Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[24. Nov 2021|22:04]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mans otrs Jūtūbes vaļasprieks ir stipro dzērienu kolekcionēšana. Nu, ne tā, ka vienkārši krāj pudeles un liek plauktā, bet tā, ka ik pa laikam iegādājas kādu dzērienu noliek to plauktā un ik pa laikam draugu lokā iemalko pa glāzei. Tas nedaudz pārklājas ar vienkārši iedzeršanu, bet tomēr nedaudz atšķiras. Jo, ja ir vēlme iedzert, tad ir jāņem kaut kāds parasts triju zvaigžņu Ararats un jāpadzerstās, tāpēc nav jāpērk divdesmit piecu eiro un vairāk vērtu pudeli, lai to iztriektu vienā vakarā ātrā tempā. Lielākais prieks ir saskatīties kaut kādus jūtūberus, kuri iesaka kādu dzērienu, atrast to uz atlaidi vietējā veikalā un atklāt, ka tas tiešām nav slikts, ka cenas ziņā ir tikai mazliet dārgāks par parastu Jameson, bet ir jūtami interesantāks. Atceros, ka tas viss sākās ar video, kuros cilvēki iemalko pa maziem malciņiem viskiju un ļoti garšīgi to apraksta, gan garšu, gan smaržu, gan pēcgaršu un dod savu vērtējumu. Tā iespaidā esmu pat rīkojis ar draugiem degustācijas, kur sanesam dažādas intersantas pudeles un patestējam un pavērtējam. Jāteic, ka nekāds garšu eksperts neesmu, bet, tomēr dzērieniem var sagaršot atšķirības, reizēm tās it kā līdzīgiem dzērieniem atšķiras pat ļoti būtiski. Neteikšu, ka šo gadu laikā esmu testējis ļoti daudzus dzērienus vai, ka tie būtu bijuši ekskluzīvi vai dārgi, parasti tie nav dārgi, bet šādi tādi secinājumi man ir radušies.

Pirmais ir tāds, ka mana garšas un smaržas izjūta noteikti nav tik izteikta kā tiem cilvēkiem, kam šīs maņas ir labāk attīstītas. Otrais ir tāds, ka esmu mazliet vīlies tik ļoti apjūsmotajos single malt viskijos. Pēc tiem kaismīgajiem aprakstiem, ko var vērot Jūtūbē, biju gaidījis kaut ko aizraujošāku. Trešais secinājums ir tāds, ka varu mazliet kopsavilkt, ko īsti šobrīd gribētu vai negribētu iegādāties savai lietošanai. Zinu, ka dzērienu pasaule ir ļoti plaša un tajā nav iespējams atklāt vai iepazīt visu, tāpēc uz šo brīdi, zinu, ko gribu un, pēc kā man vairs nav vēlēšanās dzīties. Ja vēlies iedzert kaut ko, kas tiek jaukts ar kolu, tad ir apgrēcīgi pirkt kaut ko dārgāku par Jameson, te garšai vairs nav nozīmes. Ja neko nesaproti no viskijiem, bet gribi ko labu, tad ņem visparastāko Monkey Shoulder un būs trāpīts, tas ir sakarīgs un plaši pieejams viskijs baudīšanai tīrā veidā. Gan jau kādreiz vēl kritīšu grēkā un nopirkšu kādu dārgāku pudeli, bet patreiz roka neceļas pirkt ko glaunāku par iepriekš minēto dzērienu, jo gadās, ka dzer ko dārgu, bet nesaproti, par ko tu īsti pārmaksā. Ja ir vēlme pēc kā vēl vienkāršāka un gardāka, tad ir jāizvēlas konjaks (brendijs?), te, lai nepašautu garām mērķim vienmēr būs trāpīts ar Hennessy VSOP vai Courvoisier VSOP. Būs primitīvi vienkārši un nenoliedzami garšīgi. Var arī izvēlēties rumu, bet ar tiem ir tāda štelle, ka tiem ražotāji mēdz piegāzt klāt cukuru. Un, kā zināms, viss, kam ir pielikts klāt cukurs jau pēc definīcijas ir nolemts garšot labāk par to, kam nav pielikts cukurs. Ir piemēri ar dārgiem rumiem, kas ir pārsaldināti un liek domāt, ka ko līdzīgu var iegūt ņemot jebkuru rumu un pieliekot tam kāt cukura sīrupu. Bet, laikam dzēriens, kas man ir palicis visvairāk atmiņā no šiem dzērienu testēšanas laikiem ir rums Matusalem 15 gadus izturēts. Īsti neatceros tā garšu, bet atceros, ka nebija salds, bet bija garšīgs. Tagad tā atceroties, laikam varētu tādu iegādāt. Malkoju to pa glāzītei visai ilgu laika posmu un tiešām to izbaudīju. Tagad tieši ir atlaide:
https://www.spiritsandwine.lv/lv/rums/matusalem-grand-reserva-15yo-2755/

Viss pārējais kaut kā ir pagaisis no atmiņas. Palikušas tikai vēl dažas smalkas un ne tik smalkas pudeles plauktā. Pēdējā laikā vairs neskatos Jūtūbes video par šo tēmu, arī interese testēt kaut ko jaunu man ir mazliet atslābusi. Bet vismaz pa šo laiku esmu iemācījies, ka stipro alkoholu var lietot ne tikai kā šotiņu vai sajauktu ar kādu pārsaldinātu limonādi. Un var to pat izbaudīt.

Bet šī vieta jau nevar palikt tukša, jo tagad jau aptuveni mēnesi cītīgi skatos Jūtūbi par pavisam citu tēmu. Esmu jau veicis pirmos pirkumus. Tēma ļoti līdzīga abām iepriekš minētajām.
Linknopel mani

Comments:
From:[info]fedrs
Date:25. Novembris 2021 - 10:06
(Link)
Matusalem Grand Reserva 15yo bija tas, ko toreiz, kad nospriedu, ka beidzot jānogaršo rums, pēc pamatīgas teorētiskās sagatavošanās izvēlējos nevainības zaudēšanai kā labāko price vs performance. Pirmā mīlestība, kā zinām, ir uz mūžu.
Varu ieteikt pameģināt Santa Teresa 1796.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:25. Novembris 2021 - 10:16
(Link)
Un patika? Jo tiem dažiem draugiem, kam piedāvāju, tas nekādu lielu sajūsmu neizraisīja.

Rumus gan visi parasti sāk ar Kapteini Morganu :)
(kas, protams, der tikai un vienīgi apliešanai ar kolu)

Kur tad to Svēto Terēzu var nopirkt? Spiritsandwine redzu, ka nav.
From:[info]fedrs
Date:25. Novembris 2021 - 10:27
(Link)
Tāpēc es veicu teorētisko uzpēti, lai neuzrautos uz kapteiņa. :) Matusalem aizvien patīk. Nekļūdīga izvēle. Pēcāk, apspriežot ar citiem, izrādījās, ka arī viņi to atzinuši par labu esam.
Santa Teresa reiz nobaudīju, kad kolēģim studenti bija atnesuši. Tireuz izpētījām ka izpkatītājs esot Sanitex, taču nekur pārdošanā neatradām. Pagājušonedēļ tas oats kolēģis novicināja man gar acīm telwfona ekrānu, ka edot nopērksms. Tobrīd prātā bija citas lietas, tāpēc nepiefiksēju, kas tas oar veikalu. :(