slikts sapnis - Diskusija, diskusija [entries|archive|friends|userinfo]
slikts

[ website | untu.ms ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Diskusija, diskusija [Feb. 4th, 2020|09:26 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

mazisks -ais; s. -a, -ā maziski apst.
Tāds, kas ir nožēlojami sīkumains, niecīgs, arī zemisks.
Tāds, kurā izpaužas šādas īpašības.

Mazisks ienaidnieks. Maziska rīcība.
Ar cietu gribu viņš aizskāruma mazisko smeldzi nokratīja kā pelavas no svārkiem.. Upīts 9, 677.
Vispirms ielu šķērsoju, maziski slēpdamies aiz kāda gausa vecīša. Zv 74, 22, 16.

Nekritisks prāts ir caurs siets, un apmainīties ar tajā sabirušajām domām var nebūt pārāk vērtīgi. Bieži vien tās vienkārši būs domas, kas ir tikušas iekšā pirmās, un gana bieži tās būs pretrunīgas un neskaidras.

Tam, dabīgi, nav izņēmumu, it īpaši ne es, bet ir cilvēki, kas sevi par tādiem uzskata, un tas liek atgriezties pie mana ļaunticības jājamzirdziņa. Pamatota kritika ir vērtīgs pakalpojums; tas ir tavs draugs, kas pasaka, ka tev kaut kas ir ieķēries zobos. Labticīgi uzskati nozīmē, ka tu vēlētos zināt, ka tev patiesībā nebūtu "pielecis"; ka kaut kas būtu izlaists vai pārprasts. Tikmēr ir iespējama arī ļaunticīga kritika, un par to ir svarīgs jēdziens gaslighting (kuru es neņemšos tulkot).

Tas nav tavs draugs, kas tevi tikai mēģina pavilkt uz leju; kas virspusēji izturas draudzīgi, bet kura rīcība pamatā ar to nesaskan. Domu apmaiņa labākajā gadījumā ir sadarbība un dalīšanās ar informāciju, un sliktākajā tā ir tikai sāncensība. Es vakar par to nejauši atradu interesantu novērojumu, ka Hajeks, arhetipiskais sāncensības aizstāvis, tirgus vērtību saskatīja arī sadarbībā, lai gan galējos secinājumos to neņēma vērā. Mans viedoklis par Hajeka domu mainījās; es iepriekš būtu to pārliecināti noliedzis, bet saskāros ar pārliecinošu pamatojumu par pretējo.

Tikmēr pamatojumi var būt nepārliecinoši; tie var būt atkārtoti "tici man, tici man", lai gan tu nesaskati tiem segumu. Var būt ievērota sarunas forma; var tikt izteikti spriedumi, kas varētu būt pamatoti, bet nav. Reizēm tas ir cilvēks, kas varbūt nekad mūžā nav izlasījis grāmatu, bet vēlas izteikt tālejošus spriedumus; reizēm tas ir cilvēks, kas regulāri sevi atmasko kā nezinošu vai nesakarīgu.

Tramps ir piemērs šādam cilvēkam, un viņa sekotāju rīcība ir piemērs gaslighting. Trampa runasveids un rīcība liek domāt par demenci un narcisismu, bet "karalim nav drēbju" puse mēģina likt apšaubīt skaidri redzamo. Tie ir cilvēki slimīgās attiecībās ar īstenību, un viņu aizsargreakcija ir slimīga manipulācija ar citiem; tas nav pārliecinoši, bet ir sava veida nogurdinošs spīts, kas mēģina nogurdināt uzticību savam saprātam un acu priekšā redzamajai īstenībai.

Tas ir veids kā mēģināt cilvēku iesprostot ļaunticībā, liekot neticēt sev; tā ir viltus, uzspēlēta sadarbība, kas patiesībā ir sāncensība. Tā ir neoliberālisma mentalitāte.

Cibā ir pausti viedokļi ar nopietnām sekām: piemēram, kad es izmantoju frāzi "nozieguma sastāvs". Es esmu mēģinājis paust noturīgu domu gaitu par to, ka pastāvošo nejēdzību saknē ir noplicināta domu gaita; ka valoda tiek izmantot kā "spēka vārdi": izrādīšanās ar to, ka vari savirknēt jēdzienus, vēlams sarežģītus, kurā tam, vai tie būtu pieminēti īstajā brīdī, ir otršķirīga loma. Izmantot noteiktu frāzi, lai iespītētu, būtu tieši pretēji paustajam.

Cits noturīgs uzskats ir par to, ka risinājums iekārtai ir cilvēki: risinājumam ir jānāk "no apakšas" un no katra paša. Iekārta var palīdzēt vai traucēt, bet tā nevar tavā vietā domāt. Es neuzskatu esošo iekārtu par uzticamu un tāpēc esmu atturīgs meklēt risinājumus "no augšas", un tā vietā mani vispirms interesē veidot un dalīties ar uzticamu pasaules skatījumu.

Sākumā pieminētais maziskums skaidri izpaužas šādās atbildēs. Tie ir mēģinājumi tikai vilkt visus uz leju, un ir no cilvēkiem, no kuriem neko citu nav redzama pamata gaidīt. Augsne domu apmaiņai ir skaidri pausti uzskati un paļāvība, ka nolūks ir domu apmaiņa, nevis tikai uzkāpt uz galvas iedomātā sāncensībā. Tas nozīmē, ka daļai cilvēku sarunā vienkārši nav vietas. Zināmu lietotāju apnicīgā "diskusija, diskusija" mantra runā par kaut ko citu, un man tai vairs nav pacietības. Es šobrīd lasu un komentēju tikai draugu sarakstu, ne pārējo cibu, un iesaistos tikai tad, ja ir pamats cerēt uz saprāta pazīmēm, tai skaitā uz saprātīgām domstarpībām. Iesaku būt izvēlīgiem arī citiem: nevis ticēt man, bet ticēt redzamajam maziskajam spītam un attiecīgi sev, nevis "diskusija, diskusija" viltus solījumam.

Linkdot krepsi