28 August 2009 @ 12:13 pm
Gaismas pils  
Nekad neesmu īpaši slēpis, ka latvju Gaismas Pils man šķiet pompozs projekts, kam īsti nav saistības ar lasīt gribošajiem. Manuprāt, pietiktu uzcelt kaut kādu kasti Purvciemā vai Bolderājā (turklāt būs šiem rajoniem savveida ģentrifikācija) un tur sabāzt labas grāmatas, bet nevis niekoties par lielu naudu ar betona un stikla arhitektūras brīnumu.

Nezin kāpēc, bet man šķiet, ka mūsu Gaismas Pils saskarsies ar tām pašām problēmām, kas ir Bibliotheca Alexandrina (izmaksāja 220mlj.$): tagad tur taisās ielaist McDonald ēstuvi.

Turklāt:
The projects' building costs were criticised in some quarters as a misuse of resources in a country that suffers high levels of poverty and a serious illiteracy problem.

The library has also struggled to build up its collection, with some experts estimating that it will take up to 80 years to fill the shelves to capacity because of insufficient funding. (no šejioenes)

Nezin kāpēc, bet man šķiet, ka mūsu monstram būs visai maz sakara ar bibliotēku.
 
 
( Post a new comment )
zebiext[info]zebiext on August 28th, 2009 - 12:30 pm
mans redzējums (optimistiskais): Rīga, 2030. gads, Daugavas kreisajā krastā Akmens tilta galā slejas ēka, ko kādreiz dēvēja par Gaismas pili, bet pēc atkārtotiem darbaļaužu/ speciālistu lūgumiem - tajā ir iekārtota lielākā palmu māja Baltijā.....

mans redzējums (pesimistiskais): Rīga, 2030. gads, Daugavas kreisajā krastā Akmens tilta galā slejas ēka, kur nenotiek nekas, izņemot pirmos 3 stāvus, kur atrodas bowlinga centrs, spēļu automāti un Maxima xx iepirkšanās centrs....
(Reply) (Link)
[info]unpy on August 28th, 2009 - 12:34 pm
Ja ņemam Vislatvijas mērogā, tad Gaismas Pils špicka vien ir, salīdzinot ar topošo reģionālo koncertzāļu projektiem un jau daudzviet pabeigtajām reģionālajām sporta hallēm. Sporta halles jau tagad nevar uzturēt, koncertzāles nevarēs ne tik. Gaismas Pilī ta vismaz varēs savietot okupācijas, deportāciju, holokausta un visus citus ciešanu muzejus, kamēr reģionos būvētās dižbūves varēs tik par minerālmēslu noliktavām izmantot.

Vēl jau ir iespēja, ka Gaismas Pilī ar laiku "Jaunā Paaudze" iemitināsies.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on August 28th, 2009 - 12:51 pm
Diezgan ticami, ka šādi nākotnes ainu attēlojumi ir adekvāti. Mani baigi sajūsmināja vakardienas Panorāmā Ēlertes vīzija par cilvēku, kas pasēž bibliotēkā un tad ar kājām aizdodas uz koncertzāli. Sevišķi tāpēc, ka neesmu pārliecināts, ka mums jauna un liela koncertzāle ir vajadzīga, jo nav vienkārši auditorijas. Kā tad viņi to piepildīs? Atminos, kad gāju uz Charles Lloyd koncertu kongresu namā, tad knapi 1/3 bija piepildīta. Arēnas koncerti arī nav pārpildīti. etc.

Kas tie par reģionālo koncertzāļu projektiem?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]unpy on August 28th, 2009 - 12:58 pm
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on August 28th, 2009 - 01:04 pm
Nav slikti.
Lai gan - drīzāk vajadzētu būvēt kolizejus un gladiatoru arēnas, kur sadzīt vietējos bāleliņus.
(Reply) (Parent) (Link)
zebiext[info]zebiext on August 28th, 2009 - 01:24 pm
nejauša, pirmā patrāpījusies replika par tēmu
yebanutsa!!!
(Reply) (Link)
helvetica[info]helvetica on August 28th, 2009 - 06:55 pm
tomēr tas pārmaiņas pēc butu semantiski spēcigs ARHITEKT"URAS šedevrs, atšķirībā no visiem tiem kastīte-kr'āsaina fasāde kropļiem, ko ir spējīgi uztaisīt vietējie arhisnobi
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on August 29th, 2009 - 09:18 am
nu kas tas par provinciālismu - nav ko ēst, bet vismaz būs šedevrs ar ko izrādīties.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on August 29th, 2009 - 10:22 am
nevis, ko izradities, bet ko lietot un par kaa skaistumu priecaties.
Lai gan, ja, protams, ir labak sedet purva vidu, guljbaljkju kastite ar suunu jumtu un paartikt no ogaam
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on August 29th, 2009 - 04:10 pm
nezinu gan, vai ir nepieciesams bùvèt to, ko nevar ìsti at£auties.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on August 30th, 2009 - 01:39 am
mīļais cilvēks, tas process jau vairākus gadus kā notiekas un tajā ir ieguldītas milzīgas summas, tāpēc cerēt, ka pēkšņi visu varētu pārtraukt, it kā nekas nebūtu bijis, ir utopiskas - tā tiktu aizlaisti vējā visi tie ļimoni, kas jau ir ielikti tur iekšā. Labāk, lai ātrāk pabeidz to lietu, sabāž vismaz grāmatas iekšā (grāmatu digitalizācija notiek jau pilnā sparā - būs, būs kā francijas biblenē - ka sēžot latvijā, mājās netā vari faksimiļus lasīt, nebūs vienas grāmatas dēļ uz pārdauguavu jātriecas) un beigta balle. Jo, jo ilgāk vilks, jo lielāka nauda tajā melnajā caurumā aizplūdīs.
get real!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on August 30th, 2009 - 11:07 am
wtf, ka ielikti miljoni? Demakovu cietumä par izsaimniekoßanu. Un viss.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on August 30th, 2009 - 12:26 pm
Tas, ka demakovu un vēl veselu brandžu vajadzētu salikt rūtaino logu istabiņās ir skaidrs - dažiem vēl rokas nocirst piedevām.
taču ir visai skaidrs, ka, ja, piem, ir ielikti iekšā 10 miljoni un pabeigšanai ir vajadzigi vēl, 10 miljoni, tad labāk ir tikt pie smukas un funkcionālas ēkas, nekā izmest miskastē jau samaksātos 10 miljonus, nākamos 10 samaksāt kompensācijās par lauztajiem līgumiem, īrēs un uzturēšanas izdevumos tiem dirsas caurumiem, kur patreiz glabājas LNB materiāli.
summas ir vienlīdz astronomiskas un koruptīvas, tikai rezultāts ir tāds, vai māja ir vai tās nav. man būtu žēl, ja nebūs.
(Reply) (Parent) (Link)