Tue, Mar. 5th, 2024, 06:10 pm

What the fuck.

"Eiropas Savienības (ES) valstis pagājušajā gadā no Krievijas importēja lauksaimniecības un pārtikas produkciju kopumā 2,7 miljardu eiro apmērā, tostarp Latvija importēja 13%, ieņemot pirmo vietu starp ES dalībvalstīm.
[..]
[Zemkopības] Ministrija norāda, ka pērn 90% no Latvijas importa vērtības no Krievijas veidoja četras produktu grupas. Tostarp 45% bija pārtikas rūpniecības atliekas, galvenokārt rauši no saulespuķu sēklām, biešu mīkstums lopbarībai, rauši no rapšu sēklām, rauši no sojas pupām un citi produkti."

Atbalstām karu Ukrainā, pērkot no krievijas ēdiena pārpalikumus?

Tue, Mar. 5th, 2024, 06:42 pm
[info]rasbainieks

rūpnieciskā lopkopība (kopība? ha)

Tue, Mar. 5th, 2024, 11:17 pm
[info]iive

Kopība ar lopību indeed!

Tue, Mar. 5th, 2024, 10:43 pm
[info]inese_tk

es neatbalstu importu no Krievijas, vien piebildīšu, ka minētie produkti tomēr nav tādi negatīvā veidā ēdiena pārpalikumi. tā ir ļoti laba un vērtīga lopbarība, kuru pērku un baroju arī savam zirgam - senioram, lai ziemā uzturētu viņu optimālā kondīcijā, jo ēdot tikai sienu viņš zaudē svaru.

vispār interesanti, man likās, ka to visu vairs no Krievijas un Baltkrievijas neieved. kad sākās karš, visām šīm precēm nenormāli uzleca cenas un tā arī nav nokritušas - izplatītāji to skaidroja ar - vai, vai, lēto no Krievijas un BKrievijas vairs nevaram ievest, tāpēc tik dārgi. tāpēc nemaz neesmu skatījusies izcelsmes valsti tam, ko pērku. likās, ka ja jau maksāju tādu drausmīgu cenu par lobparību, tad jau būs vismaz kaut kāda poļu vai leišu.

Tue, Mar. 5th, 2024, 11:17 pm
[info]iive

Jā, savādi un visai drūmi. Es arī līdz šim domāju, ka mēs atsakāmies no ru importa, no gāzes, no graudiem, no precēm.
Tā lopbarība izklausījās tik ļoti "random", nu, ne tā ka es tiešām baidītos, ka nevērtīgi produkti, bet, ka, tā teikt, neobligāti. Ka to vietā varētu būt vietējas vai no citurienes alternatīvas.

Tue, Mar. 5th, 2024, 11:27 pm
[info]inese_tk

īstenībā tas, ka mēs tieši šobrīd tik nadzīgi importējam krievu lopbarību, varētu būt sekas pagājušā pavasara un vasaras pirmās puses sausumam. šoziem ir ārprātīga siena krīze un dzīvnieku turētāji ir spiesti pirkt un barot dramatiski zemas kvalitātes sienu par dramatiski augstām cenām. zinu cilvēkus, kas veda zirgiem sienu no Čehijas, kam izmaksas bija ap 100 eur rullī (iepriekšējos gadus vietējais, normālas kvalitātes rullis maksāja 10-20 eur. šobrīd uz vietas var nopirkt visādus puvekļus pa 60-70 eur rullī). visas tās minētās "ēdienu atliekas" + vēl daži līdzīgi izstrādājumi, kā, kviešu klijas, linsēklu rauši utt. ir iespējama alternatīva piebarošanai citas barības trūkuma apstākļos. un protams, krievu ražojums būs krietni lētāks, nekā ES un, ja jābaro ir lielos apjomos cenšoties daļēji aizstāt rupjo barību (siens, skābsiens), tad droši vien ir starpība. bet tas nu tik tāds mans minējums

Wed, Mar. 6th, 2024, 07:43 am
[info]iive

Bet vai šī nav sutuācija, par ko runāt plašākā lokā, ne tikai ZM un lopkopībā iesaistītajiem? Ir ļoti dīvaini izlasīt šādu ziņu bez kaut nelielas norādes par iemesliem un par alternatīvu meklēšanu.

Wed, Mar. 6th, 2024, 09:33 am
[info]inese_tk

Lsm rakstā bija šāda neliela sadaļa:

Zaudējumi Krievijas kara un klimatisko apstākļu dēļ – 412 miljoni eiro

ZM veiktā analīze par visvairāk skartajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, liecina, ka kopējie lauksaimniecības nozares ekonomiskie zaudējumi 2023. gadā, kurus noteica vairāku ekonomisko, īpaši Krievijas izraisītā kara Ukrainā ietekme uz ražošanas resursiem, produktu cenām, un klimatisko apstākļu mijiedarbība, veidoja 412,32 miljonus eiro.

Vislielākie zaudējumi monetārā izteiksmē bija piena lopkopības un graudkopības nozarei, attiecīgi 129,25 miljoni eiro un 106,43 miljoni eiro, kurām seko ganāmo mājlopu (84,94 miloni eiro), lopbarības kultūru (56,51 miljoni eiro), rapša (20,53 miljoni eiro), augļu un ogu (11,82 miljoni eiro) un kartupeļu (2,84 miljoni eiro) audzēšanas nozare.

Wed, Mar. 6th, 2024, 02:04 am
[info]sirualsirual

tam vēl klāt visiem zināmais noslēpums, ka arī sankcijas tiek masveidā apietas, Latvijas virzienā galvenokārt caur Kazakhstānu.

https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/eu-sanctions-on-russia-massively-circumvented-via-third-countries-study-finds/