reliģiskais moments - [entries|archive|friends|userinfo]
reliģiskais moments

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 1st, 2004|12:09 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
nu ko jūs te varat ņemties, nosodīt kristietību par vainas apziņas radīšanu.
katram cilvēkam, kas kaut cik reālistiski skatās uz sevi, vajadzētu saprast, ka viņš ir pēdējais kuces dēls, un šai vainas apziņai vajadzētu būt pilnīgi normālam izejas punktam, kuru līdz tā dziļumiem atrisina Kristus upuris.

un ko tad Dievs tur var darīt, ka modē ir kaut kāda amerikāniska pašapdullināšanās, galvas dauzīšana pret sienu caur asarām sev iegalvojot "es esmu foršs man viss ir atļauts esmu stiprs viss ir labi", kaut kāda izmisīga ķeršanās pie lietām, kas tev sanāk, bet par kurām tev nav nekādu tiesību justies pašapzinīgam, tas lūk ir tas īstais opijs. drusku dziļāk paanalizējot pašapziņu, kļūst skaidrs, cik šī konstrukcija ir nestabila, viena kolonna ir no marmora, bet otra - tikai ieskicēta ar pārtrauktu līniju. turpretī vainas apziņai, tādai dostojevskiskai, tikai ne obligāti ar dostojevska puņķošanos, iemeslu ir daudz vairāk. kristus nerada vainas apziņu, kristus to atrisina, bet lai problēmu atrisinātu, tā vispirms ir jāatzīst
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]sleep_talking
Date:October 31st, 2004 - 05:17 pm
(Link)
un ja man liekas, ka cilvēks ir bezgala skaists? tāds, kāds viņš ir radīts, tādi, kā mēs dzimstam un augam šodien? ne tīksmināšanās ap sevi, bet ap visu - brīnums? tas ir pretrunā ar šo?

tam gan nav sakara/ pretrunas ar vainas apziņu. ne konkrēto, ne vispārējo.
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:October 31st, 2004 - 05:32 pm
(Link)
skaists jau var buut arii vaajums, nepilniiba, vainas apzinja, greeks, ljaunums, tam nav nekaada sakara ar patiesiibu/nepatiesiibu, labu/ljaunu. skaistuma sajushana - taa ir taada izredzeeto atribuutika. es domaaju, ar to nedriikst reekjinaaties pienemot leemumus... "skaista bet slinka sieva ir kā zelta riņķis cūkas purnā" (Zālamans):)
plus veel, tieshi pret skaistumu jau veel labaak savu nepilniibu var sajust.