- Rasols vs. rosols
- 26.12.08 21:10
- Auguste Apsīt-Kuļšs grāmatā "Pavāru grāmata Reformēta virtuve" (Rīga: Jānis Kukurs, 1930):
"Ņem kādus 400 gr. novārītu kartupeļu, kādus 400 gr. cepeša, kādus nēģus, pāra siļķes, kādas cieti novārītas olas, skābus gurķus, svaigus gurķus, tomātus, kādus zaļus ābolus, burkānus, sīpolus, bietes.[..] Tad sagatavo skāba krējuma mērci ar sinepēm, drusku etiķi, mārrutkiem, vajadzīgo sāli, drusku smalki kapātu sīpolu."
Savukārt "Praktiska pavāru grāmata", ko izdevusi Marra Korth un tulkojusi H. Dravniek (Rīga: Valters un Rapa, 1924) rasolam iesaka:
"Priekš 5-6 personām. 4 nēģi, 4 skābi gurķi, 4 olas, 5-6 kartupeļi, 4 āboli, 1 siļķe, 2 ēdamas karotes etiķa, 1 tējkarote sinepju, 3-4 ēdamkarotes skāba krējuma."
Un ko ņemat jūs? - 16 piezīmesvieta jūsu piezīmēm
- 26.12.08 21:32
-
Ford Madox Brown
es parasti ņemu kādus 400gr cepeša un noloku tāpatiņās..
- Atbildēt
- 26.12.08 21:34
-
tad rasols vai rosols?
- Atbildēt
- 26.12.08 21:34
-
kā padomjlaika produktam man grūti iztēloties rosolu bez doktordesas un zaļajiem zirnīšiem
- Atbildēt
- 26.12.08 21:37
-
Bet redzi, nav grūti iztēloties pat variantu vispār bez gaļas, toties ar zivīm!
- Atbildēt
- 26.12.08 21:43
-
ar zivīm bija tad, kad desu nevarēja dabūt
- Atbildēt
- 26.12.08 21:34
-
es nēģus gan rosolā neliktu
- Atbildēt
- 26.12.08 21:40
-
man ir vispār dārzeņu rosols bez majonēzes, ar krējuma, sinepju, sāls un labi daudz balto piparu aizdaru.
bet, ko es gribēju jautāt - kur Tu ņem tās visas vecās pavārgrāmatas? mantojumā no omes? man arī ļoti interesē, bet nekur jau nav. - Atbildēt
- 26.12.08 21:43
-
Vienu man uzdāvināja pagājušajos, otru šajos Ziemassvētkos
- Atbildēt
- 26.12.08 21:45
-
o, skaisti!
skaidrs, atliks vien iet uz nac. bibl. - Atbildēt
- 26.12.08 21:51
-
Laikam antikvariātos mēdz parādīties laiku pa laikam
- Atbildēt
- 26.12.08 21:53
-
pirms dazhaam stundaam beidzu griezt:
apm. 6 kartupelji, 5 burkaani, 10 mazie, skaabeetie gurkji, 350ml zirniishu, 2 teejkarotes sinepju, saals un 200g kreejuma. - Atbildēt
- 26.12.08 22:04
-
Un ne zivs, ne gaļas?
- Atbildēt
- 26.12.08 22:26
-
piedod, dieeta.
- Atbildēt
- 26.12.08 22:40
-
Prof. Biezpientaure
nekādi nesaprotu, vai nēģis vispār ir zivs un vai tas ēdams? ar sinepju mērci jau var :)
o, atradu:
Nēģveidīgie (Petromyzontiformes)
Zoologs Andris Piterāns mobo@lanet.lv
Nēģveidīgie ir vieni no zemākajiem mugurkaulniekiem, kam ķermeņa ass skeletu veido skrimšļa horda. Tie ir ūdens iemītnieki ar čūskveidīgu, šķērsgriezumā ieapaļu, līdz 1 m garu ķermeni. Āda kaila, tajā atrodas daudz dziedzeru, kas izdala gļotas. Mīt jūrās, upēs vai ezeros, bet nārstot dodas upēs vai strautos, kur ir oļaina vai grantaina grunts. Attīstās ar pārvēršanos. Kāpuri (ņurņiki) ievērojami atšķiras no pieaugušiem nēģiem. Tie dzīvo ierakušies smiltīs vai dūņās, kur barojas ar detrītu. Pēc pārvēršanās migrējošo sugu nēģi dotas uz jūru vai ezeru. Pieaugušie īpatņi pārtiek galvenokārt no zivīm (piesūcas tām un izēd muskuļaudus un iekšējos orgānus). Drīz pēc nārsta pieaugušie nēģi nobeidzas. Latvijā konstatētas 3 sugas – upes nēģis (Lampetra fluviatilis), strauta nēģis (L. planeri) un jūrasnēģis (Petromyzon marinus). Latvijā rūpnieciska nozīme ir tikai upes nēģim. - Atbildēt
- 26.12.08 22:58
-
Principā nēģis ir tārps, cik nu manas bioloģijas zināšanas tālu sniedzas. Tik nezkāpēc to īpaši skaļi nestāsta ļaudis, kuru bizness balstās uz subjekta pārstrādi un tirdzniecību ;-)
- Atbildēt
- 27.12.08 00:31
-
Nēģis nav nekāds tārps! Tārpi NAV hordaiņi! Nēģis ir apaļmutnieks, visnotaļ unikāls tipiņš.
- Atbildēt