teiksma_ragana


Tās manas lietas, ko nevienam, tikai nedaudz... par citādām maņām.

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Es kādam pastāstīju par tām lietām, kā es jūtu pasauli, un tagad man ir bail. Jums liekas es visu stāstu, vai ne? Ar ko guļu, kā guļu, cik orgasmus dabūju un kā pēc tam brokastis ēdu? Jā, protams... Kas citiem slēpjams un aizklāts, man ir atklāts. Bet tas nav tas.
TAS ir tas īpašais veids, kādā es jūtu pasauli. Nē, tas nav par tām krāsainajām ainām, ko es redzu ap cilvēkiem. Tie ir nieki, izklaide tusiņos. Nu jā, dažreiz tas ir arī derīgi, zinu, bet es zinu vēl vienu cilvēku, kas redz identiski, un esmu lasījusi par tādām lietām.
Nē, es pasauli jūtu, izgaršoju kaut kādā ziņā pilnīgi citādāk, kā esmu dzirdējusi, redzējusi, lasījusi, un tas ir tik ļoti personīgi, bet tik ļoti spilgti, it kā man patiešām piemistu vēl viena maņa, kas nav citiem. Iespējams, ka šī maņa darbojas tikai attiecībā uz maniem iekšējajiem pārdzīvojumiem, taču tā ir pilnīgi reāla. Tā manu pasauli padara daudz krāsaināku, bet arī grūti izturamu savā intensitātē. Par spīti šai intensitātei es esmu pilnīgi atkarīga no šiem iespaidiem, es tos meklēju un meklēju, pārsātinos un pārdozēju.
Un tas ir tik smieklīgi, ka patiesībā es neticu, ka kaut viens pieskaitāms cilvēks visā pasaulē tiešām spētu reāli noticēt, cik ļoti spilgti es to visu izjūtu, cik ļoti reāls tas man ir, objektīva realitāte. Tas ir grūtāk kā paskaidrot aklajam kāda ir krāsa vai kurlajam kā šalc vējš.
Tas skan iedomīgi, it kā man būtu pārdabiskas spējas, bet es nedomāju, ka tās ir pārdabiskas. Es nedomāju, ka daudzi tādu maņu gribētu. Patiesībā es ticu, ka tāda piemīt gandrīz ikvienam, bet mēs esam mācīti to neņemt vērā. Tāpat kā ir cilvēki ar nedabiski, ekstraordināri asu redzi vai dzirdi, tāpat kā ir cilvēki ar "slimību", kad maņas pārklājas, piemēram, oža iegūst krāsu vai garša - taustes izjūtas, tāpat man šī iekšējā izjūta ir hipertrofēta pilnīgi nedabiskos, neticamos apmēros.
Es esmu sapratusi, ka šī lieta mani tura pa gabalu no visiem cilvēkiem, jo es tajā nevaru ne ar vienu dalīties. Vēl ļaunāk - paši cilvēki man izraisa šīs sajūtas, es kļūstu no viņiem atkarīga kā no narkotikām vai - labākajā gadījumā - labas mūzikas, kino vai puķēm, bet es nevaru paskaidrot, kāpēc. Es mēģināju vienam cilvēkam pastāstīt, bet es nedomāju, ka tas ir iespējams.
Ir pilnīgi iespējams, ka man ir kāda garīgā slimība, kaut kāda problēma, kāpēc tas man tā notiek, bet tas nekādi nemazina tā realitāti.
Vislabāk tas atbilst vārdam "garšo", jo par citām maņām tāda vārda nav. Cik smieklīgi patiesībā. Kāpēc nav vārdu ekvivalentu vārdam "garšo" attiecībā uz citām maņām? Man ... šī mūzika. Man ... rozes smarža. Nu nav. Par visu saka "patīk". Nav speciāla "garšo".
Bet kā lai es cilvēkam izskaidroju, ka man šausmīgi "negaršo" šis veikals, tāpēc man nāk vēmiens un es nespēju te uzturēties? Kā lai es pasaku, ka man "negaršo" šī mūzika tik ļoti, ka man varētu no tā lobīties āda un pārplīst bungādiņas, tikai tā nav ne āda, ne bungādiņas. Tur sāp un nelabumā mokās kaut kas pilnīgi cits, kam nav nekāda vārda.
