pastāstīšu savu aukstās zupas recepti (īpaši tādēļ, ka nupat to ēdu):
- bāze ir visparastākā, ar gurķiem un redīsiem (ja nav izkurtējuši) kefīrā, bez ūdens, bez desām un tmldz. Daudz sezonālu zaļumu - dilles, pētersīļi, selerijas(?), var lakšus ja ir. Saspiežu pāris ķiploka daiviņas, iemaisu zupā. Mazliet sāls. Iespiežu pusi citrona (uz ~1.2L) svaigumam.
Ir variācija ar bietēm. Vārītas bietes sagriežu tievos salmiņos (var rīvēt, bet tas ja bezgalīgs slinkums; burciņu bietes labāk apēst uz pohām kad garšu vienalga nejūt). Sadauzu pussauju ķimeņu, sajaucu ar bietēm. Virsū uzmaļu melno piparu. Mazliet sāls. Mazliet cukura. Uzspiežu pusi citrona. Sajaucu un atstāju pamarinēties uz ~pusstundu.
Bietes pievieno zupai tieši pirms ēšanas - šķīvim pa vidu, neizjauc. Nekādā gadījumā neliek klāt katlā, nerunājot par sajaukšanu līdz tinteszivs krāsai. Šādi bietes kontrastē ar zupu un var vienlaicīgi izgaršot abus.
wowow / 10. Augusts 2009@20:25 | |
Nopietni- baigi labā (aukstā zupa ar kvasu, kartupeļiem, marinētiem un svaigiem dārzeņiem, olu, krējumu un zaļumiem).