aptauja -

About  

Previous Entry 26. Dec 2009 @ 22:36 Next Entry
Poll #16982
Open to: All, results viewable to: All

Vai vajadzētu izsludināt amnestiju cilvēkiem, kuri iesaistīt deviņdesmito gadu ekonomisko noziegumu ("valsts nozagšana", "prihvatizācija") lietās?

View Answers

Nekādā gadījumā, tas būtu pret visiem godīguma principiem
23 (57.5%)

Nē, jo Latvijas iedzīvotājus nebūtu iespējams pārliecināt par šādas pieejas nepieciešamību
4 (10.0%)

Jā, jo izlietu ūdeni nesasmelsi, beidzot jāraugās nākotnē, nevis pagātnē
6 (15.0%)

To varētu darīt, ja pretimnākšanu (nožēlas, materiālas palīdzības valstij vai citā formā) izrādītu arī t.s. valsts nozadzēji, kampēji, oligarhi
7 (17.5%)

Cits variants/brīvais mikrofons

(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]murks
Date: 26. Decembris 2009 - 22:46
(Link)
Vai tad ir kaut viens, kas ir notiesāts? Nu, varbūt Lavents :) Tātad nekādu amnestiju nevajag, jo de facto tā jau ir.
From:[info]decembris
Date: 26. Decembris 2009 - 22:52
(Link)
nu, lemberga lieta jau tiesā. un varētu arī oponēt, ka šādas amnestijas neesamību var viegli izmantot dažādu interešu grupu savstarpējās cīņās (tie paši ventspils uzņēmēji) un neproduktīvā populismā ("kad nāksim pie varas, saliksim viņus cietumā!"), lai satracinātu miermīlīgo tautu. :)
[User Picture Icon]
From:[info]mat
Date: 26. Decembris 2009 - 23:00
(Link)
Savstarpējās cīņās nosacītā amnestija jau pastāv, jo lielāko noziedznieku ir iespējams nosūdzēt un palikt uz brīvām kājām.
[User Picture Icon]
From:[info]murks
Date: 26. Decembris 2009 - 23:43
(Link)
Un ir kaut viens praktisks piemērs, kad tas tā ir noticis? Re, pat Aivaru neviens nenodod, tā vietā labprātāk izvēloties brīvprātīgi nomirt ārvalstīs.
From:[info]decembris
Date: 27. Decembris 2009 - 00:12
(Link)
uj, nē, tā jau ir raganu medību nākamā stadija, nevis amnestija.
[User Picture Icon]
From:[info]cannibalsmith
Date: 27. Decembris 2009 - 00:32
(Link)
Kontekstu plz. Kāpēc pacēli šādu jautājumu? Vai esmu palaidis garām kādas ziņas?
From:[info]decembris
Date: 27. Decembris 2009 - 01:41
(Link)
Kontekstu, kontekstu vienmēr visiem vajag... Labi, pameklēšu. It kā nepietiktu ar Valsts prezidentu, kurš sācis haļavna skōrot punktus ar absolūti banālu valsts apzagšanas retoriku. Rādi piemēru, mister pateicība, vai ne? "Tikai mēs paši varam cīnīties arī pret savtību un alkatību, panākot to, ka visi, kas ir apzaguši valsti un savus līdzcilvēkus, stājas tiesas priekšā! Tikai atklājot nelikumības un viltīgās shēmas, pieprasot atbildību, varam attīrīt Latviju no šīs sērgas," - tā Zatlers teica 18. novembra uzrunā, un ar šo lēto paņēmienu izpelnījās sanākušo ovācijas. Man gandrīz skumji kļuva.

Nu, lūk, Jānis Domburs ir pamatīgi nokaitināts, bet varētu atbalstīt ceturto variantu. Žurnālists piedāvā vienošanos ar patiesi ietekmīgajiem valsts nozadzējiem, ar striktu nosacījumu, ka viņi atzīst savas kļūdas. Vairāk lasi kaut vai šeit! Šis variants, godīgi sakot, man šķiet pietiekami neīstenojams, lai to vispār nopieti izskatītu, bet nu var jau būt, ka kādam ir konkrēta vīzija par to, kā tas viss varētu izskatīties.