Es arī nevaru apslāpēt savu patiku pret kaut ko. Un dažreiz tā ir par traku, ir jāatpūšas, jāpaiet malā, lai galīgi nepārdozētu un neķertu sirdstrieku. Tas ir tāpat kā ēst ļoti ātri daudz saldējuma. Dažreiz sāk tomēr par traku salt un būt par saldu, un ir mazliet jāpagaida. Tāpat var apēst par daudz čipsu un tad ir pārāk sāļš un šķērms, lai gan čipsi ir ļoti garšīgi.
Es esmu jūtīga pret šādām garšām pilnīgi neiespējamā veidā. Pilnīgi viss kaut kā garšo. Visas reālās maņas garšo un visas domas un atmiņas, iespaidi un pat tādas lietas kā sirdsdarbība pašas krūtīs kaut kā garšo.
Ai, tas nav iespējams...
Es tiešām esmu neglābjami jocīga. Pēdējā laikā man uznāk vēlme dalīties šajos iespaidos, bet tas ir tik pārāk neiespējami.
Es esmu haizivs ar sānu līniju un elektrorecepciju, kādas nav citiem cilvēkiem. Pilnīgi iespējams un pat ticamākais variants, ka mana sānu līnija un elektrorecepcija ir kādas slimības sekas, bet tas nemaina to, ka visa pasaule tik intensīvi garšo, ka man ir jāmeklē, kā tikt prom no tā, kas slikti garšo un kā narkoties ap to, kas garšo labi. Es tik dziļi jūtu jebko šajā pasaulē, ka nespēju pati tikt ar to galā.
Taču esmu piedzīvojusi kā garšo ķirši pērkona laikā... kā garšo konkrēta dziesma, domājot par konkrētu cilvēku... kā garšo pavasaris un lakstīgalas balss...
Nē, es nekad neatteiktos no tā. Tas ir iemesls, kāpēc man nekad nav garlaicīgi un nekad nav pilnīgas vientulības sajūtas, izņemot... jā, manos ļaunākajos murgos.
Man ilgi ir bijuši murgi, kopš pašas bērnības, ka viss pazūd nakts laikā. Ka tad, ja es atvēršu acis, nebūs nekā, izņemot istabu, kurā es guļu. Aiz loga būs briesmīgs nekas, nebūs ne citu istabu, ne ārpasaules, beigās nebūs arī pašas istabas, nebūs nekā. Es domāju, ka tās ir bailes pazaudēt šo nemitīgo saistību ar visu sev apkārt. Nejust vairs kādā krāsā un ... ... ... dažādās neaprakstāmās izjūtās ir vējš un saulriets man aiz loga.
Nē, nekad, lai es kaut vai pārdozēju un nomirstu, bet no tā es nekad negribētu ārstēties. Pat tad, ja man nākas izlikties visādos veidos, lai slāpētu savas izjūtas, lai izdomātu attaisnojumus un ... paliktu viena savā neiespējami krāšņajā pasaulē.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On July 30th, 2015, 12:16 am, [info]mazaa_maasa commented:
Šādi raksti ir iemesls, kāpēc man tik ļoti žēl, ka skolā neiemāca interesi par cilvēka organismu un zinātni kā tādu..
Kā tautā saka - it's all in your head. Tie ir nervu sistēmas kairinātāji, signālceļi un uztvertās informācijas apstrāde. Daļa no tā, ko Tu aprakstīji, liek domāt par sinestēziju un ideastēziju, kas nav nekāda slimība, bet vnk smadzeņu attīstības rezultāts (zinātniski - neiroloģisks fenomens). Tas ir reti, jā, bet tas viss tiek pētīts, izskaidrots un aprakstīts. Kāpēc tāds izmisums??
[User Picture]
On July 30th, 2015, 11:00 am, [info]tethys_ replied:
Man ir ļoti dziļa interese par zinātni un arī par cilvēka organismu, starp citu, jau no bērna kājas. Bet vai man tiešām būtu jāzina pat šādi "sinestēzija un ideastēzija", ja jau tās ir tik reti novērojamas lietas? Tas, ka tu mācies bioloģiju, nenozīmē, ka visiem cilvēkiem ir jāzina tādas lietas. Pajautāšu tev kaut ko specifisku par astronomiju un tad smiešos, ka tevi neinteresē zinātne. Nu gan iedomības pūznis atradusies. Es esmu cilvēks, kas pat ļoti pastiprināti interesējas par zinātni, bet man nav jāzina VISS, jo tas nav iespējams, un arī tu nezini visu.
