.

(Read Comments)
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous and non-friend posting. You may post here if humanityplus lists you as a friend.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

July 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

tag list