Soikina muldētava - Rodins un statistika
Gudri d*** nav malku cirst.
soikins
[info]soikins
Add to Memories
Tell A Friend
Rodins un statistika
SKDS publicējuši augusta partiju reitingus un žurnālisti var ķerties pie to "analīzes". Interesants raksts padevies Askoldam Rodinam no "Dienas". No manis gan statistiķis kā no Kalvīša balerīna, bet tomēr kaut kas man Rodina kunga rakstā šķiet ne pārāk ticams.

Man īpaši patika šis teikums: "Pēc Lemberga nosaukšanas par premjera kandidātu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) piedzīvojusi nozīmīgu kritumu — 11,2% (jūlijā 14%), tomēr noturējusies otrajā vietā."
Ļoti interesants novērojums, pirmkārt, post hoc kļūda spriedumā (pēc Lemberga nominēšanas, krities reitings, tātad reitings krities Lemberga nominēšanas dēļ). Otrkārt, žurnālista objektivitāte - "piedzīvojusi nozīmīgu kritumu". Ok, starpība starp abiem rezultātiem ir 2,8 procentpunkti, kas teorētiski vispār varētu nebūt kritums (šāda varbūtībai gan nevajadzētu būt lielai). Es gan gribētu redzēt Rodina kunga veiktus varbūtību aprēķinus, kas pamatotu viņa apgalvojumu, ka ir vērojams "nozīmīgs" kritums. Kaut kā savā rakstā viņš šos aprēķinus piemirsa publicēt.

Tags: , ,

Comments
dienasgramata From: [info]dienasgramata Date: 29. Augusts 2006 - 14:40 (Saite)
izlasi vakardienas Neatkarīgo - tur ZZS ir piedzīvojusi nozīmīgu kāpumu!
soikins From: [info]soikins Date: 29. Augusts 2006 - 15:12 (Saite)
Kur tieši tas ir rakstīts? Es atradu rakstu Vanzoviča rakstu: "Reitingi rāda, ka Saeimā tiktu tikai pieci" un tur nekas tāds nau teikts.
Bet raksts gan interesants. ZZS nosaukta pirmā starp tiem, kas tiek, kaut nav pirmā nedz pēc reitinga, nedz alfabēta. Tiek pateikts, ka JL reitings kāpis par 2%, bet pēc tam seko prognoze, ka tas noteikti kritīsies. ZZS reitinga kritums vispār nav pieminēts, bet ir teikums: " Praktiski visas pārējās politiskās partijas nedaudz zaudējušas popularitāti[..]" :)
Un arī: "Interesanti, ka tie respondenti, kas pieņēmuši lēmumu piedalīties vēlēšanās, par sev tīkamāko politisko spēku ir atzinuši ZZS. Toties summējot visu aptaujāto domas (arī to, kas vēl tikai prāto, vai doties pie vēlēšanu urnām), populārākā partija ir JL. " :D
madars From: [info]madars Date: 29. Augusts 2006 - 19:13 (Saite)

"Pēc Lemberga nosaukšanas par premjera kandidātu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) piedzīvojusi nozīmīgu kritumu — 11,2% (jūlijā 14%), tomēr noturējusies otrajā vietā."
Ļoti interesants novērojums, pirmkārt, post hoc kļūda spriedumā (pēc Lemberga nominēšanas, krities reitings, tātad reitings krities Lemberga nominēšanas dēļ).

vismaz šajā citātā nekādas kļūdas nav. nekur netiek teikts, ka reitings krities Lemberga nominēšanas dēļ. arī ļoti pavirši pārbraucot pāri rakstam neko līdzīgu nesaskatīju.
soikins From: [info]soikins Date: 30. Augusts 2006 - 11:53 (Saite)
Cik atminu no latviešu gramatikas, teikuma beigās liek punktu. Ja punkta nav, tātad tiek turpināta tā pati doma. Bet var jau būt, ka tā ir tikai sakritība, ka teksts par Lembergu un ZZS reitingu kritumu ir vienā teikumā.
4 izsakās vai atļausies nepiekrist?
Profils
soikins
User: [info]soikins
Name: soikins
Kopsavilkums
Kalendārs
Back Janvāris 2010
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Чтоб мудро жизнь прожить, знать надобно немало./ Два важных правила запомни для начала:/ Ты лучше голодай, чем что попало есть,/ И лучше будь один, чем вместе с кем попало. /Омар Хайям/