nez ([info]nez) rakstīja [info]hamlets kopienā,
Ir tāds savāds trijstūris, kas nosaukts Paskāla vārdā. To pazina jau senajā Indijā 2.gs pirms mūsu ēras. 12.gadsimtā tas parādījās Ķīnas matemātiķu darbos. Eiropā to 16. gadsimtā aprakstīja vācu matemātiķis M. Štifels un visbeidzot Paskāls 17. gadsimtā.
Kas tad īsti ir šis dīvainais trijstūris? Paskāla trijstūris sastāv no skaitļu rindiņām (sk. zīmējumu). Pirmajā rindā ir viens skaitlis, otrajā - divi, trešajā - trīs utt. Pirmais un pēdējais skaitlis katrā rindiņā ir vienāds ar 1. Pārējie skaitļi tiek aprēķināti, saskaitot kopā tos divus skaitļus, kas atrodas virs tiem.
Kāda gan saistība Paskāla trijstūrim ar bildēs redzamajiem trijstūriem? Vienkārši - tiek iekrāsoti visi tie skaitļi, kas dalās ar 2. Vai arī visi skaitļi, kas dalās, piemēram, ar 376. Rodas īpatnējas bildes. Un to visu veic šī beisika programmiņa. Lai noteiktu, kurš skaitlis dalās ar uzdoto lielumu, tiek pārbaudīts atlikums, kas rodas, dalot skaitli ar šo lielumu. Ja atlikums ir 0, tad skaidrs, ka skaitlis ar vajadzīgo lielumu dalās un attiecīgā rūtiņa tiek iekrāsota. Protams, ka uzdodot dažādus skaitļus, rodas arī atšķirīgi savādie trijstūri.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?