slikts sapnis - [entries|archive|friends|userinfo]
slikts

[ website | untu.ms ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Mar. 25th, 2021|01:44 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Slikts ievads psiholoģiskajā esenciālismā
Linkdot krepsi

Comments:
From:[info]antiprojekcija
Date:March 25th, 2021 - 04:21 pm
(Link)
Par "woke" un "short-fuses" runājot - man, tieši pretēji, liekas ļoti kaitīga amerikāņu "wokiju" maniere uz visiem rādīt ar pirkstiem, un saukt "rasists, rasists" (šis nav domāts personīgi, man nav ne jausmas kā izpaužas Tavs "īsais deglis")!

Konkrēts piemērs - meitene saka, ka viņa redzot melnādainu puišu kompāniju, izvēlas pāriet pāri ielai. Skaidrs esenciālisms, skaidrs rasisms, vai ne? Bet taču arī pamatoti!

Tāpēc, man liekas būtu būtiski runāt un izglītot par strukturālām problēmām (kas izskaidro, kāpēc tā melnādaino kompānija ar lielāku varbūtību varētu būt bīstama), nevis klupt virsū katram par ikdienišķu stereotipu izrādīšanu. NA un tamlīdzīgus krīpus tas, protams, neattaisno - ja runā publiski, tad gan tev ir pienākums izglītoties.
From:[info]slikts
Date:March 25th, 2021 - 07:02 pm
(Link)
"Tas ir esenciālisms" pats par sevi nav pārmetums; domāt par "esenci" vai būtību ir normāli, bet pārmetums ir, ka esenciālismam ir arī tādas slimīgas formas kā rasisms, un esenciāla domāšana ļauj tās skaidrot

Par degļiem: piemēram, man par to vispār lika runāt, ka putinismu Krievijā mēģina skaidrot ar to, ka krieviem patīkot "stingrā roka"; kā arī, ka noniecina gan demokrātisko domu Krievijā, gan drosmīgos cilvēkus, kas to ir aizstāvējuši un aizstāv. Tas it kā ir "normāls" viedoklis, bet es uz to atbildu asi (pat ja ar brīdinājumu)

Vēl indīgāka forma esenciālismam ir, ja to izmanto, lai skaidrotu, kāpēc globālo Dienvidu valstis ir neattīstītas, neņemot vērā koloniālisma vēsturi un neokoloniālismu; tas principā ir rasisms, bet cilvēki par slikto un nepieklājīgo uzskatītu mani, ja to tā skaidri nosauc
From:[info]antiprojekcija
Date:March 25th, 2021 - 07:25 pm
(Link)
Ok, jā, tas makes sense.

P.S. Ja vēl tas neokoloniālisms būtu galā - attīstītās valstis bloķē lētu covid vakcīnu ražošanu Indijā / DĀR.