self+other - [entries|archive|friends|userinfo]
zvirbuleens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 27th, 2011|05:00 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mazliet iebraucu kādā sociālekonomiskā diskusijā, kas ar mani bieži nenotiek. Jūs mani pārpratāt, es neesmu tik gudrs, lai varētu atbildēt uz jautājumiem, atbildes uz kuriem nezina atbilstoši kvalificēti speciālisti.

Sausais atlikums:
1) nav tiesa, ka kapitālisms, brīvais tirgus jeb materiālistiskās pieprasījuma/piedāvājuma attiecības ir vienīgais dzīvotspējīgais sabiedrības modelis un pastāvēs mūžīgi vai līdz pasaules galam. To apgāž līdzšinējā cilvēces vēsture. Vienīgais, ka mēs nezinām, kad un kāda būs nākamā sabiedriskā iekārta un kā notiks pāreja uz to;
2) pasaules gals varētu pienākt, ja pārāk ilgi turpinātos kapitālistiskā sacensība, konkurence un attīstība, kas patiesībā nozīmē "ātrāk un vairāk - saražot, pārdot, patērēt, iznīcināt";
3) pasaules gala nebūs.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:August 27th, 2011 - 07:48 pm
(Link)
Patiesībā drusku mulstu, ka no vienkāršas tēzes, ka taisnīgāk un pareizāk būtu nodokļus piedzīt no visiem, nevis vispirms ķerties pie progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanas, var izdarīt tik tālejošus secinājumus :))
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:August 27th, 2011 - 09:28 pm
(Link)
:D Tas jau nav no tās tēzes, bet no visas diskusijas un maz saistīts ar tēzi.

Kuru, starp citu, es īsti nevaru pieņemt - savas liberālisma noslieces dēļ.

Tā, kā ir pašlaik (nu, ja tā tiešām ir -- es domāju, ka tā gluži nav), ka nodokļus maksā tikai tie, kas grib, ir vislabākais variants no liberālisma viedokļa :)) Tas varētu nozīmēt, ka viņi jūtas pietiekami bagāti, viņiem pietiek līdzekļu, viņi jūtas droši un viņi vēlas dalīties ar citiem, kam neiet tik labi - ar valsts starpniecību. Tādā gadījumā viņi varētu atbalstīt progresīvo nodokļu sistēmu un maksāt vēl vairāk :D Tas varētu arī nozīmēt, ka viņi uzticas šai valstij.
From:[info]karuna
Date:August 28th, 2011 - 01:50 pm
(Link)
Es domāju, ka ar uzticēšanos valstij arī ir jāsāk. Ja tu neuzticies, tad jautājums, ko tu šeit dari? Ir brīvās pārvietošanās iespējas pa ES -- izvēlies valsti, kura tev patīk un kurai vari uzticēties. Var jau būt ekstrēms variants, ka patīk Latvija kā krēslas zona, bet diez vai tas interesē lielāko daļu cilvēku.

Piedzīt no visiem nodokļus gan skan interesanti. Teiksim tev ir mazi bērni. Laikam no viņiem arī derētu piedzīt nodokļus. Es speciāli izmantoju šo hiperbolu, bet tā arī ir -- sabiedrībā ir cilvēki, kas ir spējīgāki, un kas ir mazāk spējīgi. Bet visi ir pelnījuši kaut kādu minimumu. Turklāt spēja un ieguldījums ne vienmēr atbilst pelnītspējai, piemēram, māte, kas audzina vairākus bērnus, var būt ļoti vērtīga un dot lielu ieguldījumu, lai gan monetārā ziņā viņa tikai patērē nodokļus nevis tos maksā.

Tāpat sociālā nodrošināšana ir ļoti svarīga, lai cilvēki izpaustu savu uzņēmējdarbības potenciālu. Latvieši ir ļoti uzņēmīgi, bet lielākā daļa nevar uzņemties risku, jo neveiksmes gadījumā viņiem nebūs pat no kā dzīvot. Atšķirībā no valstīm vai nu ar zemu bezdarbu (ASV), vai sociālām garantijām trūcīgajiem (kā Zviedrija).