Izmisums tāpēc, ka es tajā nevaru dalīties ar citiem, nespēju normāli paskaidrot, kas ar mani notiek un kāpēc. Ārstiem neesmu neko tādu jautājusi, jo nespēju normāli aprakstīt, šeit arī apskaidroju tikai mazu daļu, un nedomāju, ka kāds ārsts to vispār ņemtu par pilnu, valstī trūkst naudas pat tam, lai ārstētu kādam vēzi, kur nu lai pītos ar tādiem kā es.
[User Picture]
On July 30th, 2015, 11:17 am, [info]tethys_ replied:
Un, starp citu, palasot par sinestēziju, es atklāju, ka es to zināju gan, tikai neatcerējos šo vārdu un to es pat biju savā ierakstā minējusi.
Taču tādiem kā tu ir vienalga citu pārdzīvojumi un iedziļināties nevajag, tikai pa virsu pabļaut par neizglītotību. Ja tev nav šī sinestēzija, tu nezini, kā ir ar tādu dzīvot, ja tā ir ļoti izteikta.
Tas rada atsvešinātības un nesaprastības sajūtu jau pašā bērnībā, jo neviens nesaprot, par ko tu runā, iestāsta, ka "tev tikai tā liekas, tā nedrīkst būt" un tas turpina radīt plaisu starp mani un cilvēkiem, jo es nespēju ne aprakstīt, ne paskaidrot, kāpēc es jūtos tā kā es jūtos, vai kāpēc man pēkšņi jāiet prom no koncerta, kas man "pārāk patīk".
Sadusmoji mani patiešām, ne pa jokam. Šitādu indivīdu dēļ tieši mēs, kā izrādās, ar smalko vārdu sinestēzija apveltītie uzskatām sevi par nenormāliem un nevienam neko nestāstām.
[User Picture]
On July 30th, 2015, 12:18 pm, [info]mazaa_maasa replied:
Tas par interesi un zināšanām nebija mērķēts konkrēti uz Tevi, bet uz Tavu bioloģijas (un citu zinātnes priekšmetu) skolotāju, kā rezultātā cietējs esi Tu un Tavi līdzcilvēki. Manējie arī nebij nekāds spīdošs un iedvesmojošs paraugs, tāpēc man nebija intereses par to pašu bioloģiju un astronomiju.
Bet ja tu raksti, ka esi lasījusi par to, tad man likās, ka Tu jau tāpat zini. Ja ne - man prieks, ka varu Tev iedot tam vārdu un parādīt virzienu, kur meklēt informāciju un domubiedrus.
Es nezinu kā ir būt sinestētam, bet apmēram zinu kā ir būt ideastētam, bet es sevi neuzskatu par nenormālu. Mana māsīca ir sinestēts un kā pati teica, tad līdz pamatskolai nezināja, ka visi neredz ciparus noteiktās krāsās, bet arī viņa sevi neuzskata par nenormālu un man visu stāsta, jo zina, ka man nav vienalga un ka es saprotu.
Es zināju, ka Tu manis teikto uztversi kā personīgu apvainojumu, bet es esmu tieša, un netaisos izpušķot tekstus ar tēlainiem epitetiem tādā mērā, ka zūd galvenā doma, lai tik Tu nejustos aizskarta. Tieši tāpēc, ka esmu biologs, es [vismaz apmēram] saprotu, kā smadzenes izskatās, attīstās un darbojās, tāpēc mani tas nepārsteidz.
Bet man tik liekas, ka Tu nevēlies zaudēt sevis uzlikto "īpaši dīvaina" cilvēka statusu, tāpēc turpināsi teikt, ka Tevi neviens nesaprot.
[User Picture]
On July 30th, 2015, 12:53 pm, [info]tethys_ replied:
Līdz šim es nekad neesmu saskārusies ne ar vienu, kas man būtu stāstījis kaut ko līdzīgu, un bērnībā manī to visu nenormāli apspieda. Tā ka nekad savā mūžā neesmu runājusi ne ar vienu, kas saprot. Tas gribot negribot raisa sajūtu, ka esmu viena ar to visu.
Un tevis teiktais nebija saprotams kā citādāk kā - kas tad nu tur vispār liels, tev jau viss būtu jāzina. Jā, ir liels, ļoti liels, nozīmīgs un kopš bērnības traumatisks, varbūt tev viss ir vienkārši un pietiek ar diagnozi, bet visi mēs neesam kā mašīnas tik ideāli. Ievadi tikai pareizo kodiņu "sinestēzija" un viss atrisināts.
* * *
[User Picture]
On July 30th, 2015, 09:07 am, [info]slaaneklis commented:
Es atkal runāju ar botiem.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry