- ēst, bez eļļas
- 7.6.20 09:57
- brokastis tagad: atnācu no pastaigas, ap desmitiem:
- sauja zemeņu, sauja ķiršu (izmērīju, 175gr un 120 gr)
pusdienas tūlīt gatavošu:
vienā šķīvja pusē būs vārīti griķi* un vārītas sarkanās bietes**, kurām uzpilināts balzāmettiķis
otrā šķīvja pusē cepti*** šampiņjoni ar sīpoliem un spinātiem un tomātu pasta un redīsi ar salātiem****.
*griķus (un vispār visus graudus), ja iespēja, noskalo un mazliet izmērcē - samazina vārīšanas laiku un vēl tur kaut ko labu dara, bet es jau paspēju aizmirst, ko. proporcijas - 1 daļa griķu - 2 daļas ūdens. vāra uz lēnas uguns kamēr ūdens uzsūcies. gatavus, ja paliek pāri, var glabāt ledusskapī. otrreizējai lietošanai uzsilda uz pannas vai mikroviļņu krāsnī, vai pieber aukstus salātiem. ūdens vietā griķus var vārīt dārzeņu buljonā*****
** bietes veikalā pirktas, ja taisa mājās, visgaršīgākās ir ceptas cepeškrāsnī
***bez eļļas vai citiem taukiem cep tā, ka uz uzsildītas pannas saber visu, ko grasās cept un tad maisa un lej pa mazai drusciņai ūdens. sīpolus šādā veidā var sakaramelizēt (apbrūnināt) ka prieks. slinkais variants - veikalā pirkti jau iepriekš sagreizti saldētie sīpoli (nav jāgriež, nav jāraud) + cepšanā jāpiedalās mazāk, jo saldētā produktā tas ūdens kaut kā ļoti harmoniski tvaiko ... un panna jāsāk vaktēt vēlāk. vēlāk pieber sēnes un piespiež ķiploku, ja garšo. kad gandrīz gatavs, uzmet sagreiztu, vai negrieztu spinātu sauju un pagaida, kamēr savīst. appiparo. apetiķo, ja garošo. vēl var ap-siračot vai maliņā pielikt bodē pirktu tomātu mērci (vai vienk. bez sāls tomātu pastu).
****redīsus, starp citu var cept (saknītes ar maziem lapu pušķīšiem vertikāli pārgriež uz pusēm un mazliet apkaramelizē uz bleķa pannas, tad ar visu bleķa pannu (nebleķa pannām nesabojāt rokturi!) iešauj karstā cepeškrāsnī uz minūtēm 5), tādi labi garšo ar lēcām.
svaigie redīsu salāti: lociņi, redīsi, redīsu lapas (!ēdamas!), spināti, salāti, citrona sula. citrona sulu var pirkt gatavu... vai glabāt jau izspiestu... vai spiest svaigu -
*****dārzeņu buljonu (ja nebaidās no sāls) taisa no buljona kubiciņa. vai vāra pirms braukšanas uz veikalu no saldētavā sastūķētiem atgriezumiem (mazgātas seleriju lapas, mazgāti puravu zaļie gali, mazgātu kartupeļu mizām, burkānu galiem, kāpostu kaceniem, sīpolu galiem un viegli apvītuša visa cita, kas palicis pāri ledusskapī + sīpols un ķiploks un lauru lapa un smaržīgie vai parastie pipari), nokāš, glabā stikla burkā un lej klāt/ūdens vietā visam, ko gatavo, dod pilnāku garšu. man prātā nenāca, ka atgriezumi ir ēdami, bet, mūžu dzīvo, mūžu mācies. (ne)recepte ir no šīs dāmas - https://www.youtube.com/channel/UCDHK7RywWc4z8J5K3MKkvRw tā kā redzēju pirms gadiem diviem īsto saiti nemācēšu atrast. dāma lielāko mūža daļu bijusi vegānu pavāre. - 14 rakstair doma
- 7.6.20 13:20
-
redisu lapas edamas ? es perku redisus ar lapaam un vienmer domaju, ka tas taa tikai
- Atbildēt
- 7.6.20 14:01
-
un senes ar spinatiem nekad nebutu iedomajusies - saki, ka edams ?
- Atbildēt
- 7.6.20 14:47
-
pamēģini šo. te ir arī kā cept bez eļļas
https://www.youtube.com/watch?v=s9t5hIo4mKE - Atbildēt
- 7.6.20 14:12
-
manas dzimtas ēdienspeciālisti apgalvo, ka lapas labākas par redīsu. vismaz pasu audzētajiem redīsiem, nezinu, kā audzē tirgosanai.
- Atbildēt
- 7.6.20 14:12
-
redīsu lapas ir super ēdamas- salātos pavisam šiki
- Atbildēt
- 7.6.20 14:15
-
" ..radish greens are strikingly more nutritious than the radish roots. The greens have significantly higher amounts of vitamin C, vitamin K, vitamin A precursors, iron, and calcium as well as a robust antioxidant profile from flavonoids." random internets
- Atbildēt
- 7.6.20 14:33
-
bet bērnībā mēs arī ēdām tikai saknes -
:) es vairs neatceros, kad lasīju kaut ko līdzīgu, šogad izmēģināju un sapratu, ka mums (ieskaitot sīko) garšo salāti ar redīsu lapām. tas ir, bērnam neviens nesaka, griež visu redīsu, lapas saeckelē smalki, kā lociņus vai dilles, un kopā ar citām lapām neviens i nepamana, ka vēl kādas lapas. - Atbildēt
- 7.6.20 14:40
-
omīte salātos kopā ar legālajiem zalumiem grieza arī pienenes, gārsu, nātres, virzu, skiet, arī, bet par to neesmu drosa. tā ka redīsu lapas bija mans mazākais drauds)))
- Atbildēt
- 7.6.20 14:48
-
nātres un lauka skābenes jā, daudz, īpaši plaucētas zupā.
gārsu, virzu un pienenes nē. :) par pienenēm tikai šogad uzzināju, ka lapas ēdamas - mēs bērnībā taisījām ziedu sīrupu - Atbildēt
- 7.6.20 14:52
-
skābenes, man skiet, glābj jebko, tādēl jau mēs visi arī paklausīgi ēdām) vēl vina lika gurku mētru, samīcīja, lai nedzel, un salāts uzreiz garso/smarzo tik labi, ka ka garsas kārpinas padodas visa cita prieksā.
- Atbildēt
- 7.6.20 14:58
-
:) mammai ir, man nav. braukšu ciemos, izmēģināšu.
- Atbildēt
- 7.6.20 14:24
-
es arī.
spinātus lieku klāt visur, ne tāpēc, ka garšo, bet asinsvadu dēļ (nitrāti, endofīlā funkcija).
man vispār nav pārāk svarīgi, lai ēdiens labi garšo, tāpēc tās manas receptes, pie kurām neesmu ielikusi atsauci, gatavot uzmanīgi - var arī nebūt ēdami - Atbildēt
- neizvēlīgi visēdāji
- 7.6.20 14:34
-
tas ir, ja neesmu ielikusi atsauci, ka recepte no kāda cita čiepta. čieptās parasti ir garšīgas. :)
- Atbildēt
- 7.6.20 14:24
-
redīsu lapas sāku nesen ēst, es arī nezināju, ka gan sarkanajām bietēm, gan redīsiem lapas ir ēdamas...
- Atbildēt