Mon, Nov. 23rd, 2015, 09:17 am

Noteikti, ka ir racionāls, saprātīgs un visādi slavējams iemesls, kāpēc tiek lietoti šie eifēmismi, tomēr man tas nav zināms un nezināšana man sagādā kreņķus un svīšanu naktīs.

Tobiš, kāpēc Jekatetrīna Petrovna no Daugavpils, kura aptīrījusi veikalu Londonā, saucas "Latvijas valstspiederīgā", bet šis nelaimes putns tiek saukts par latvieti?

Mon, Nov. 23rd, 2015, 09:39 am
[info]kautskis

Latvietis ir eifēmisms?

Mon, Nov. 23rd, 2015, 09:48 am
[info]sirdna

nē.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:00 am
[info]kautskis

Tad ko tu gaudies par eifēmismiem? Valstspiederīgais ir eifēmisms? Valstspiederīgais ir vēl viens veids, kā pateikt nepilsonis. Un ir diezgan skaidrs, kāpēc tā teikt: ja es izlasu virsrakstu, ka krieviete Juļa Londonā apzagusi veikalu, es paraustu plecus un saku, phe, krievu pasaulē ir daudz, kāpēc man vispār interesētu kāda krieva izdarības Londonā. Katrā ziņā uz tāda raksta es neklikšķināšu. Bet, ja man paskaidro, ka viņa ir Latvijas nepilsone, tad man ir vismaz skaidrs, kāpēc man par to stāsta (lai gan tāpat neinteresē).

It kā jau trieciennieku Māri arī varēja saukt par Latvijas pilsoni, neba nu būtu grūti izdomāt, kas viņš tieši tāds ir. Bet šiten laikam drusciņ nācionālais lepnums mudināja tādu virsrakstu likt, latvieši ir visur, mēs maza cilts, mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba. Katrā ziņā ir lielāka iespēja, ka uz šāda virsraksta uzklikšķinās, izlasīs, apskatīsies reklāmu, šēros, laikos, liks atsauces cibā, sašutīs, kāpēc viņš nosaukts par latvieti un raisīs to, ko sauc par vētru sociālajos tīklos.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:02 am
[info]sirdna

Hme. Es nesašūtu, ka jamais ir nosaukts par latvieti. Es sašūtu, ka krievu nesauc par krievu.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:03 am
[info]kautskis

Es paskaidroju. Mani galīgi nekratītu kaut kāda krieva izdarības Londonā. Manu uzmanību piesaistītu tikai un vienīgi tas, ja tas krievs kaut kā būtu saistīts ar Latviju.

Mon, Nov. 23rd, 2015, 10:07 am
[info]sirdna

Mhm, uzmanības piesaistīšana, kas varētu būt par pamatu tādam vārdu salikumam. Par ko arī bija jautājums.