Faith Club
Faith Club
- Vienkāršie auzu pārslu cepumi
- 2016.12.23, 16:38
- Izejvielas:
- 500g auzu pārslas (= viena paciņa, 0.40€)
- 250g sviests (= viena paciņa, 1.30€)
- 4 vidēja izmēra olas (4x 0.16 = 0.64 €)
- ~120g cukura (= es pērku cukurniedru, citu cukuru varbūt vajadzēs vairāk, 0.30€)
- 2 ēdamkarotes ar miltiem
- pēc vēlēšanās: vaniļas cukurs 5g (0.02€)
- pēc vēlēšanās: sauja ar rozīnēm (0.45€)
1) Auzu pārslas apgrauzdē uz pannas. Sviestu vai cukuru jaukt klāt nevajag: vajaga vienkārši lai pārslas ir sausas un kraukšķīgas. Ņem nost kad labi smaržo un vēl nav piededzis. Cilvēki runā par "zeltainu" krāsu - es tik smalki saskatīt nevaru. Nepārtraukti jāmaisa un jāapgroza. Katrā ziņā - ja pārslas sāk smirdēt (t.i., vairs nesmaržo labi), tad ir sadedzis. Met brāķi ārā, grauzdē par jaunu. Neies 40 centu dēļ visu sabojāt.
2) Auzu pārslas noliek atdzist - no pannas saber lielā katlā. Kad jauks ar mīklu, pārslām jābūt jau aukstām. Ieliek rozīnes mērcēties.
Svarīgi ir lai sajaucot ar olu, pārslas to neizcep. Tas pats attiecas arī kad olu jauc ar sviestu: ja sviests būs pārāk karsts, tas olu izvārīs, un mīkla nesanāk.
3) Sviestu izkausē vidēja izmēra katliņā (ja grib - var ielikt ūdens peldē pirms sākt grauzdēt pārslas, ja nē, tad kausē kamēr pārslas dziest. Sviestu var izņemt no ledusskapja jau pirms (1) soļa.) Izkusušu sviestu sakuļ ar cukuru (un vaniļas cukuru, ja patīk), tad pieliek olas, visu labi sakuļ. Tad pieliek tās 2 karotes ar miltiem un sakuļ atkal. Rezultatā sanāk tāda staipīga mīkla. (Miltus vajaga tikai tik vien, lai sviesta+olu masa paliek lipīga, lai spēj savilkt tās pārslas kopā. Ja pārspīlē tad cepumi garšos pēc miltiem, ne auzām.)
(Daži kaut ko runā par dzeltenumu un baltumu kulšanu atsevišķi - nu nez, cilvēkiem laiku nav kur likt.)
4) Kad pārslas gana atdzisušas, sajauc tās ar mīklu. Kad mīkla gan samaisījusies ar pārslām, var iemaisīt rozīnes (vai arī kādu citu piedevu, man patīk tieši rozīnes).
5) Sagatavoto mīklu saspaida katla apakšā tādā plakanā slānī un ieliek ledusskapī kādas 30-40 minūtes padzist. Tad viņa būs cietāka un būs vieglāk ņemt ar karoti un likt pikas uz cepamplātes: nejuks ārā.
6) Kad pienācis laiks, cepeškrāni uzregulē uz 200 °C. (Režīmā ar konvekciju man liekas nav tas, jāņem parastais over+under režīms). Kamēr silst, ieklāj cepamplātē papīru, liek mīklas piciņas uz plātes. (Precīzāk - grebj ar karoti mīklu, uz plātes noliekot paspaida lai plakans.) Man pašam patīk tādi diezgan lieli tie cepumi.
Cep 200 grādos apmēram 10-15 minūtes - lai paliek zeltaini, bet neapdeg. Cepot nav jēgas mēģināt visu salikt uz vienas pannas: labāk cept 3 pannas un skatīties kā perfektāk izcept: lai sanāk tieši tik kraukšķīgi kā patīk.
-
1 rakstair doma
-
26.12.16 22:16 #
-
Paldies!
-
Atbildēt