īsas pārdomas par vegānisku uzturu

« previous entry | next entry »
Tuesday Aug. 30th, 2022 | 13:58

Nav šaubu, ka vegānisma popularitāte pieaug. Arvien vairāk cilvēku izvēlas atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem par labu augu izcelsmes uzturam. Šai tendencei ir daudz iemeslu, bet vissvarīgākais ir tas, ka vegānisms vienkārši ir labāks videi.

Gaļas un piena rūpniecība ir dažas no galvenajām siltumnīcefekta gāzu emisiju izraisītājām. Dzīvnieku lauksaimniecība rada 18% no visām cilvēka radītajām siltumnīcefekta gāzu emisijām, kas ir vairāk nekā visa transporta nozare kopā. Turklāt Apvienoto Nāciju Organizācija ir prognozējusi, ka pieprasījums pēc gaļas līdz 2050. gadam dubultosies. Ja mēs neko nedarīsim, lai mainītu veidu, kādā mēs ražojam un patērējam pārtiku, planēta vienkārši nespēs to izturēt. Augstais gaļas patēriņa līmenis nav ilgtspējīgs, un tas ietekmē planētu.

Labā ziņa ir tā, ka vegānisms ir ilgtspējīgāks ēšanas veids. Vegāniska diēta prasa daudz mazāk zemes, ūdens un enerģijas nekā gaļas diēta. Dzīvniekiem ir nepieciešams vairāk zemes nekā augiem, lai ražotu tādu pašu pārtikas daudzumu. Piemēram, liellopu gaļas ražošanai nepieciešams apmēram 10 reizes vairāk zemes nekā kartupeļu ražošanai. Pašlaik ES izmanto aptuveni 12 miljonus hektāru zemes ganībām un vēl 7 miljonus hektāru lopbarības kultūru audzēšanai. Ja visi ES iedzīvotāji kļūtu par vegāniem, šo zemi varētu izmantot citiem mērķiem, piemēram, lauksaimniecībai vai mežsaimniecībai. Tas izraisītu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanos, kā arī mājlopu uzturēšanai nepieciešamā ūdens daudzuma samazināšanos.

Tātad ir skaidrs, ka vegānisms ir ilgtspējīgāks risinājums gan videi, gan mūsu veselībai. Bet kā ar garšu? Daudzi cilvēki uztraucas, ka vegānu diēta būtu garlaicīga vai ka viņiem prietrūktu viņu iecienītākie ēdieni. Tomēr tā nav patiesība. Pēdējā laikā ir palielinājies vegānu produktu piedāvājums. Un, pieaugot augu izcelsmes gaļas un piena produktu alternatīvām, ir vieglāk nekā jebkad agrāk atrast iecienītāko ēdienu vegāniskās versijas. Iespējams izvēlēties vegāniskas picas un burgerus, kā arī vegānisku saldējumu un sieru.

Tātad, ja jūs meklējat ilgtspējīgāku ēšanas veidu, kas ir labāks videi un jūsu veselībai, vegānisms ir pareizais ceļš. Tā kā ir pieejamas dažādās gardas vegāniskas maltītes, nav iemesla to nepamēģināt.

link | comment | memorize


Comments {3}

zazis

***

from: [info]zazis
date: Tuesday Aug. 30th, 2022 - 16:32
link

++

reply


***

from: [info]zirneklis
date: Tuesday Aug. 30th, 2022 - 17:26
link

Vegānisms nenodrošina pietiekami daudz uzturvielu, kas nepieciešamas normālai ķermeņa funkcionēšanai. Tas var radīt vitamīnu un minerālvielu trūkumu, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Vegānismu var arī saistīt ar paaugstinātu risku saslimt ar anēmiju, kaulu un muskuļu traucējumiem, kā arī citiem veselības problēmām.

reply | thread


zazis

***

from: [info]zazis
date: Tuesday Aug. 30th, 2022 - 21:02
link

nerunā muļķības, labi?
ko tik visu ar ko tik nevar saistīt, ja rodas tāda vēlme.

reply | parent