- vienkārša sēņu mērce
- 21.12.21 12:34
-
Vienkārši, bet pavisam ne ātri. Pagatavošana aizņems kādu stundu. (Par to vai šampinjons ir vai nav sēne strīdēties citur: pērkam ko dod.)
Sastāvdaļas:
sviests ~40 grami
daži sīpoli (nu, tik cik lai panna pilna)
saldais krējums 200 g
šampinjonu paciņa (~200 grami vajadzēs)
sāls šķipsna
Parasti pērkam šampinjonu 400g paciņu, tad mērcei aiziet puse pakas vienai reizei.
Sīpolus sagriež*, izkausē pannā sviestu un liek sīpolus pannā karamelizēties. Apbrūnināšana aizņems visas 40-45 minūtes! Sīpolus jācepina uz maza karstuma (piemēram uz indukcijas plīts uz "4" (no 9)), zem vāka. Jāpiesargās lai sīpoli nesadeg - tas gadīsies ja aizmirsīsi apgrozīt vai uzliksi pārāk karstu. Aizņem tiešām ļoti ilgi! Ja siltums būs par maz, tad cukuri sīpolos negribēs karamelizēties, ja būs par daudz - paliks tikai oglīte.
Par karamelizēšanu, īstenībā šis ir viens pamatīgs skandāls, tas kā receptes apgalvo** ka karamelizēt sīpolus ir iespējams īsākā laikā. Ne sūda, jācepina low and slow. Vēlams ik pa 6-7 minūtēm apgrozīt, es tagad eksperimentu veicu ar apgrozīšanu reizi 10 minūtēs. Pēc kādām 30 minūtēm sāks just īpaši patīkamu saceptu sīpolu smārdu. Pēc 40 - smaržos pa visu māju. Sīpoli dod to "umami" garšu, tā ka ir to vērts.
Tad, var drusku (pavisam nedaudz) ūdeni uzliet, "deglaze"*** uztaisīt pannai. Var piešaut vēl sviestu, ja šķiet ka nav pietiekami. Tad rīvē iekšā (jā, vienkārši uz rīves - lai būtu skaidiņas) pannā tos šampinjonus. Ļauj visam apcepties - tagad drusku karstāk, piemēram uz "5". Pēc īsa brīža var just kā parādās tā raksturīgā sēņu smarža. Tad laiks krējumam.
Sakrati krējuma iepakojumu, taisi vaļā un lej iekšā pannā saldo krējumu, un tad ļauj tam visam uzvārīties. Gaidi kamēr mērce sabiezē - vienkārši ūdenim iztvaikojot. Pagaršo - būs tāds saldens, pieber sāli lai kļūst īsti smeķīgs. Gatavs!
Nekādas muļķošanās ar miltiem, utt utt. Sīpoli, sviests, sēnes, saldais krējums.
_______________________________
* Padoms kā lai neasaro acis griežot sīpolus: ļauj lai tos griež sieva, pats pa to laika ārā no virtuves un aizver ciet durvis
** Pavāru mutvārdu folklorā noteikti viss ir skaidrs, bet tas ir tāds amata noslēpums ko īsti uz āru neizpauž: lai paliek brūni sīpolus jācepina ilgi un neatlaidīgi. Nav vajadzīgs nekāds cukurs vai vīns vai balzāmetiķis - tikai laiks.
*** Lai paceļ augšā to labumiņu kas "piecepies" pannas dibenā - un lai tas labumiņš tiek virsū uz sēnēm.