Viedokli, ka "jāpiedod un jāaizmirst", pats par sevi saprotams, ir pauduši ļoti daudz t.s. politelites pārstāvji. Parasti viņi gan tā ļoti tramīgi runā par šīm tēmām, bikli pieminot "mežonīgā kapitālisma" nelikumību "pozitīvos" aspektus (iz sērijas - tikai tā varēja izveidoties "nacionālā buržuāzija", "prihvatizatori" saglāba daudzus valsts uzņēmumus utt. - no Lemberga līdz Leiškalnam šo viedokli var dzirdēt), vai sludinot, ka neko pierādīt vairs nav iespējams, un ka "lielās līnijās" citādāk privatizēt nevarēja ("privatizācija nevienā valstī nav noritējusi godīgi" - Gailis, Godmanis).

Uz šo korekto paziņojumu fona pozitīvi izceļas Grūtups, kurš skaidri un bez liekuļošanas pasaka: "Bet amnestija jebkurā sevi cienošā valstī ir jāpiemēro – neatkarīgi no lembergiem, šķēlēm vai vēl kam nu tas būtu izdevīgi. Tūkstošiem cilvēku gaidīja šo amnestiju. Tas ir normāls valsts rituāls – valsts un sabiedrība atlaiž grēkus. Tas palīdzētu izbeigt uzņēmēju karus un beidzot uzsākt kaut ko jaunu šai valstī. Nu un kas, ka amnestija attieksies uz konkrētām personām? Sabiedrību vajag mācīt – asiņu alkšanas instinkti ir jāslāpē un jāapkaro. Labāk lai sabiedrība savu enerģiju velta valsts izaugsmei."

Šīs pārdomas publiskajā telpā atbalsojās varbūt pārāk maz. Atbalsis, protams, naidīgas, kas arī loģiski - citādi domājošie neuzdrošināsies runāt, jo pretējā gadījumā tiks publiski kaunināti. Ātrumā atradu Streipa iebildumus, bet gan jau ir arī citi izteikušies.

Šajā kontekstā nevar aizmirst arī par ZAP vadītāja Jāņa Grīnberga Saeimā iesniegto amnestijas likumprojektu, kas sabiedrībā izraisīja pārāko šoku. Gustavs Strenga to komentēja lūk kā: "Tātad, ja "amnestijas" likumu pieņems, visi, kas sašmucējušies, bet ir daļa no bijušās vai esošās politiskās un ekonomiskās elites, tik attaisnoti!" Tas varbūt ir tikai nedaudz pārspīlēts.

Tāds, lūk, ir mans haotiskais konteksts. Uz neko vairāk patlaban neesmu spējīgs.
[User Picture Icon]
From:[info]iekodeets
Date: 27. Decembris 2009 - 12:16
(Link)
nedomaaju ka amnestija vai reaals sods ko maniitu esoshajaa situaacijaa.
vieniigaa izeja ir paarstaat sadarboties ar keiminaaliem elementiem. pilniiga ignoreeshana ir tas ko shie elementi ir pelniijushi.
From:[info]spicausis
Date: 27. Decembris 2009 - 20:10
(Link)
Amnestiju, phe. Pilnvērtīgu lustrāciju, novilkt strīpu, (sapņaini) tagad, pēc kuras visiem iepriekšējiem darboņiem liegt veikt ieņemt nozīmīgus amatus vispār, ever.
From:[info]fedrs
Date: 28. Decembris 2009 - 04:41
(Link)
A kam viņiem amnestija? Vai tad kāds taisās viņus tiesāt?
Turklāt, ja viņi to darījuši pirms 1995.gada, iestājies noilgums, pat ja pēkšņi atrastos prokurors, kurš nodarījumu klasificētu kā sevišķi smagu.
From:[info]kangaroo
Date: 28. Decembris 2009 - 08:46
(Link)
+1
Un vēl moments- nevar tiesāt par noziegumu, kura esamība nav pierādīta. Vispirms ir jāpierāda, ka tāda nozagšana ir notikusi un tikai tad var sākt meklēt vainīgos. Tā kā vienotas definīcijas par valsts nozagšanu nepastāv... Un pat ja būtu- LR krimināllikumā nav tāda panta. Tas pat nav administratīvs pārkāpums.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba