(((controversy)))

« previous entry | next entry »
Wednesday May. 17th, 2017 | 05:26

Kāzu foto nav māksla, bet amatniecība.




Ja kāds vēl nezina par aktuālo diskusiju, kristiešu kāzu un ģimenes fotogrāfe atteicās sniegt pakalpojumus LGBT ģimenei, un viņas aizstāvji tagad apgalvo, ka viņai kā māksliniecei ir tiesības tā darīt, jo, lai radītu tādus mākslas foto, kā viņa rada, ir nepieciešama mākslinieciska iedvesma.

Starp citu, es burtiski ienīstu kāzu fotogrāfijas kā tādas. Es domāju, nevis fotogrāfijas, kurās redzamas kāzas, bet drīzāk fotografēšanas pakalpojumu un tam raksturīgo sapņaini romantisko estētiku. Laiku pa laikam redzu liecības par to, ka kāds "sakarīgs" cilvēks ir izvēlējies šādu pakalpojumu izmantot, un man nākas tikai pabrīnīties par to, ka šos cilvēkus tas var iepriecināt un ka viņiem tas šķiet forši.

link | comment | memorize


Comments {11}

‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 09:03
link

reply


krēpjlācis

***

from: [info]nistagms
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 09:13
link

protams, komerciālā fotogrāfija kā tāda pārsvarā ir amatniecība, jo ir skaidras formulas tam, ko redzēt vēlas lielākā daļa cilvēku.

reply


puasōns

***

from: [info]anonymous
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 10:09
link

Bet starp citu - vai arī amatniekam nevarētu būt tādas pašas tiesības? Atcerējos, piemēram, stāstu par viesnīcu ASV, kurā pēc 70. gados notikuša trimdas latviešu jauniešu kongresa vairs neizmitina latviešus.

reply | thread


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 10:15
link

Jautājums, protams, nav pilnībā viennozīmīgs, es gribētu teikt, ka tiesības ir, bet tad tam ir jābūt pamatotam. Šajā gadījumā tika atteikts pakalpojums, jo viendzimuma attiecības esot pretrunā ar viņas reliģiskajiem uzskatiem, un šeit vietā būtu diskusija par to, vai viņas reliģija patiešām ir pret viendzimuma attiecībām (un ja tā, tad par to, kādēļ mums jārespektē tāda reliģija), vai arī tā ir tikai viena no interpretācijām, kuras piemēro homofobiski cilvēki, lai leģitimizētu savus aizspriedumus.

reply | parent


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 10:19
link

Svarīgi arī tas, ka, piemēram, latvieši ASV visdrīzāk nav plaši apspiesta minoritāte, bet LGBT mūsdienu Latvijā joprojām ir. Diskusijā vairāki cilvēki saka, ka LGBT ģimene velti pārdzīvo un ka var vienkārši meklēt citu fotogrāfu, bet es nedomāju, ka tas ir tik vienkārši, nav nekādas garantijas, ka šai ģimenei, vēršoties pie citiem fotogrāfiem, atkārtoti (iespējams, vairāk nekā vienu reizi) nenāktos saskarties ar diskrimināciju.

reply | parent | thread


puasōns

***

from: [info]anonymous
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 10:23
link

Tas viss skaidrs. Vienkārši man tas nošķīrums mākslā un amatniecībā šajā piemērā likās lieks. Bet atrast fotogrāfu, kas fotografēt piekritīs, bet tad no sirds padiskriminēs pašā fotografēšanas brīdī, nevarētu būt ne mazāko grūtību.

reply | parent | thread


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 10:30
link

Negribu aizstāvēt to nošķīrumu, pieminēju to, jo biju mazliet saskaities un tas izklausījās provokatīvi. Tā ir tikai piezīme pēc tam, kad daudzi cilvēki teica, ka Laurai vajadzīga īpaša iedvesma un dvēselisks kontakts ar klientu. Tie cilvēki, kas to teica, bija stulbi, un es negribētu ar viņiem diskutēt.

reply | parent


(k)Vii!

***

from: [info]viinogas
date: Wednesday May. 17th, 2017 - 11:26
link

bet tad atkal - kam mums tādas fotogrāfijas un kūkas, kurās nav ielikta amatnieka sirds? :)

reply | parent


helvetica

***

from: [info]helvetica
date: Thursday May. 18th, 2017 - 06:53
link

Ienīst gluži nē, bet pēdējais paragrāfs-jā.

reply


es pats personīgs

***

from: [info]maigs
date: Thursday May. 18th, 2017 - 10:15
link

Kāzu fotosesija (latviešu stilā)
pirmais punkts "man riebjas" listē

reply