November 2023   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

par Bārdaiņiem

Posted on 2015.12.11 at 17:35
pašlaik skan: ryan adams - wildest dreams
lai gan man ir 26,5 gadiņi, dažas atklāsmes nāk gaužām novēloti. piemēram, vakar, vērojot Ziemassvētku vecīša uzstāšanos un runu (viņš bija atnācis pie kādas Iestādes kolektīva bērniem), pirmo reizi mūžā aizdomājos par to, kur tas nabaga onkulis ir izrāvis tās visas dāvanas, un, ja tās ir sarūpējusi Iestāde, tad kā Bārdainis zina, ka visiem bērniem pietiks un kāds nepaliks bešā. un tad pār mani nāca apskaidrība, ka taču vecāki ir tie, kas iepriekšējā vakarā klusiņām sapako saviem bērneļiem dāvanas un ieliek Bārdaiņa ratos. bet vispār nav jau brīnums, ka šīs atklāsmes nāk tik vēlu, jo es nekad no Ziemssvētku veča rokām neesmu nevienu dāvanu saņēmusi, un nav bijusi iespēja atpazīt pazīstamo ietinamo papīru vai mammas rokrakstu.

vispār vienīgā reize, kad mūsu ģimeni apciemoja 'vecītis', bija tāli 90-to Ziemssvētki, kad māsīcas vecmāmiņa bija uzvilkusi baltu, pūkainu cepuri un mēs, bērni, centāmies tēlot, ka viņu neatpazīstam. neatceros, vai tajos pašos vai citos svētkos pēc tam naktī pie durvīm klauvēja piedzēries vīrietis Ziemassvētku vecīša tērpā. vēl pavisam sen, kādā 93. gadā, mums Kalnciemielā kāds pie loga bija piesējis saini, pieklauvēja pie durvīm un aizlaidās, un mēs ar māsu domājām, ka tur ir bumba, kas tūlīt sprāgs. jāsecina, ka man nekad nav bijusi ticība Ziemassvētku vecītim. nu, izņemot to Īsto no Lapzemes, kuram reiz rakstīju vēstuli un viņš pat man atbildēja, bet tur viss bija somiski un vēl līdz šai dienai es neesmu šo vēstuli iztulkojusi. (tikko iedomājos, ka tagad taču pastāv google transleits, great success! uzzināšu, ko viņš man rakstīja!)

Comments:


meiteneanna
[info]meiteneanna at 2015-12-11 19:09 (link)
Atsūti man ;)
astro
[info]sons at 2015-12-11 19:23 (link)
tā tieši bija nākamā opcija, par ko iedomājos! kad tikšu pie viņas, nosūtīšu ;)
ANNA + АИИА
[info]nenoteiksme at 2015-12-11 19:17 (link)
mums kādā 94. gadā piepeši uz sliekšņa parādījās sarkans plastmasas maiss ZIEMASSVĒTKU TEMATIKĀ, pilns ar dāvanām. tā, šķiet, bija viena no nedaudzajām reizēm, kad vecāki bija piedomājuši par ticamības momentu. ko dāvināja, neatceros, bet to maisu gan. :)
jā, un skolas eglītes. vecīša godā bija dežurante/zvans Edīte, jo viņa bija tāda liela un ar dobju balsi. to, ka tā ir viņa, noteicu pēc brūnās šalles, kas visādi citādi bija viņas ikdienas ietērps. skatīt materiālu - https://goo.gl/photos/LGdskuc1w3nQTY4q6
astro
[info]sons at 2015-12-11 19:38 (link)
Jēziņ, Edīte ir graujoša, paldies :D (nekad nesaprotu, kāpēc cilvēki var piepūlēties, lai piestiprinātu sev bārdas, ūsas un cepures, bet aizmirst tik vienkāršu lietu kā pārvilkt kurpes vai, šajā gadījumā, noņemt dienišķo šalli).
mums 1.-4.klasē bija ļoti folkloristiski noskaņota audzinātāja - pārģērbāmies un gājām budēļos, bet vecīši bija noliegti.
ʾāliph
[info]alefs at 2015-12-12 22:16 (link)
Mhm, ir tāds paradoksāls efekts, ka ziemassvētku vecītis ir tēls, kas iestājas pa vidu dāvanu aprites ķēdei starp vecākiem un bērniem. Lai gan šis ziemassvētku vecīša tēls apstākļu sakritības gadījumā bērnu skatījumā var piešķirt papildus brīnumainību svētkiem, tomēr maskē apdāvināšanas komunikatīvo saikni starp dāvanu sagādātājiem un saņēmējiem. Un tad man ir jādomā, kādas vēl saiknes maskē mūsu sabiedrības iekārtojums. Piemēram, cilvēks veikalā pērk visādas preces un nezina, un negrib zināt, kā un kādos apstākļos tās ir tapušas; kāda ir šo preču mijiedarbība ar vidi tās tapšanas laikā un kā šī mijiedarbība turpinās pēc tam, kad prece ir nolietota. Veikala vitrīnā redzamā piena un mobilā tālruņa izcelsme ir pasniegta tikpat nekontekstuāli kā ziemassvētku dāvanu maisa saturs.
astro
[info]sons at 2015-12-14 14:23 (link)
lūk, šis ir fantastisks temats pētījumam.
varbūt tādēļ man patīk iepirkties second hand, jo ir jauki apzināties, ka šim apģērbam ir stāsts. ka iepriekšējais īpašnieks, nododot drēbi, ir kaut mazliet domājis par lietu ilgtspēju un ka es, to atkal valkājot, kaut mazliet samazinu pieprasījumu pēc jaunām mantām, ko, iespējams, baisos apstākļos radījuši bērni ar kurkstošiem vēderiem.
no otras puses, es šad tad ēdu veikalā iegādātu gaļu, un tad gan man tiešām negribas zināt, kur tā ir iegūta.
Previous Entry  Next Entry