|
|
snark | |
|
|
|
|
|
|
|
Šeku reku, šodien veikalā nopirku ķilavas. Lai būtu, ko ēst pie kartupeļiem, biezpiena un krējumu. Jo lociņu stulbajā Mego jau kuro reizi nebija. Tātad, tumšu un naidpilnu domu pārņemts, paņēmu ķilavu bundžu un iemetu to grozā.
Mājās atvēru bundžu. Izrādījās, ka visas ķilavas ir ar galvām un neatpreparētiem vēderiem. Vienlaikus ar šo atjautu, apskaidrojās arī atmiņa. Patiešām, senajos aizlaikos, kad vēl dzīvoju ar vecākiem, un šad tad pirkām tās ķilavas, viņas tika tīrītas (t.i., tīrīja citi, bet es tikai tā starp citu biju atcerējos, ka kāds viņas tīrīja). Sapratu, ka pat aptuveni neatceros, kā tad viņas tīra. Zināju, ka tīrīšanas rezultātā bija jāsanāk tādām glītām muguriņām, bez galvas, astes, mugurkaula un iekšām.
Tad nu kā mantru pie sevis skaitīdams anekdoti par melnajiem ikriem, ņēmu pēc kārtas visas mazās zivteles - visu bundžu - un cirtu tām galvas un astes, ar naža galu ķeksēju ārā iekšas (priecādamies, ka neurbinu zobus no cūkas galvas), un tā arī netiku galā ar mugurkaulu. Tikai pāris ķilavām tas kaut kā nejauši izrāvās. Tā arī izriju visu bundžu. Kraukšķinādams mugurkaulus.
Noslēdzot iepriekšizklāstīto (re, arī šī palaga rakstīšanas iemesls), gribu vaicāt: a) vai kaut kur ir nopērkamas ķilavas (mazās - apmēram mini šprotu izmērā), kas jau būtu iztīrītas? b) kādas metodes dod vislabāko (vistīrāko gala produktu) rezultātu mugurkaula dīrāšanas rituālam?
Ko teiksiet?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
From: skuka |
Date: September 28th, 2004 - 12:14 am |
| (Link) |
|
Ir nu gan tev jautājumi. Visur var dabūt. Zinu, apaļās bundžās Latvijas prece, saucas "vīru bučas" un "sievu bučas", pēdējās laikam drusku saldākā marinādē. Bet man nepatīk. Pērc tās, ko sauc par anšoviem. Arī ir visur, un dažādu veidu.
Bet, ja ķilavas tīra, tad to dara ar nazīti un dakšiņu. Nogriež galvu, ar dakšiņu pietur muguru, cik nu tās muguras tur ir, ar nazīti izkasa vēderiņu, un tad tā smuki noņem no mugurkaula. Lai labi tīrītos, jābūt viegli iepuvušām, jā, bet ar mēru. Čau:) Un arlabunakti.
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
skukai nav taisnība. ķilavas tīrot, galvas ka reizi negriež not, bet atstāj, lai vieglāk preparēt. tad nu tā - ņemam dēlīti, divas bļodiņas (vienas toposhajiem filejas gabaliņiem, otru - kišķām un galvām), dakšiņu un asu, viegli lokanu nazi. iedur dakšiņu kaklā, tobiš, uz reiz aiz galvas, un viegli slidina gar dakšu nazi ķilavā iekšā, līdz jūti, kad tas atduras pret mugurkaulu - STOP! - tagad asmeni pavērs nedaudz ieslīpi un laid gar mugurkaulu lejup astes virzienā - tā nogriezīsies viens sāniņš. tad apmet to pusģindeni uz otru pusi un tieši tāpat noskalpelē otru sānu. gala rezultātā tev būs divas sānu filejas (atsevišķi) un galva ar mugurkaula asaku (attiecīgi - kopā - tā kā karikatūrās mēdz zīmēt). kiškas parasti paliekas pa vidu un tās nākas ar dakšiņu nobakstīt nost, bet kad ar laiku iemanās, tad tās meistarīgi tiek atstātas pie vidējās asakas. pērc pēc iespējas lielākas ķilavas, jo tās vieglāk tīrās. un tās, kas sālītas ar visām kiškām pēc idejas skaitās garšīgākas, jo sekmīgāk simulē "iepuvuma" aromātu.
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|