Neprātīgā saprāta balss -
Jūnijs 11., 2012
21:27
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Parasti visi atmiņu stāsti par karu ir diezgan vienveidīgi kur gribot vai negribot stāstītājs, bieži grib pasniegt sevi varonīgākā gaismā nekā bija patiesībā. Ar diezgan retiem izņēmumiem.
Viens no šādiem patīkamiem izņēmumiem ir savulaik slavenā operdziedātāja Marisa Vētras atmiņas par Latvijas Brīvības cīņām. Viņš, tolaik 17 gadus vecs, bija brīvprātīgi pieteicies Latvijas armijā kauties pret Bermontu un to laiku ir diezgan plaši aprakstījis savās atmiņās.
Viena kaujas epizode no Jelgavas šturmēšanas 1919.g. Novembrī ir sevišķi spilgta. Jauna puikas, adrenalīna un kaujas trakuma pārņemtās izjūtas ir ļoti reālistiskas un košas:
''Visa apkārtne bija pazudusi, es neredzēju neviena, es nezinu vai kāds no mums krita, nezinu vai bermontietis vēl šāva, nedzirdēju nekā cita kā savu kliedzienu un kliedzu arvien stiprāk, lai nesadzirdētu, kā man trīc sirds. Es skrēju un kliedzu, un man blakus skrēja un kliedza simti citu karavīru''...

Mūzika: Neglected Fields- Fairy

(3Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]kverkagambo
Date:12. Jūnijs 2012 - 15:29
(Link)
Tas droši vien no "Div' dūjiņām".
Bet vispār - cik daudz Brīvības cīņu atmiņu ir izdotas? Man tāda sajūta, ka pa īstam to sāka darīt tikai trimdā sešdesmitajos, bet visu neatkarības laiku izturējās diezgan vienaldzīgi.
From:[info]windrider
Date:13. Jūnijs 2012 - 11:43
(Link)
Ir arī no Latvijas laika diezgan daudz atmiņu. Vienīgi jāskatās konkrēti izdošanas gadi, jo pēc 1934.gada tās kļūst vienveidīgākas un klišejiskākas.
Trimdā jau, manuprāt, nemaz tik daudz to veco brīvības cīņu veterānu nenokļuva.
[User Picture]
From:[info]kverkagambo
Date:13. Jūnijs 2012 - 13:08
(Link)
Teiksim, dažādi vācieši ir rakstījuši par šo laiku. Golcs, Mēdems, Bišofs, Vāgeners, Brandiss, Balla utml. No latviešu puses tam atbilstu divīziju, pulku, bataljonu komandieri. Viņi ir daudz rakstījuši memuārus? Es zinu, ka presē, piemēram, Latvijas Kareivī ir atmiņas par atsevišķām operācijām. Bet vai tiešām ir publicēti memuāri, kas pārklātu visu 1919. gadu?
Powered by Sviesta Ciba