reliģiskais moments - [entries|archive|friends|userinfo]
reliģiskais moments

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 11th, 2009|03:52 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
jo laiks iet, jo es kļūstu racionālāks un atsaldētāks, par šo visu. sal. manus pirmos ierakstus un pēdējos. jo mazāk es ļaujos estetizētiem sajūtu aprakstiem. es jums varu pateikt - tādēļ, ka šo gadu laikā kr. man arvien vairāk atklājusies kā augstākā racionalitāte un esmu vairākkārt nožēlojis tās reizes, kad esmu uz to skatījies kā uz izmisuša cilvēka glābšanos no nepanesamās dzīves. kad esmu bijis kāds, kurš saka "es nemāku gudri runāt, bet tas man palīdz, patīk un ir vajadzīgs un tāpēc tā ir patiesība, man" vai "ja jau nav kam ticēt, tad es taisīšu pašnāvību".

kr. ir cieti akmeņi. kā tad tā var būt mīlestība? tieši tādēļ, ka ir balstīta uz cietiem akmeņiem, nevis uz jūtāmm izmisumu, iekāri, plivināšanos domās, kas rada svētuma nojausmu. Bonhēfers teica, ka mīlestība starp cilvēkiem kļūst īsta, kad viņi apprecas. "No šī brīža lai laulība nes jūsu mīlu, nevis mīla nes jūsu laulību", kaut kā tā tas ir.

nevar būt ne runas par to, ka "jāieklausās arī citā viedoklī, varbūt arī tur ir daļa taisnības". tas ir labs starppersonu komunikācijas tikums, bet sarunas par patiesību nav starppersonu komunikācija, tā ir komunikācija ar patiesību.

ideja par to, ka kaut kas viens varētu būt patiesība, bet cits - nē, nav labs mūsdienu komunikācijas tikums. tādēļ pēdējā laikā ļoti mulstu, par to sarunājoties. tā nav komunikācija, līdzko tu paver muti, kļūst skaidrs, ka šī saruna pēkšņi ir absolūti savādāka kā saruna vēl minūti atpakaļ pie šīs pašas kafijas tases.

Ideja par to, ka sava daļa taisnības ir katrā reliģijā īsti nav savienojama ar kristietību. Nē, laboju, ir savienojama līdz zināmai robežai: katrā reliģijā ir sava daļa taisnības par cilvēku un pasauli, bet taisnība par Dievu no dažādām reliģijām nav apvienojama. Tas rada izplūduša Dieva ideju.

Problēma ar izplūdušā Dieva ideju, ir, ka tā nerada tik spēcīgu ticību, lai tai būtu vērā ņemamas iespējas ietekmēt tavu dzīvi. tavu ikdienas dzīvi, nevis to kas tiek pavadīta ar realitāti nesaistītās pārdomās un izjūtās par visu kopumā.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:January 11th, 2009 - 04:13 pm
(Link)
varbūt taisnība par Dievu no dažādām reliģijām rada vienkārši mozaīkas Dieva ideju? lietojot banālu salīdzinājumu, folksvāgens ar audi motoru jau nav izplūdusi ideja par automašīnu, vienīgi nav nekādas garantijas, ka tas ir labākais risinājums.
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:January 11th, 2009 - 04:17 pm
(Link)
jā, lūk, rada nefunkcionālu Dievu :)
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:January 11th, 2009 - 04:35 pm
(Link)
to, vai ir funkcionāls, vai nē, jau var uzzināt tikai izmēģinot.

no nopietna reliģiska viedokļa kristietis, kas tic, teiksim, reinkarnācijai, protams, ir izsmiekls, bet ir cilvēki, kam tas darbojas un reliģijas funkciju pilda labāk nekā turēšanās vienas reliģijas robežās. šāds cilvēks droši vien zaudē kaut ko no kristieša (lai ko tas nenozīmētu), bet iegūst kādas citas "fīčas", kas pašam svarīgas.
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:January 11th, 2009 - 04:38 pm
(Link)
ticēt reinkarnācijai un Bībelei vienlaikus jau pirmkārt ir iracionāli - tas vienkārši neslēdzas kopā ar Kristus veikto pestīšanu.

kāda Tavuprāt ir reliģijas funkcija?
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:January 11th, 2009 - 04:52 pm
(Link)
vairums no man zināmajiem cilvēkiem, kas sevi uzskata par kristiešiem, nespēj neko konkrētu pateikt par Kristus miršanas jēgu, par to, kas ir Dievs un citiem jautājumiem. uz baznīcu viņi arī neiet, bet konceptuāli atzīst, ka Dievs ir. līdz ar to -- pat ja šāds haoss ir iracionāls, viņi būs pēdējie, kas to pamanīs.

reliģijas funkcija -- kā nu kuram. citam sociālā kontrole (uzskatot, ka cilvēki bez pieskatīšanas aizies neceļos un kļūs amorāli), citam apdrošināšanas polise, vēl kādam -- pasaules darbības/kārtības skaidrojums, atbilde uz jautājumu "kā man dzīvot?".
From:(Anonymous)
Date:January 11th, 2009 - 07:52 pm
(Link)
mēs par tevi runājām, un visi piekrita, ka tu tikai paliec arvien atsaldētāka, un ar racionalitāti tam nav nekāda sakara.
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:January 11th, 2009 - 07:57 pm
(Link)
kādi mēs?
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:January 11th, 2009 - 08:05 pm
(Link)
varbūt būtu pēdējais laiks likt mierā cilvēku, kas acīmredzami nevēlas ar jums draudzēties, huh?